Barnens välmående är viktigast

Ge ett Yrke till en Kvinna

euro

Bergsbyn Ghushel, med 2 000 invånare, ligger i Katmandudalen i Nepal. Det är tre mil från huvudstaden till byns mitt. Med bil tar färden tre timmar på de krokiga bergsvägarna. Från byns centrum går en stig upp för berget. Vid slutet av stigen finns ett välskött hus där en leende kvinna möter oss. Sita Devi Timalsina, 63, sköter gården tillsammans med sin man Nanda Keshar Timalsinan.

Paret har tre vuxna söner. En arbetar utomlands, de två andra bor i grannstäder. Barnbarnen är sex till antalet. Efter att barnen flyttade hemifrån bor Sita Devi ensam på gården med sin man.

I en ladugård står två bufflar och två getter. Likt de flesta andra gårdar i trakten odlas här majs, blomkål, morötter och lök.

Varannan dag för Sita Devi skörden till byns gemensamma uppsamlingsplats. Grödorna transporterar hon till fots på ryggen eftersom det inte finns någon körväg till gården.

Från uppsamlingsplatsen förs varorna till grannstädernas marknader.

Sita Devi är med i det andelslag som grundats i byn med stöd av Kvinnobanken. Sedan starten har hon hört till spar- och lånegruppen. Tack vare den har hon kunnat ta ett litet lån.

– Med hjälp av lånet har vi köpt frön och gödsel och byggt en vattenledning till gården. Det har gjort livet lättare, och det känns bra att jag redan kunnat betala tillbaka lånet.

– Det har betytt mycket för mig att vara med i gruppen. Den har ökat samhörigheten med de andra kvinnorna och via gruppen har jag fått egna pengar, berättar Sita Devi.

Sita Devi klagar inte även om dagarna är långa och arbetsförhållandena besvärliga på den branta sluttningen. Hälsan har hon i behåll, och paret hoppas ha många, strävsamma år framför sig.

– Ibland känns det ensamt och jag saknar mina barn. Jag ser dem alltför sällan eftersom de har så fullt upp.

– Jag har inga stora drömmar. Jag är lycklig över att ha kunnat öka odlingsarealen. Vi har fått större inkomster och haft möjlighet att skicka pengar till våra barn. Att de har det bra är det viktigaste för mig.

Tiina Toivakka
Skribenten besökte Kvinnobankens projekt i Nepal i november 2018.