Under jubileumsåret fortgick arbetet intensivt till förmån för u-landskvinnorna.

År 2017 anordnades många riksomfattande evenemang, turnéer och hundratals enskilda medelanskaffningsjippon.

Man gick Yrken på orter från Rovaniemi till Solkusten

Det åttonde Gå ett Yrke till en Kvinna-evenemanget genomfördes med hjälp av en rekordstor skara volontärer den 10 september. Evenemanget anordnades på 51 orter i Finland och på 19 orter utomlands. Längst i norr gick man i Rovaniemi och längst i söder på spanska solkusten.

Detta riksomfattande välgörenhetsevenemang uppnådde år 2017 det maffiga insamlingsresultatet på över 89 000 euro. I kampanjen deltog även Jaana Valtonen som på egen hand vandrade 1 500 kilometer. Hennes vandring benämndes FinnWalk och den sträckte sig från Nuorgam till Hangö. Vandringen inbringade över 18 000 euro eller ca 600 Yrken. Det är den största potten som någon enskild person hittills samlat in i genom ett jippo till förmån för Kvinnobanken.

Evenemanget har under sina åtta år samlat in totalt den fantastiska summan på 410 000 euro till kvinnor i u-länder –med frivilliga krafter!

 

Kvinnobanken Open –golfturnén inbringade 33 000 euro till Myanmar

Finlands mest vidsträckta välgörenhetsgolfturné Kvinnobanken Open med 26 deltagande klubbar, inbringade över 33 000 euro till förmån för kvinnornas utbildning och byabanker i Myanmar. Turnén avslutades med deltävlingssegrarnas final vid Kytäjä Golf i Hyvinge. Det var nu sjätte gången turnén anordnades och man har samlat in total 100 000 euro för att stöda kvinnor i u-länderna.

Läs ett Yrke nådde rekordresultat

Kvinnobankens Läs ett Yrke-turné inbringade sammanlagt 10 000 euro eller 330 Yrken. Årets författare var Rosa Liksom, som presenterade sitt senaste verk, Everstinna (På svenska Överstinnan el. Överstens hustru. ö.a.)

Turnén ägde rum i Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Kuopio, Jyväskylä, Joensuu, Uleåborg och Rovaniemi.

 

På våren firade man Kvinnobankens tio år

Kvinnobankens tio verksamhetsår firades i Helsingfors 11 maj. 300 vänner av Kvinnobanken deltog i den slutsålda festen som anordnades på Nordeas huvudkontor i Vallgård.

Många av de inflytelserika kvinnor som var med och grundade Kvinnobanken i maj 2007 deltog i festen. Festens hedersgäst var människorättskämpen minister Elisabeth Rehn, som hade en nyckelroll då Kvinnobanken föddes. Liberias president och fredspristagaren Ellen Johnson Sirleaf sände en videohälsning till festen. Det var mötet mellan denna Afrikas första kvinnliga president och de finländska kvinnorna för tio år sedan, som gav impulsen att grunda Kvinnobanken.

Under hela jubileumsåret syntes Kvinnobankens kampanj ”Det goda föds ur en dröm” i all kommunikation. Kampanjen återgav både volontärernas och de stiftande medlemmarnas berättelser genom tio år. Kampanjen inbringade ca. 10 000 euro.

                                                                                                               

 

Volontärerna lär sig nytt

Kvinnobankens traditionella utbildnings- och utvecklingsdagar för volontärer anordnades två gånger; i januari och oktober i Helsingfors. Under dagarna med sammanlagt 170 deltagare, utbytte man hälsningar och erfarenheter och lärde sig nytt om projekt- och frivilligarbete. Vid utbildningstillfället i januari anordnades en avgiftsfri kvällsfest för att hedra volontärerna.

Irja Askola skänkte avskedsinsamlingens intäkter till Kvinnobanken

Med anledning av att Helsingfors biskop Irja Askola skulle gå i pension hösten 2017 anordnade hon en avskedsinsamling till förmån för Kvinnobanken. Den inbringade 4 500 euro.

”Kvinnobanken utför högklassigt utvecklingssamarbete och var därför ett naturligt val för en bemärkelsedagsinsamling”, konstaterade Askola.

Några dagar före pensioneringen fick Irja Askola Minna Canth-priset. Hon skänkte hela prissumman på 5 000 euro till Kvinnobanken. Den donationen riktas särskilt till utbildningsstipendier för flickor i u-länder.

Tack till våra samarbetspartner

De största enskilda företagsdonationerna kom från Novita Oy och Suominen Oyj. Suominen donerade i början av året en betydande summa som riktades till det kooperativprojekt som Kvinnobanken stöder i Kambodja. Donationerna till Kvinnobankens garn-kampanj som Novita anordnade, riktades till kvinnornas yrkesutbildning i Nepal.

Gå ett Yrke till en Kvinna-evenemangets Välgörarpartner var BDO Oy, HOK-Elanto, Power Oil, Samuji, St1, Viking Line och Wallac Oy PerkinElmer. Evenemangen understöddes dessutom av många lokala företag och samarbetspartner.

Mercedes Benz och Golfresepti Travel var Golfa ett Yrke till en Kvinna-turnéns huvudsponsorer. Turnén understöddes också av Fazer, Finnair, Golfpiste, Fennia, GoGolf, Messukeskus, Finlands Golfförbund, Sixt-biluthyrning och Viking Line. Turnéns intäkter riktades till kvinnornas företagarutbildning i Myanmar.

I näthandels- och evenemangssamarbetet deltog bl.a. EY, Fair.fi, Ivana Helsinki, Nordea, Piironki Oy, TAIKA-korut och The Caviar Club.

I produkt- och servicesamarbetet deltog bl.a. Advokatbyrå Legistum, Erweko Oy, Karto, Kehvola Design, MBakery, Mediateko Oy, PunaMusta Oy, Saintex Oy och Sokos Hotel Presidentti.

Till det nya Från företag till företag-projektet anslöt sig Tuunaajamutsi-företagaren Annakaisa Kilpeläinen och W.I.A Wear It Again -företagaren Kati Pohjanlehto.

Lokalt samarbete hade Kvinnobanken med ca. hundra företag runt om i Finland.

Kvinnobanken tackar alla företag för deras värdefulla stöd!

Sammanställning: Tiina Toivakka och Liisa Kapanen