Kvinnobanken fyllde 10 år – festen inbringade 13 000 euro till förmån för kvinnor i u-länderna

Kvinnobanken som är ett volontärnätverk som understöder kvinnors sysselsättning och utkomstmöjligheter, har fyllt tio år. Det firade man i Helsingfors den 11 maj. Den slutsålda festen samlade 300 vänner av Kvinnobanken. Festen anordnades i Nordeas huvudkontor i Vallgård.

Många av de inflytelserika kvinnorna som var med och grundade Kvinnobanken år 2007 deltog i festen. Hedersgäst var ministern och människorättskämpen Elisabeth Rehn. Hon hade en betydande roll då Kvinnobanken föddes. I sitt tal betonade hon att kvinnor är mycket utsatta och sårbara i världens konflikter men att de samtidigt har förmågan att klara sig. De är uthålliga och de drivs av viljan att kämpa för familjens överlevnad också i mycket svåra situationer, sade Rehn. Hon tillade att män är benägna att fatta snabba strategiska beslut medan kvinnor i högre grad tänker på vilka konsekvenser ett beslut kan få. När det gäller Kvinnobanken konstaterade Rehn att de kvinnor som fått hjälp genom den kan föra världen framåt.

Kvinnobankens gudmor Elisabeth Rehn. Bild: Hanna Matikainen

Festen nåddes även av en videohälsning från Afrikas första kvinnliga president och nobelpristagaren, Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Det var efter ett möte med henne för tio år som tanken på en Kvinnobank började gro hos dem som sedan kom att grunda Kvinnobanken. Kvinnobanken har nu funnits i Liberia sedan 2008 och har där en betydande roll ibland annat att utveckla äggproduktionen.

– Liberia är stolt och tacksam över ert stöd. Ni har medfört stora förändringar i kvinnornas liv, konstaterade Johnson Sirleaf i sin hälsning.

 Under kvällen hölls många tal. I dem berörde man Kvinnobankens uppkomst och historia, verksamhet, insamlingsmetoder och uppnådda resultat. Marianne Heikkilä som var med och grundade Kvinnobanken, tog publiken med på en gripande resa tio år bakåt i tiden till Liberia. Affärsverksamhetsutvecklaren Jaana Villanen talade om uthållighet och välgörenhet inför sin Finnwalk-välgörenhetskampanj då hon skall gå från Nuorgam till Hangö i sommar. Novitas vd Daniela Yrjö-Koskinen berättade om samarbetet man inlett med Kvinnobanken. Man har bland annat lanserat ett garn i Kvinnobankens färger.

 

Novitas verkställande direktör Daniela Yrjö-Koskinen lindade in festens konferencier Simo Routarinne i Kvinnobankens garn, som Novita tillverkar. Bild: Maria Miklas

 

Festens biljettintäkter går till att stöda kvinnornas utkomstmöjligheter i u-länderna. Man samlade in pengar även under själva festen genom lotterier, försäljning och bössinsamling. Särskilt konstauktionen med donerade verk väckte stort intresse hos festdeltagarna. Festen inbringade sammanlagt drygt 13 000 euro eller 433 Yrken.

Kvinnobanken grundades i maj 2007. Den har som uppgift att understöda sådana projekt som ökar och förbättrar u-lanskvinnornas utkomstmöjligheter, rättigheter och kunnande. Kvinnobanken finansierar yrkes- och företagarutbildningar och stöder smålåne- och spargrupper. År 2017 har man verksamhet i Kambodja, Myanmar och Nepal i Asien. I Afrika har man projekt i Uganda, Liberia och Sierra Leone.

Under sina tio verksamhetsår har Kvinnobanken samlat in sammanlagt 11,2 miljoner till förmån för u-landskvinnorna. Man har gett 42 000 människor bättre utkomstmöjligheter. Familjerna medräknade har över 200 000 människor gagnats av Kvinnobanken.

#JuhliNaiselleAmmatti

#NaistenPankki10v

#Hyväkasvaaunelmasta

Grundande medlemmen Marianne Heikkilä och styrgruppens ordförande Reetta Meriläinen. Bild: Maria Miklas

Festpublik på gott humör. Bild: Maria Miklas

Gästen Raimo Hiekkanen kastade fram tanken att skapa ett Skida ett Yrke -evenemang. Bild: Hanna Matikainen

Kvinnobankens fest anordnades helt och hållet med frivilliga krafter. Ett toppenteam! Bild: Maria Miklas

Festligheterna sponsorerades bl.a av:

Nordea

Mercedes Benz

360 Prevent

BDO

Carlson Wagonlit Travel

Cloetta

Legistum

Novita

Prorigin

Samuji

Sokos Hotels

TAIKA-korut

Motsvarande inlägg

På väg mot jämställdhet

Varje land där Kvinnobanken verkar har sin särart. Kvinnobanken svarar alltid mot de lokala kvinnornas behov och möjligheter. Alla arbetsmetoder siktar på bestående förbättring av kvinnornas ekonomiska och sociala ställning....

Läs mera

Kvinnobanken förverkligade en dröm

När Kvinnobanken grundades år 2007 diskuterade Finland den så kallade Tiitinenlistan. Sannfinländarna fick fler platser i Riksdagen. FN startade en av sin historias största och dyraste fredsoperationer och skickade en...

Läs mera

10 år med Kvinnobanken för att stöda kvinnor i utvecklingsländerna

År 2017 är ett jubileumsår. Finlands självständighet fyller 100 och Kvinnobanken 10 år. Utbildning, jämlikhet, omsorg och arbete förenar de två jubileerna. Vi har otaliga skäl att fira ordentligt och...

Läs mera

År 2016 yogades, golfades och konserterades det

I januari samlades Kvinnobankens frivilliga till den årliga vårdagen i Helsingfors. Cirka 100 aktiva från hela landet fanns på plats. Kvinnobankens ordförande emerita Ritva Ohmeroluoma berättade om andelslagsprojektet i Kambodja...

Läs mera