Minä ja Naisten Pankin pankkikorttini

Julkaistu 22.5.2013

Päätin ottaa Naisten Pankin pankkikortin. Musta kortti värikkäällä logolla oli minusta niin tyylikkään näköinen
ja samalla voisin vähän mainostaa Naisten Pankkia.3051-MyMoney_Naisten_Pankk113C0

Kun maksoin kortilla ensimmäistä kertaa kaupan kassalla, jäin katsomaan Naisten Pankin logoa ja pääni täyttyi yhtäkkiä monenlaisilla naisiin ja rahaan liittyvillä ajatuksilla.

Olen nainen, jolla on aina ollut omaa rahaa – taloudellinen itsenäisyys, vapaus käyttää rahaa mihin itse haluaa, ei maailman mittakaavassa ole itsestäänselvyys.

Ja oma raha naisille on juuri sitä, mitä Naisten Pankki ajaa.

Mikä tavara tai vaate on oikeasti sen arvoinen, että kaivan pankkikorttini esiin? (Apua, kehtaanko edes maksaa Naisten Pankin kortilla Henkkamaukassa?)

Päätin yrittää alkaa enemmän arvostaa rahaa, jota kortillani käytän. Kuten Naisten Pankin projektien naiset kehitysmaissa, olen ansainnut omat rahani omalla työlläni, joten miksi haaskaisin rahojani turhuuteen.

Minusta tuntuu, että koko maailma on köyhää naista vastaan. Naisten oikeuksia poljetaan, työolot ja palkka eivät ole kohdallaan. Maailmantalous käyttää köyhää naista hyväkseen.

Meidät hyvätuloiset naiset talouden voimat taas näkevät kuluttajina, jotka pitää saada ostamaan mahdollisimman paljon – tulemaan onnellisiksi kuluttamalla. Tilastokeskuksen mukaan sadassa vuodessa suomalaisten kulutusmenot ovat yli kymmenkertaistuneet, ja välttämättömän ja vapaavalintaisen kulutuksen raja on hämärtymässä.

Moni auttaa maailman köyhiä naisia lahjoittamalla. Mutta raha, jolla me kehittyneiden maiden naiset ostamme, on valtavasti enemmän kuin se, jolla lahjoitamme. Jos valitsisimme, aina kun se on mahdollista, eettisesti tuotettuja ja reilun kaupan tuotteita, voisimme tehdä valtavasti hyvää. Voimme myös vaatia paremmin tehtyjä tuotteita, sillä kuluttajina meillä on valtaa.

Raha on valtaa.

Loppukaneettina, kohtuus kaikessa. Välillä vingutan korttiani heräteostoksiin. Mutta harvemmin kuin ennen. Ajatella, tämä pikkumusta pankkikortti sai tämän aikaan. Kiitos, Naisten Pankki.

Ulla Kärki
Tiedottaja Kirkon Ulkomaanapu