Kunskap i grönsaksodling ökar inkomsterna

Kvinnobanken hjälper kvinnor att skaffa utbildning inom grönsaksodling i Kambodja.

Ge ett Yrke till en Kvinna

euro

Hor Rem, 33, och hennes man Pov Roeurn, 38, bor i byn Kra Baochrum i kommunen Bak Chinhchean, som hör till distriktet Phnom Krovanh i provinsen Pursat. De har två söner och en dotter. Hor Rem är medlem i en grönsaksgrupp i jordbrukskooperativet. Förut var familjens inkomster från deras lilla risfält väldigt låga och trots att de även arbetade med att röja odlingsmark, räckte pengarna inte till och familjen hade inte tillräckligt med mat under nästan sex månader av året.

Under de svåra tiderna sålde hennes man också grönsaker för att förtjäna mer. Hon försökte odla grönsaker tillika med många andra jordbrukare för att förbättra familjens livssituation. Priset för grönsaker var lågt och de var inte lätta att sälja. På den tiden förtjänade hon dagligen enbart från KHR* 40.000  (9 euro) till KHR 50.000 (11,5 euro).

Hor Rem har lärt sig nya kunskaper i grönsaksodling.

 

LWD (organisation Life with Dignity) har tillsammans med ICCO ( Inter-church Organization for Development  Cooperation) ordnat skolning för jordbrukare och speciellt grönsaksgrupper i hur man odlar grönsaker. Tack vare skolningen fick Hor Rem mera kunskaper, nya färdigheter och mer självförtroende, och har tillämpat de tekniker som hon har lärt sig. Mycket viktigt är att utbyta erfarenheter, besöka andra odlare och fokusera på att så och skörda, beakta marknadens behov och införa rotation i odlandet. Hon är generös och delar med sig av sina erfarenheter och utmaningar med andra medlemmar i grönsaksgrupperna.

Nu skördar hon grönsaker och säljer på marknaderna och förtjänar mer. Nu kan hon ha från KHR 100.000 (23 euro) till KHR 120.000 (28 euro) som daglig inkomst. Hennes familj har tillräckligt med mat under hela året och familjen kan bygga ett större hus.

-Mitt liv har förbättrats sedan jag började använda de odlingstekniker som jag lärde mig av LWD. Samtidigt lär jag mig av andra medlemmar i gruppen; vi delar våra erfarenheter om goda modeller och metoder när det gäller grönsaksodling, gödsling och bekämpningsmedel, berättade hon för oss.

-Jag är mycket nöjd och vill varmt tacka LWD och alla stödgrupper för allt de gör för att hjälpa fattiga familjer som min familj. LWD har gett mig och min familj både program och utrustning för att vi bättre skall förstå hur vi skall bruka vår jord, sade Hor Rem till sist.

Hor Rem skördar nu hon grönsaker och säljer dem på marknaderna.

 

* KHR Khmer Riel ( den kambodjanska valutan)

Den frivilliga översättaren: Gunvor Sarelin-Sjöblom

Motsvarande inlägg

Gita växte till en framgångsrik företagare

Före år 2009 hade största delen av kvinnorna i Bhardeu aldrig besökt landets huvudstad Khatmandu. Byn var deras värld. Vardagen förändrades då Kvinnobanken startade småskalig långivning i byn för nio...

Läs mera

Gå ett Yrke till en Kvinna

Välkommen med! Kampanjen startar i juni och fortsätter till slutet av september. Kampanjens gemensamma evenemangdag är på höst 2024. Insamlingsintäkterna används till att understöda kvinnornas utkomst i Kvinnobankens projektländer –...

Läs mera

Besök till Kvinnobankens företagare i Bhattedanda

Bhattedanda är ett vackert bergsområde på ca 2000 meters höjd över havet. Kvinnoföretagarnas jordområden är belägna på sidan av det Södra berget, ett utmärkt område för jordbruk. Bibi May Ghalan,...

Läs mera

Ett bättre liv med höns

Mun Sinheoun  är 39 år gammal, lika gammal som sin man, Norm Roeun. De bor i byn Tanuk, i kommunen Leach, i distriktet Phnom Krovanh, som ligger i provinsen Pursat....

Läs mera