Naiset valitsevat rauhan

Sivusta kuvattu nainen katsoo
Maailma tarvitsee naisia rakentamaan kestävää rauhaa. Jotta naiset voivat valita, heidän asemaansa on kohennettava pitkäjänteisellä työllä. 

Oletko kuullut tarinan ukrainalaisesta naisesta, joka tarjosi venäläisille sotilaille auringonkukansiemeniä? Hän kehotti laittamaan niitä taskuihin, jotta sotilaiden ruumiista kasvaisi myöhemmin auringonkukkia.

Keltainen auringonkukka on Ukrainan kansalliskukka. 

Sota aiheuttaa suunnatonta kärsimystä Ukrainassa, mutta sen täytyy herättää toimimaan kaikkialla. Meidän on kylvettävä rauhan siemeniä. 

Naiset on otettava mukaan ratkaisemaan konflikteja, mutta erityisesti rakentamaan kestäviä yhteiskuntia. Rauha ja kehitys eivät ole mahdollisia ilman puolta maailman väestöstä. Tie on hidas ja vaatii pitkäjänteistä työtä.

Ugandalainen äiti valitsi toisin

Hymyilevä nainen pitää lasta sylissään.

Mami Musamabera pakeni sotaa Kongon demokraattisesta tasavallasta ja asuu nyt Rwamwanjan pakolaisalueella Ugandassa.

Kerron toisen tarinan. Tapasin viime vuoden lopulla Ugandan lounaisosissa Mami Musamberan, 28, joka oli paennut Kongon demokraattisen tasavallan sisällissotaa naapurimaahan.  

Hän jätti kaiken taakseen. Kuten koko Eurooppa nyt, Uganda on yksinään vastaanottanut yli miljoona pakolaista. Se on eniten Afrikassa.  

Uganda antoi Mamille oman maatilkun ja auttoi elämän alkuun. Naisten Pankin järjestämissä koulutuksissa Mami oppi naisten oikeuksista ja lainan turvin hän perusti oman vaatekaupan.  

­”Meidän tulevaisuutemme on nyt parempi”, Mami sanoi ja halasi sylissään olevaa yhdeksän kuukauden ikäistä lastaan Ryan Shamania. 

Oma työ ei ole vain rahaa ruokaan. Se on tuonut hänelle äänivaltaa perheen sisällä ja yhteisössä. Mami rakentaa tulevaisuutta, johon hän voi vaikuttaa. Hän ei ole ainoa. 

Työ tuo naisille valtaa vaikuttaa

Naisten Pankki on 15 vuodessa vahvistanut jo 92 000 naisen asemaa. Olemme nähneet kuinka nainen, joka pystyy itse päättämään elämästään, tekee asiat toisin. 

Hän panostaa lastensa koulutukseen ja toimii väkivaltaa vastaan. Nainen valitsee rauhan.  

Sinä voit tukea pitkäjänteistä työtä naisten puolesta. Tee naistenpäivän lahjoitus. Kiitos.

Teksti: Eija Wallenius, Naisten Pankin viestinnän yhteyspäällikkö
Kuvat: Antti Yrjönen, Kirkon Ulkomaanapu

Lahjoita

euroa