Tio miljoner fullt för Kvinnobanken

Det finländska frivillignätverket Kvinnobanken som understöder kvinnors företagande i u-länderna, har samlat in 10 miljoner euro sammanlagt. Tiomiljonersgränsen uppnåddes första augusti, snart tio år efter att verksamheten började.

Det var möjligt vare det värdefulla arbete som 4700 månadsgivare och understödare, företagssamarbetspartner och lokala grupper runt om i Finland utfört. Det viktigaste evenemanget för att skaffa medel är Gå ett yrke till en Kvinna. Det infaller årligen i september och arrangeras på tiotals orter. Gå ett yrke till en Kvinna samlar tusentals deltagare som går för att förbättra u-landskvinnornas utkomstmöjligheter.

Evenemanget har brett ut sig till många städer i utlandet. Också utbudet har breddats så att man numera kan golfa eller läsa ett yrke till kvinna. Från och med hösten 2016 utökas det ytterligare med yoga.

  • Förra året var ett rekordår för Kvinnobanken. Trots att samhällsekonomin är nedslående, samlade vi in sammanlagt 1,44 miljoner euro. Samma takt har fortsatt i år för vi lyckades spränga tiomiljonersgränsen redan under sommaren, konstaterar styrgruppens ordförande Reetta Meriläinen.

Kvinnobanken grundades i maj 2007. Den utgör numera ett betydande frivillignätverk.  Det finns 35 lokala grupper i Finland och en i utlandet. Den grundades i november 2015 i Fuengirola i Spanien.

För närvarande driver Kvinnobanken utvecklingssamarbetsprojekt i sju länder. Genom åren har man hjälpt drygt 30 000 kvinnor i sammalagt 14 länder att få bättre utkomstmöjligheter.  Indirekt har arbetet gagnat över 140 000 människor. Kyrkans Utlandshjälp svarar för förverkligandet av projekten.

Det var en stor prestation att spränga tiomiljonersgränsen men jobbet tar inte slut där. Kvinnobanken vill skaffa fler frivilliga och understödjare för att kunna fortsätta sitt arbete till förmån för kvinnor och barn i u-länderna.

  • Den långa varma och fasta kedjan från Finlands kvinnor till u-landskvinnorna fungerar. I båda ändor alstras något gott, konstaterar Meriläinen.

 

Tilläggsinformation:

Reetta Meriläinen

Styrgruppens ordförande i Kvinnobanken

e-post: reetta.merilainen@naistenpankki.fi

tel. 0400 464 220
kvinnobanken.fi

Ge en Gåva