Kehy-viikolla keskusteltiin eettisistä vaatteista ja ”kaivettiin” kultaa

Suomen Ylioppilaskuntien Liiton valtakunnallista kehitysyhteistyöviikkoa vietettiin 26.-30.10. Naisten Pankki Next Generation osallistui Helsingissä Kehy-viikolle, jopa kahden tapahtuman voimin.

Keskiviikkona 28.10. keskusteltiin tekstiili­- ja vaateteollisuuden vastuista sekä eettisestä vaatetuotannosta. Vaikuttava puhujakaarti koostui alan asiantuntijoista, kun Kierrätyskeskuksen kehitysvastaava Pia Engström, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala, sekä vapaa tutkija Outi Moilala saapuivat keskustelupaneelin vieraiksi.

Tilaisuuden aikana käsiteltiin globaaleja tuotantoketjuja, sekä pohdittiin useiden yleisökysymysten siivittämänä, miten vastuu eettisestä vaatetuotannosta jaetaan yritysten ja kuluttajien kesken. Paneelin jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus tehdä löytöjä Next Generationin korukirppikseltä. Kiitos kaikille puhujavieraille sekä paikalla olevalle yleisölle onnistuneesta illasta!

kehy

Kuvassa: Outi Moilala (vasemmalla), Sonja Vartiala sekä Pia Engström

 

Torstaina 29.10. järjestettiin Albert Laineen ohjaama Kullankaivajat-työpaja. Tämä Naisten pankin tapahtuma oli poikkeuksellinen, sillä osallistujista moni oli miehiä, ja nuorin osallistuja viisikuinen Greta-tyttö!

Kullankaivajat työpajassa sukellettiin vanhan tietokoneen syvyyksiin etsimään aarteita. Tietokone purettiin osiin, ja samalla opittiin paljon sen tekniikasta. Työpaja aloitettiin katsomalla video, joka tarjosi hyvän yhteenvedon aiheesta.

Vanhasta tietokoneesta purettu kulta, on täysin käyttökelpoista. Tosin ensin, se pitäisi käsitellä vahvalla kemikaalilla. Kemikaali on myrkyllistä ja vaatii tarkat turvallisuusjärjestelyt, tästä syystä työvaihetta ei suoritettu työpajassa. Kokonaisuudessaan vanhoista tietokoneista irti saatu kulta, oli arvoltaan viiden euron luokkaa. Kullankaivaminen on kovaa työtä ja sen takia metallilouhinnan hoitaa useimmiten teollisuusala.

Työpajan pääkysymys oli, voisimmeko itse purkaa oman käytetyn elektroniikkamme sen sijaan, että lähetämme sen kehitysmaihin. Aihe herätti paljon hyviä keskusteluja. Kehitysmaissa elektroniikka puretaan osiin usein huonoissa ja jopa vaarallisissa työoloissa.

Kansalaisina voimme omalta osaltamme vaikuttaa ostamalla käytettyjä elektroniikkalaitteita, sekä korjata niitä mikäli mahdollista.  Lisäksi voimme painostaa valtioita ja yrityksiä, jottei käytettyä elektroniikkaa dumpattaisi kehitysmaihin purattavaksi.

Työpajan antia dokumentoi Justin Tyler Tate; katso hänen tekemänsä hieno video täältä.

Kullankaivajat_tyopaja Kullankaivajat_tyopaja_1 Kullankaivajat_tyopaja_2