Käsityökerhoissa kassa karttuu ja ilo tarttuu

Kahvi on keitetty, kakut katettu ja askartelutarvikkeet nostettu esiin. Preciosa-helmet odottavat rasioissaan ja vanhoista kirjoista liihottelee tuota pikaa enkeleitä. Käsityökerhotapaaminen on alkamaisillaan Perheentalolla Joensuussa.

Ympäri Suomea paikalliset askartelu- ja käsityökerhot keräävät varoja Naisten Pankin toimintaan. Kerran pari kuussa kokoontuvat kerhot ovat saaneet ihmeitä aikaan. Esimerkiksi Tampereen Ilona-tiimi on kerännyt varoja viidessä vuodessa jo 33 000 euron edestä. Teerijärvellä basaarimyynnit seurakuntien ruokatarjoilujen yhteydessä ovat tuottaneet yksinään tuhansia euroja.

Toiminnan hyvä tarkoitus ja tulokset motivoivat. “Meitä on nyt 15 naista ja olemme kaikki sitä mieltä, että on hauskaa tehdä yhdessä hyvää ja olla hyödyksi niille, joilla ei ole juuri mitään,” teerijärveläinen Marita Grahn kuvailee toimintaa.

Käsitöiden tekeminen lisää myös hyvinvointia. “Monesti askartelijat toteavat, että haluavat tulla mukaan, koska käsillä tekeminen on niin rentouttavaa,” toteaa Irja Kinnunen Joensuusta. Eikä hommia paiskita otsa rutussa, Ilona-tiimin Pirkko Huhtinen vakuuttaa. “Juttu lentää ja nauru raikaa.”

Kerhot kierrättävät ahkerasti. Rikkimenneet vetoketjut saavat Joensuussa uuden elämän rintakoruina ja vanhentuneista Naisten Pankin esitteistä taitellaan Toisenlaisten lahjojen kirjekuoria.Teerijärvellä farkuista, t-paidoista ja lakanoista syntyy niin pehmoleluja, koristetyynyjä kuin peittojakin.

Käsitöiden lomassa ehditään myös suunnitella uusia tuotteita. Joensuulaisten innovoima avainkaulanauha on hyvä esimerkki naistenpankkilaisten luovuudesta: kaulanauhan viisi helmeä symboloivat Naisten Pankin logoa ja afrikkalaisen naisen värikästä pukeutumista.

 

Teksti: Mari Kankaanranta
Kuva: Pirkko Huhtinen

 

Kuvateksti:
Tamperelaisten kestosuosikki heijastinkukka täyttää hyvän tuotteet kriteerit: se on käytännöllinen ja laadukas, kuitenkin sopivaan hintaan (10e) hyvällä katteella.