Hämeenlinnassa Lautasellinen iloa

Hämeenlinnassa aloiteltiin uutta Naisten Pankin toimintavuotta Lautasellinen iloa -teemaillalla ystävänpäivän alla 11.2.2014.

Viitisenkymmentä naista (valitettavasti hyväkään uutisointi tapahtumasta paikallislehdissä ei tavoittanut yhtäkään miestä) saapui paikallisen pankin kokoustiloihin illan aiheista kiinnostuneina. Vierailevana tähtenä iltaamme ilahdutti Helsingin sanomien eläkkeelle jäänyt päätoimittaja, Naisten Pankin puuhanainen, Lautasellinen iloa -keittokirjan toimittaja, ihanan innostava Reetta Meriläinen.

Aloitimme illan nauttimalla lautasellisen Päivin valmistamaa maistuvaa juuressosekeittoa Raijan leipoman suussasulavan saaristolaisleivän kera. Marja oli kauniisti kattanut tarjoilupöydän; kynttilöitä ja kukkiakaan ei illan koristelusta ollut unohdettu.

Herkuteltuamme saimme kuunnella Reetta Meriläisen mukaansatempaavia kertomuksia kirjallisen keittokirjan synnystä. ”Lautasellinen iloa”-keittokirja on aivan ihana idea ja myös ilmeisesti loistava varainhankintaidea sekä ilman mukaan hyvä lukukokemus sympaattisine kuvineen sen hienoista resepteistä puhumattakaan! Reetta Meriläisen valloittavassa tarinoinnissa kirjan vaiheista kävi ilmi, kuinka mukavaa puuhaa kirjan työstäminen mitä ilmeisimmin oli ollut ja ennen kaikkea kuinka hän oli osannut yhdistää itselleen mieleisistä asioista ruoan, kirjallisuuden sekä Naisten Pankin näin hienoksi kokonaisuudeksi; siinä jos missä on ihailtavaa oivallusta omien vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteiden hyödyntämisessä Naisten Pankin varainkeruussa. Hienoa!

Saimme myös kuunnella viimeisimpiä kuulumisia Naisten Pankin työn konkreettisesta tuloksellisuudesta Liberiasta ja Sierra Leonesta. Reetta Meriläisen elävät kokemukset tammikuulta Afrikasta varmasti puhuttivat jokaista paikalla olijaa; mieleen painuivat mm. Sierra Leonen vehreyden ylle nouseva aamuaurinko, värikkäästi pukeutuneet kauniit naiset, toimintakeskuksen poljettavat Singer-ompelukoneet ja koulupukuinen esikoululainen, joka on yksi paremman Afrikan monista tulevaisuuden toivoista… Ja ajatella, että suomalaisen Naisten Pankin tukema kanala-hanke on Liberian suurin yksittäinen kananmunien tuottaja! Naisten Pankin työ kantaa selvästi hedelmää!

-Meidän suomalaisten naisten on niin hyvä auttaa kaukaisia kanssasisariamme, kun saamme kuulla avun menevän perille ja että välillisestikin tuen vaikutus laajenee kuin puro suuremmaksi virraksi koko ajan.

Illan päätteeksi näimme Hämeenlinnan aluesolun vuoden 2013 toimintakertomuksen kuvina ohjausryhmän vetäjän Päivi Aikasalon esittämänä. Monessa olemme olleet mukana – ja jatkamme varmasti samaan tyyliin!

Ennen kotiinlähtöä läsnäolijoille tarjoiltiin vielä kahvia ja Ritvan leipomaa herkkukakkua. Illan mittaan saimme myös ihastella ja osteskella askarteluryhmän uusimpia luomuksia sekä osallistua taidemyyntiarpajaisiin – Naisten Pankin hyväksi tietysti.  –  Itse asiassa itselleni käteen jäi arpavoittona Ulla Kauhasen viehättävä enkelitaulu, jota ihaillessa muistan luultavasti vielä vuosienkin päästä tämän tapahtuman.

Olen ylpeästi naistenpankkilainen – ja tämän illan jälkeen tuntui taas vahvasti siltä, että vapaaehtoistyöllä voi oikeasti laittaa hyvän kiertämään. Toivottavasti illan monipuolinen anti houkutteli toimintaamme uusia ihmisiä ja laittoi nykytoimijatkin kypsyttelemään taas uusia tuotteliaita ja iloisesti toteutettavia ideoita!

Kiitos kaikille toimijoille, puhujille ja kuulijoille hienosta illasta!

Taija Pihlajaniemi, pian 3-vuotiaan Hämeenlinnan aluesolun aktiivinen ohjausryhmäläinen ja puuhanainen

Kuva: Päivi Aikasalo