Tidigare och kommande presidenter för kvinnosaken

Hälsningar från andra sidan Atlanten. När man reser är det intressant att följa den lokala diskussionen om kvinnornas ställning. Här i USA är ett hett samtalsämne den tidigare presidenten, 90-åriga Jimmy Carter, som har konstaterats ha levercancer som spritt sig till andra delar av kroppen. Men cancern är inte det enda Carter kämpar emot: han har beslutat att viga resten av sitt liv till att förbättra kvinnornas ställning speciellt i utvecklingsländerna.

Inte heller USA undgår Carters kritik. Han anser att det är genant att ett av världens ledande länder bara finns på plats 20 i World Economic Forums årliga mätning av jämställdhet. Efter ettan Island kommer Finland på andra plats. Av kvinnobankens målländer finns till exempel Liberia på plats 111 och Nigeria på plats 118.

Carter förundrar sig också över att bara 19 procent av kongressledamöterna i USA är kvinnor. Amerikanska kvinnor förtjänar 22 procent mindre än männen, och endast 5 procent av företagsledarna på Fortune 500-listan är kvinnor. I Finland innehas nästan 30 procent av platserna i företagens ledning av kvinnor, och 42 procent av riksdagsledamöterna är kvinnor.

Även om det finns rum för förbättring också hos oss har vi de bästa av förutsättningar att bedriva Kvinnobankens arbete: att göra det möjligt för kvinnor i utvecklingsländer att genom utbildning och självständigt arbete skaffa sig en utkomst. Bland de kvinnor vi stöder kanske det en dag växer fram betydande ledare inom näringslivet och politiken.

En utmärkt förebild för oss alla är den 43-åriga finsksomaliska fyrabarnsmamman Fadumo Dayib. Hon kom till Finland som flykting för 25 år sedan. Dayib, som utbildat sig i Finland och USA, ställer upp i presidentvalet i Somalia. Världen är full av sådana starka kvinnor, men ofta behöver de stöd utifrån för att bli sedda. Ibland räcker det med bara en människa, kanske på andra sidan jordklotet, som tror på dem och vill stöda dem. Tack för att Du är en av dem som stöder.

Reetta Ranta

Ordförande för ledningsgruppen