Naisten Pankilta ensimmäinen miljoona kehitysmaiden naisten hyväksi

Kirkon Ulkomaanavun hallinnoima Naisten Pankin rahasto on kerännyt ensimmäisen miljoonansa kehitysmaiden naisten toimeentulon tukemiseen. Miljoonan euron rajapyykki meni rikki vain hieman yli kaksi vuotta rahaston perustamisen jälkeen.

Naisten Pankki syntyi toukokuussa 2007 halusta tukea kehitysmaiden naisia heidän pyrkimyksissään kohti parempaa toimeentuloa. Naisten Pankki kerää varoja suomalaisilta yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja yhteisöiltä kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon parantamiseksi.

Turkulainen Erkki Äärelä liittyi Naisten Pankin osakkaaksi, luettuaan toiminnasta paikallisesta sanomalehdestä. Hän on yksi miljoonan euron rajapyykin saavuttamisen aikoihin osakkaaksi liittyneistä. ”Olin kuullut Naisten Pankista aikaisemminkin, ja pitänyt silloin toimintatapaa hyvänä. Lehdestä sain yhteystiedot, joiden avulla jo aikaisemmin kypsynyt aikomus lahjoittaa oli mahdollista toteuttaa. Naisten Pankki auttaa ihmisiä toteuttamaan omia suunnitelmiaan ja tulee siten konkreettisesti kohentaneeksi perheiden asemaa. Uskon myös, että apu menee parhaiten juuri perheille, kun se annetaan naisten kautta.”

Naisten Pankin ketjun toisessa päässä on ugandalainen Edith Nakabila. Hän valmistui ompelijakurssilta vuonna 2007, yhtenä luokkansa parhaista oppilaista. Koulun päätyttyä Edith sai ompelukoneen ja pienen kangasvaraston Naisten Pankin tuella. Nyt lahjakkaalla ja määrätietoisella 23-vuotiaalla naisella on kotikylässään menestyvä ompelimo, jossa hän valmistaa itse suunnittelemiaan vaatteita. Edith tulee tuloillaan hyvin toimeen. Osan säästöistään hän on käyttänyt liiketoiminnan laajentamiseen. Ompelemisen lisäksi hän on alkanut valmistaa hääkakkuja. Kakkujen leipomisen taidon hän oppi koulun kotitaloustunneilla. ”Kakkujen teko on hyvä lisä tilipussiini”, Edith kertoo, ”mutta ilman ompelukonetta ei sekään olisi ollut mahdollista.” Naisten Pankin avulla Edith on voinut muuttaa elämänsä suunnan ja pystyy myös auttamaan taloudellisesti äitiään ja nuorempia sisaruksiaan.

Edithin lisäksi kerätyillä varoilla on jo tähän mennessä voitu auttaa tuhansia muita kehitysmaiden köyhiä naisia perheineen uuden elämän alkuun Etiopiassa, Kambodzhassa, Nepalissa, Perussa, Ugandassa ja Liberiassa. Naisten Pankin rahoittamien hankkeiden piirissä on yli 30 000 henkilöä.

Naisten Pankin tukijakunnassa on yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä eri puolella Suomea. Naisten Pankin osakkaiden määrä on tällä hetkellä kolmea vaille viisisataa.  Osakkeiden lisäksi miljoonan euron pottia on kerrytetty esimerkiksi merkkipäivä- ja muilla lahjoituksilla sekä erilaisista tempauksista saatavilla tuotoilla. Naisten Pankin osakkeen voi säästää halutessaan myös kuukausilahjoituksilla.

Naisten Pankin rahasto tukee kehitysmaiden naisten työtä köyhyyden voittamiseksi. Rahaston varoilla rahoitetaan muun muassa kyläpankkeja ja niiden pienlainoja, ammattikoulutusta, työkalujen ja materiaalien hankintaa ja muuta yrittäjyyteen tähtäävää toimintaa. Hankkeiden toteutuksesta, seurannasta ja raportoinnista vastaa Kirkon Ulkomaanapu.

Lisätietoja:

Varainhankinnan koordinaattori Liisa Melin, liisa.melin(at)kirkonulkomaanapu.fi, puh. (09) 1802 406

Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja, Satu Mehtälä satu.mehtala(at)finatex.fi, puh.  050 539 8590.

www.naistenpankki.fi