Ilmastokriisi on myös tasa-arvokriisi

Hyvä esitelmä ja Seitsemän sortin Soppalounas toteutettiin jälleen 12.10.2019 Naisten Pankin Länsi-Vantaan ryhmän toimesta Myyrmäessä Virtakirkolla. Jo kahdeksannen kerran kerättiin samalla kätevällä konseptilla varoja sisarillemme Naisten Pankin kohteissa.

Keitämme kukin kotona kattilallisen parasta soppaamme, tällä kertaa oli 10 erilaista keittoa. Osa tuo voileipätarvikkeet, toiset taas leivonnaisia kahvipöytään. Myyntipöydällä puolestaan on omien taiteilijoidemme postikortteja, Naisten Pankin kaulakoruja, sukkia, lapasia sekä käytetyistä valoverhoista ommeltuja hevi-pusseja, joilla vähennetään muoviroskaa kauppamatkoilla. Tikkurilan Naisten Pankki oli myymässä kahvia ja teetä.

Tällä kertaa kutsuimme puhumaan Sitrasta Mari Pantsarin, Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtajan. Halusimme tällä kertaa puheenvuoron hiilineutraalisuudesta, kiertotaloudesta ja ilmastonmuutoksesta. Aihe on kirjaimellisesti elintärkeä, eikä vähiten kehitysmaiden naisten tulevaisuuden kannalta! Siksi myös meidän Naisten Pankin toimijoiden täytyy tietää sekä tiedostaa asian vakavuus ja kehittää toimintaansa sen pohjalta.

Mari Pantsar aloitti esitelmänsä pahoittelemalla, että on puhuttava aika ikävistä asioista vaikkei se ole mukavaa. Maapallo on todellisessa globaalissa kriisissä. On kolme vakavaa kehityskulkua: ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden tuhoutuminen ja luonnonvarojen ylikulutus.

Perussyy on lineaarinen talousmallimme. Otetaan holtittomasti luonnonvaroja ihmisen käyttöön, teollisuus muokkaa niistä tuotteita, joita pyritään myymään kulutettavaksi mahdollisimman paljon. Lopuksi tuote hylätään. Vain 9,1 % luonnonvaroista säilyy kierrossa tällä hetkellä. Esimerkiksi Suomessa ruuasta 31 % menee hukkaan. Tarkoittaa muun muassa sitä, että kolmasosa maanviljelijöiden työstä menee hukkaan!

On siirryttävä nopeasti hiilineutraaliin kiertotalouteen. Koko tuotanto- ja kulutussysteemimme on suunniteltava ja muutettava niin, ettei jätettä, hukkaa synny lainkaan.

Mari Pantsarin esitelmän otsikko, Ilmastokriisi on myös tasa-arvokriisi, kosketti Naisten Pankin toiminnan kohdetta mitä suurimmin. Maailman rikkain 10 prosenttia tuottaa puolet päästöistä. Meidän on hyvä tiedostaa, että meistä suomalaisista 40 % kuuluu tuohon maailman rikkaimpaan 10 prosenttiin!

Ilmastonmuutoksen eli maapallon lämpenemisen seuraukset kohtelevat ankarimmin niitä, jotka ovat itse vähiten niitä aiheuttaneet eli kehitysmaiden ihmiset! Henkilökohtaiset hiilijalanjäljet ovat kovin erisuuruiset eri puolilla maailmaa.

Mutta toivoa maailmalla on!, korosti Pantsar. Hyvää on se, että ongelmat on tunnistettu ja tunnustettu hyvin laajasti. Tutkimusta on tehty niin paljon, että tiedetään, mitä pitää tehdä. Onneksi on myös jo nyt paljon innovatiivisia yrityksiä, jotka kehittävät tuotteita ja palveluita hiilineutraalin kiertotalouden pohjalle. Lähes kaikki maailman valtiot ovat sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen.

Mutta suuret, vaikuttavat teot ja toteuttamispäätökset vielä puuttuvat. Meidän jokaisen kannattaa tiedostaa, että yksityisinä ihmisinä, kansalaisina, kuluttajina meillä on myös suuri valta ja vaikutusmahdollisuus, sillä 68 % kaikista päästöistä tuottavat ihmiset.

Meillä on rahan valta: ostopäätöksillä vaikutamme yritysten johtajiin ja tuotantoon.

Meillä on poliittinen valta: äänestäjinä luomme paineita päättäjiin, lakien ja sääntöjen laatijoihin.

Meillä on toimimisen valta: vapaaehtoistyöllä vaikkapa Naisten Pankissa edistämme hyvää.

Mari Pantsarin ja Jouni Kerosen kirja Tienhaarassa (2019) alkaa Bob Dylanin tunnetun laulun sanoin: ”How many times can a man turn his head and pretend that he just doesn’t see.”

Ei käännetä päätä maailman ongelmilta vaan ryhdytään toimimaan. Kukin omassa paikassaan ja roolissaan. Ja jatketaan viestiä eteenpäin! Myös Naisten Pankissa ja kaikissa sen toimintaryhmissä. Mietitään miten voimme edistää kiertotaloutta ja panostaa sellaisiin varainhankinnan keinoihin, jotka edistävät hiilineutraalia yhteiskuntaa niin Suomessa kuin avustuskohteissamme.

Hannele Kauranne

Naisten Pankki Länsi-Vantaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nuorten näkökulma: Ilmastokestävyyden eturintama löytyy papupelloilta

Ilmastonmuutos näyttäytyy kehittyvissä maissa erilaisena kuin me koti-Suomessa ilmiötä havaitsemme, esimerkiksi ympäristökatastrofeina ja veden tason nousuna. Emme ole kansainvälisesti tarpeeksi varautuneita auttamaan niitä, joita häiriötila koskee. Olipa kyse ilmastopakolaisista tai...

Lue lisää

Tuemme tyttöjä ja naisia ilmastokriisissä

Kambodžassa koulutamme naisia ilmastoystävällisten kasvien viljelyyn ja vettä säästävien kastelumenetelmien käyttöön. Keniassa naiset oppivat tekemään rahaa kierrätysmateriaaleilla sekä ratkomaan slummialueiden ympäristökysymyksiä. Nepalissa testataan mustasotilaskärpästen toukkien tuotantoa eläinrehuksi. Lista on loputon,...

Lue lisää

4 ratkaisua ilmastokriisiin, jotka parantavat tasa-arvoa ja tuloksia

Anna Naisten Pankin Ilmastolahja, joka vahvistaa naisten osaamista » Ilmastokriisi uhkaa tyttöjen ja naisten oikeuksia monella tapaa. Samaan aikaan juuri heitä tarvitaan kriisin ratkaisemiseen. Naisilla on tietoja ja taitoja, joita...

Lue lisää

3 syytä, miksi ilmastokriisi heikentää naisten asemaa

Anna Naisten Pankin Ilmastolahja, joka vahvistaa naisten osaamista » Naisten oikeuksien toteutumisella on monta estettä ja lasikattoa. Mutta tiesitkö, että naiset kamppailevat myös luonnonvoimia vastaan. – Ilmastonmuutos tuplaa haasteiden määrän...

Lue lisää