Besök till Kvinnobankens företagare i Bhattedanda

Vi besökte Kvinnobankens företagare i Bhattedanda omkring 40 kilometer från Kathmandu.

Ge ett Yrke till en Kvinna

euro

Bhattedanda är ett vackert bergsområde på ca 2000 meters höjd över havet. Kvinnoföretagarnas jordområden är belägna på sidan av det Södra berget, ett utmärkt område för jordbruk.

Bibi May Ghalan, 35 år

Vi mötte två kvinnliga företagare: Den första var Bibi May Ghalan, 35 år. Hon är gift, har en 11-årig son och en 17-årig dotter. Hennes odlingsprodukter är framför allt sallad, tomater, koriander, bönor, chilipeppar och lök. Odlingsjorden kan användas under hela året, det är alltid något som odlas på hennes åkrar. Hälften av jorden används att odla grönsaker medan den andra hälften används för majsodling.

Bibi tar hand om sina grönsaker.

Bibi är mycket lycklig eftersom hon har en årlig inkomst på 16.000 npr (135 €) från sin grönsaksodling. Hon förtjänar också på att sälja buffelmjölk; hon har 3 bufflar och får dagligen 18 liter mjölk. I framtiden ämnar hon koncentrera sig mer på grönsaker och bönor, och hon planerar också att utöka sin tomatodling med ännu en tomatlinje.
Hon levererar sina produkter till insamlingscentret, varifrån de förmedlas vidare till olika marknadsplatser för försäljning. Bibi är nöjd med att kunna odla grönsaker och senapsfrön; dessa är mycket säkra odlingsprodukter. Ibland kan det nämligen hända att hela majsskörden förstörs av naturförhållanden. Hon deltog i Kvinnobankens lässkola, men slutade när hon väl hade lärt sig att skriva sitt eget namn.

Radha Sapkota, 30 år

Den andra företagarkvinnan som vi träffade var Radha Sapkota, 30 år. Hon lever med man och tre barn, sonen är 5 år gammal medan döttrarna är 13 och 10. Hon odlar tomater, lök, vitlök, kål, blomkål, chilipeppar och aubergine. Hennes huvudprodukt är tomater, som ger henne en årlig inkomst på 35.000 npr (295 €).

Radha Sapkota visar oss sina tomater.

Stödet från Kvinnobankens program: Radha deltog i skolningen i tomatlinjer och fick ett lån på 20.000 npr (170 €), som hon redan har återbetalt. I tre år har hon nu idkat jordbruk, tidigare hade hon enbart bufflar. Hennes tomater går också till insamlingscentret och hon får 60 npr (0,5 €), per kilo tomater. Allt det som hon förtjänar tar hennes man hand om, eftersom det är han som levererar produkterna till centret. Hennes man ger henne pengar ifall hon behöver pengar. Radha berättade att hennes man är mycket flexibel när det gäller att ge henne pengar. Innan hon började odla tomater, var hon helt beroende av sin man; nu har hon sin egen frihet.

Radha har också lite boskap: 2 bufflar och 2 getter. Hon får 7 liter mjölk per dag och 500 npr (4,2 €) i inkomster från mjölken. Hon vill utvidga sitt företag och har redan planer på fler tomatlinjer. Radha är mycket nöjd med sitt företagande och sitt liv.

Varje månad sparar Radha mellan 2.000 och 3.000 npr (17 – 25 €). Det som hon har sparat skall användas för barnens skolgång och för att hålla hemmet i skick.

Text och bilder: Tuovi Wallén & Katri Tiainen
Den frivilliga översättaren: Gunvor Sarelin-Sjöblom

Den ursprungliga texten publicerades av Lärare Utan Gränser. Den finns här.

Motsvarande inlägg

Gita växte till en framgångsrik företagare

Före år 2009 hade största delen av kvinnorna i Bhardeu aldrig besökt landets huvudstad Khatmandu. Byn var deras värld. Vardagen förändrades då Kvinnobanken startade småskalig långivning i byn för nio...

Läs mera

Gå ett Yrke till en Kvinna

Välkommen med! Kampanjen startar i juni och fortsätter till slutet av september. Kampanjens gemensamma evenemangdag är på höst 2024. Insamlingsintäkterna används till att understöda kvinnornas utkomst i Kvinnobankens projektländer –...

Läs mera

Kunskap i grönsaksodling ökar inkomsterna

Hor Rem, 33, och hennes man Pov Roeurn, 38, bor i byn Kra Baochrum i kommunen Bak Chinhchean, som hör till distriktet Phnom Krovanh i provinsen Pursat. De har två...

Läs mera

Ett bättre liv med höns

Mun Sinheoun  är 39 år gammal, lika gammal som sin man, Norm Roeun. De bor i byn Tanuk, i kommunen Leach, i distriktet Phnom Krovanh, som ligger i provinsen Pursat....

Läs mera