Ett bättre liv med höns

Kvinnobankens jobb i Kambodja ger möjligheten till kvinnor att lära sig nya kunskaper om till exempel hönsuppfödning.

Ge ett Yrke till en Kvinna

euro

Mun Sinheoun  är 39 år gammal, lika gammal som sin man, Norm Roeun. De bor i byn Tanuk, i kommunen Leach, i distriktet Phnom Krovanh, som ligger i provinsen Pursat. Paret har 2 söner och 2 döttrar. Mun Sinheoun blev medlem i kommunens jordbrukskooperativet redan 2012. Som ett resultat av att jordbrukskooperativet etablerades med stöd av LWD (organisation Life with Dignity) och i samarbete med PDoA (provinsens jordbruksdepartement Provincial Department of Agriculture) har befolkningen i Leach fått fler jobbmöjligheter som till exempel inom grönsaksodling, risodling och speciellt med att grunda och utvidga småföretag. Mun Sinheouns familj har förädlat sin risodling på sitt lilla risfält och har förtjänat mer pengar tack vare hönsuppfödning. Framför allt har hönsen ökat hennes dagliga inkomster och hon har nu råd med familjens konsumtion, hälsovård och barnens skolgång.

Tidigare då Sinheoun mötte svårigheter i vardagen, brukade hon föda upp höns. Men hon kunde enbart föda upp höns för eget bruk. Hönsuppfödning tar en lång tid, från 6 månader till 8 månader. Och ibland misslyckades hönsuppfödningen på grund av djursjukdomar, naturkatastrofer då de flesta hönsen avled.

Mun Sinheoun m.fl. deltar i jordbruksdepartements skolning i hönsuppfödning.

 

Därför har organisationer med förenade krafter byggt upp resurser för att sprida kunskap om hönsuppfödning. Både Sinheoun och hennes man har inbjudits att lära sig mer om olika metoder för hönsuppfödning. Tack vare dessa nya kunskaper, som till exempel information om vaccination, utfodring, hygien och hönsburar har familjen kunnat förbättra sin näring. Sinheoun har också deltagit i både möten och träningstillfällen för att skaffa sig mer kunskap och nya erfarenheter.

Med ett stort leende berättade Mun Sinheoun att hönsen definitivt ger henne bättre inkomster. Hon kan sälja höns på marknaden för att kunna försörja sin familj. Hon kan förtjäna mellan KHR* 400 000 och KHR 600 000 (90-140 €)  per tidscykel ( 4-5 månader).

Hennes familj förtjänar mer tack vare hönsen. Mer inkomster betyder mindre stress över familjens välbefinnande och barnen kan gå i skola. En del av hönsen blir även mat för familjen.

-Jag är mycket tacksam för det stöd som min by erhåller för att förbättra vår kapacitet och infrastruktur. Jag hoppas att LWD och jordbruksdepartementet fortsätter att stöda jordbrukskooperativet både i Leach och annanstans. Jag lovar dyrt och heligt att jag kommer att fortsätta att arbeta för det som folket här behöver för att nå ett bättre och mer framgångsrikt samhälle, hon fortsatte.

Mun Sinheoun ( t.v.) lär sig vaccinera höns.

 

* Khmer Riel (den kambodjanska valutan)

Den frivilliga översättaren: Gunvor Sarelin-Sjöblom

Motsvarande inlägg

Gita växte till en framgångsrik företagare

Före år 2009 hade största delen av kvinnorna i Bhardeu aldrig besökt landets huvudstad Khatmandu. Byn var deras värld. Vardagen förändrades då Kvinnobanken startade småskalig långivning i byn för nio...

Läs mera

Gå ett Yrke till en Kvinna

Välkommen med! Kampanjen startar i juni och fortsätter till slutet av september. Kampanjens gemensamma evenemangdag är på höst 2024. Insamlingsintäkterna används till att understöda kvinnornas utkomst i Kvinnobankens projektländer –...

Läs mera

Kunskap i grönsaksodling ökar inkomsterna

Hor Rem, 33, och hennes man Pov Roeurn, 38, bor i byn Kra Baochrum i kommunen Bak Chinhchean, som hör till distriktet Phnom Krovanh i provinsen Pursat. De har två...

Läs mera

Besök till Kvinnobankens företagare i Bhattedanda

Bhattedanda är ett vackert bergsområde på ca 2000 meters höjd över havet. Kvinnoföretagarnas jordområden är belägna på sidan av det Södra berget, ett utmärkt område för jordbruk. Bibi May Ghalan,...

Läs mera