Gå ett Yrke till en kvinna

Den 13 september 2015 ordnas det sjätte Gå ett Yrke till en kvinna -evenemanget. Då samlar man in medel för yrkesutbildning för kvinnor i utvecklingsländer, och för att stöda kvinnornas företagsamhet.

Det första evenemanget ordnades i Helsingfors 2010. Följande år var åtta orter med. I år ordnas evenemang på 23 orter i Finland och 11 i utlandet: från Rovaniemi i norr till Rhodos i söder. Fyra tyska orter är med.

Den nationella gruppen för evenemanget planerar huvuddragen. Utgående från dem ordnar orterna evenemang på sitt eget sätt. De senaste åren har man satsat på att ordna program inför gången och på att skapa en bra stämning.

I Helsingfors förverkligas evenemanget i samarbete med AFAES (föreningen för afrikaner och afro-européer). På programmet finns bland annat en modeuppvisning med invandrarkvinnor och musik av ghananska brödragruppen Tripple Duo.

Många kända personer stöder Gå ett Yrke till en kvinna -satsningen. I Helsingfors är Leena Harkimo, Outi Alanko-Kahiluoto och Iisa Strand med, i Tammerfors tangokungligheterna Johanna Debreczeni, Elina Vettenranta och Mervi Koponen, i Åbo Lola Wallinkoski och Pete Poskiparta, i Jyväskylä Henna Virkkunen och i Uleåborg Merja Larivaara.

Årets målsättning för evenemanget är att få in 75.000 euro, vilket motsvarar 2.500 yrken (300 fler än i fjol). Hittills har Gå ett yrke till en kvinna gett 5.250 yrken till kvinnor i utvecklingsländer.

Text: Kirsi Klaile Foto: Kvinnobanken i S:t Michel