Yrittäjyys tuo naisille valtaa vaikuttaa

Nainen esittelee myynnissä oleviaä koreja.

Lahjoita

euroa


Tänäkin päivänä suuri osa kehittyvien maiden naisista ahertaa kodin piirissä. Mutta kotityön sivussa on mahdollista ansaita lisätuloja, jotka tuovat naisille valtaa vaikuttaa myös laajemmin.

Vuonna 2021 Naisten Pankin tuella

8 622 naista osallistui yrittäjyyskoulutuksiin.
2 847 yritystä tai yrittäjää sai muita kehityspalveluita.
85 prosentilla naisista on entistä parempi toimeentulo.

Useimmiten naisten yritykset on perustettu taloudellisen turvan takia ilman sen suurempia tavoitteita. On tyypillistä, että naisen yritys toimii kotoa käsin, ei vaadi suuria investointeja ja perustuu perinteisiin taitoihin, joille on kysyntää lähipiirissä.

Näistä lähtökohdista alku on usein vaatimaton. Pellon antimien jatkojalostus, jauhomylly, leipomo tai pieni kauppaliike ovat tyypillisiä ensiyrityksiä. Myös naisten yhteisyritykset ja erilaiset kollektiivit ovat turvallinen tapa hankkia yrittäjäkokemusta.

Moni naisista on valmiita kasvattamaan yrityksiään, mutta esteeksi nousee usein rahoituksen puute. Tähän Naisten Pankki tarjoaa ratkaisuja.

Lainojen avulla kasvuun

Ugandan pääkaupungin Kampalan slummialueilla asuvalle Naome Nabaggalalle, 52, Naisten Pankki tarjosi tien menestykseen. Vuosikausia tiilin myynnillä sinnitellyt Naome oppi Naisten Pankin säästö- ja lainaryhmässä yrittäjyystaitoja, säästämistä ja sijoittamista.

Muutamassa vuodessa Naome on perustanut menestyvän sekatavarakaupan ja kehittänyt kaupan yhteyteen leipomobisneksen. Lisäksi hän on rakennuttanut liiketiloja, joita hän vuokraa. Ja kasvattaapa hän myös kanoja.

– Kaikki perustuu lainoihin, joita voin nostaa naisten ryhmässä, Naome kertoo.

Nyt tulot ovat kasvaneet niin, että hän elättää 13 perheenjäsentään ja säästöön jää rahaa.

– Tuntuu aina mahtavalta, kun pystyn maksamaan lainani pois! Olen vahva ja itsenäinen nainen, Naome hymyilee.

Yrittäjyystaidot suojaavat kriiseissä

Naisten Pankin säästö- ja lainaryhmät sekä osuuskassat ovat osoittautuneet tehokkaaksi kriisiajan puskuriksi. Koronapandemian aikana osuuskassoihin ja -ryhmiin on liittynyt uusia jäseniä ja lainanotto vilkastui – ja yllättäen myös säästömäärät nousivat.

Säästöaktiivisuus kertoo naisten ennakoivista taloustaidoista ja tulonhankinnan vankasta perustasta.

Koronan aikana kävi myös ilmi, että naiset siirtyvät joustavasti toimialalta toiselle. Kun yrittäjyystaidot ovat hallussa, niitä voi soveltaa uusien ideoiden kokeiluun.

Naisten työllä on laaja yhteiskunnallinen merkitys

Naisen panos perheen talouteen tuo päätösvaltaa perheen sisällä ja luo roolimalleja tuleville sukupolville. Yrittäjyyden mukanaan tuoma osaaminen, arvostus ja kodin ulkopuoliset verkostot avaavat naisille taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia.

Naome Nabaggalakin ryhtyi oma alueensa terveystiimin jäseneksi ja vastaa nyt naisten ja lasten terveyteen liittyvistä asioista alueella.

– Jaan esimerkiksi ilmaisia malarialääkkeitä ja muita perusterveydenhuollon tarvikkeita, hän kertoo.

Naisten osallistuminen mahdollistaa sen, että yhteiskunnan koko potentiaali on käytössä kehityksen hyväksi. Olennaista on, että jokainen saa mahdollisuuden yrittää.

– Kun yrittäjyystaidot ovat hallussa, niitä voi soveltaa uusien ideoiden kokeiluun.

naisten pankin säästö- ja lainaryhmien ja osuuskuntien itse keräämä pääoma vuonna 2021 oli yli 2 miljoonaa euroa. Lainansaajia oli yli 12 000 ja lainamäärät olivat tyypillisesti 35-400 euroa.

Aloituskuva: “Aluksi minua pelotti, että kukaan ei tulisi kauppaani. Mutta asiakkaita tuli! Opin kuuntelemaan heitä ja hankin myyntiin juuri niitä asioita, joita he pyytävät ja tarvitsevat”, kertoo Naome Nabaggala. KUVA: Antti Yrjönen