Jag vill gå framåt i livet – Sunita Thapas berättelse

Jeepen släpper av oss mitt i byn Ghushel. Vi börjar gå mot ett hus på en höjd i fjärran. Vi är mitt på den vackraste nepalesiska landsbygden. Den smala stigen leder oss livsfarligt nära en brant ravin. Det finns inte plats för felsteg. Det finns ingen annan väg till huset.

Efter att vi vandrat i 45 minuter är vi framme. Där tar vår värdinna Sunita Thapa hjärtligt emot oss. På gården håller också hennes svärmor och några av byns kvinnor till. Den 15-åriga sonen och den 13-åriga dottern är fortfarande i skolan i byns centrum, och Sunitas man är vid marknaden för att köpa material till ett nytt hus.

– Vi bygger ett nytt hus där uppe, säger Sunita Thapa och gestikulerar mot bergets topp.

Ännu högre upp än det här, tänker jag förbluffad.

Sunita Thapa är en av kvinnorna i ett andelslag som Kvinnobanken stöder. Hon var 15 år när hon gifte sig, och har sedan dess bott med maken på hans hemgård långt från byns centrum. Där odlar man senap, majs, blomkål och andra grönsaker. De transporteras till fots till byn. Sedan förs byns samlade produkter till marknaden i en stad i närheten.

Gården har också fem bufflar, vars mjölk förs till byn för försäljning vidare. Arbete finns från tidig morgon till sen kväll. Det är sällan man har en ledig stund på dagen.

Trots den besvärliga rutten besöker Sunita byn varannan dag. Hon är sekreterare i byns kooperativ. Förutom att delta i möten en gång i månaden ska hon också förbereda mötena, planera kooperativets utbildningar samt stöda andra kvinnor i byn som är i ännu svagare position.

Trots att hennes liv känns stressigt och tungt säger sig Sunita vara lyckligt lottad.

– Som medlem i kooperativet är jag mer självständig och modigare än förr. Kvinnogruppen har haft stor betydelse för mitt liv. Jag har lärt mig mycket och är inte längre så beroende av min man.

– Genom kooperativet kan vi spara och låna pengar, fatta egna beslut och investera i vårt eget företagande.

Sunitas dröm är att vara en av kooperativets mest framgångsrika kvinnor, att ta sig framåt i livet och på så sätt garantera en bättre och tryggare framtid för sina barn.

– Jag vill utvidga mina odlingar och även i fortsättningen delta i arbete för kvinnornas väl. Kvinnor kan göra allt som männen gör, men för det behöver vi varandra. Därför är det viktigt för mig att höra till gruppen.

Text: Tiina Toivakka, Foto: Maria Miklas

Motsvarande inlägg

Gita växte till en framgångsrik företagare

Före år 2009 hade största delen av kvinnorna i Bhardeu aldrig besökt landets huvudstad Khatmandu. Byn var deras värld. Vardagen förändrades då Kvinnobanken startade småskalig långivning i byn för nio...

Läs mera

Kvinnobanken hjälpte Radha

Radha Chaudhary i Nepal arbetade under hela barndomen, och har därför inte kunnat förverkliga sin dröm om en högskoleexamen. Som tur gav Radha inte upp och lyckades förverkliga en annan...

Läs mera