Kirja auttaa

Naisten Pankin Kirja-Auttaa kirjallisuuspiiri aloitti toimintansa viisi vuotta sitten; kirjoja riittää yhä luettavaksi ja kirjallisuuden ystävät keräävät aktiivisesti varoja Naisten Pankille.

Naisten Pankin aktiivi Ritva Ohmeroluoma ja Kirjallisuuden Ystävättäret saivat 5 vuotta sitten idean perustaa Kirja-Auttaa kirjallisuuspiirin, jonka tarkoitus oli tukea kehitysmaan naisia sekä tietysti nauttia hyvästä kirjallisuudesta. Ohmeroluoma oli ollut jo pitkään Hyvinkään Akateemisten Naisten kirjallisuuspiirin jäsen ja nauttinut lukemisesta.

– Kirja kuukaudessa aktivoi ajattelua, onkin Ohmeroluoman motto.

Naisten Pankin uusi kirjallisuuspiiri tarjoaisi siis lukuelämysten lisäksi oivan paikan ystävystyä samanhenkisten naisten kanssa, joita kiinnostaa myös työ kehitysmaiden naisten olojen parantamiseksi.

Kirja-Auttaa kirjallisuuspiiri sai alkunsa Isä Ambrosiuksen työhuoneessa kuuden jäsenen voimin. Kirjapiiri tukee kehitysmaan naisia Naisten Pankin kautta. Lisäksi kirjapiirin kautta rekrytoidaan uusia vapaaehtoisia mukaan Naisten Pankin toimintaan. Toimintamalli on yksinkertainen; Kirja-Auttaa kirjapiiri kerää lukuilloissaan kahvirahaa 20€ jokaiselta osallistujalta tapaamisissa. Periaate on, että yksi henkilö tuo tarjottavat ja yhdessä keitetään kahvit seurueelle, seuraavalla kerralla on jonkun toisen vuoro tuoda pientä purtavaa kahvin kera.

Paitsi että kirjapiirissä luetaan kirjoja laidasta laitaan, Kirja-Auttaa kirjallisuuspiiri tukee kotimaisia kirjailijoita ostamalla heidän teoksiaan ja kutsumalla heitä kirjailijailtoihin mukaan kerran vuodessa. Näihin kerran vuodessa järjestettäviin kirjailijailtoihin kutsutaan mukaan osallistujia myös muista lukupiireistä sekä muita kirjallisuudenystäviä. Muutoin kirjaystävien kokoontumisia järjestetään kuukausittain, paitsi kesäkuukausina, jolloin myös kirjapiiri lomailee.

Viimeisin kirjailijailta järjestettiin 15. maaliskuuta 2016. Tuolloin vieraileva tähtikirjailija Rosa Liksom ihastutti yleisöä lukemalla tekstejään.

rosaliksom4
Lisäksi hän kertoi tavastaan kirjoittaa ja tehdä taidetta. Kirjapiiriläiset kuvasivat iltaa ”riemastuttavan inspiroivaksi”! Ilta oli onnistunut myös varainkeruullisesti; illan tuotto Naisten Pankille oli lähes 400€ – kiitos Rosalle, joka lahjoitti luentopalkkionsa Naisten Pankille.

Kirjallisuuspiirissä on luettu lukuisia kirjoja ja kerätty kahvirahoja kehitysmaiden naisten hyväksi jo yli 5 vuotta. Tänä aikana Naisten Pankille on kerätty rahaa huikeat 7 000 euroa. Ohmeroluoma on itse kiertänyt kertomassa tästä varainkeruumuodosta ympäri Suomea, ja sittemmin esimerkiksi Poriin on perustettu oma kirjapiiri. Vanha sananlasku ”lukeminen kannatta aina” pitää siis vielä pintansa ja samalla voi tehdä konkreettista hyvää!

Jos olet kiinnostunut perustamaan kirjallisuupiirin omalle paikkakunnallesi, ota yhteyttä niin kerromme lisää ja autamme toiminnan alkuun! Olet myös lämpimästi tervetullut kuunteluoppilaaksi jo toimiviin kirjapiireihin.

 

Lisätietoja: Ritva Ohmeroluoma ritvaohmeroluoma@gmail.com