Naisten Pankin kakkupaja Hämeenlinnassa

Keväisenä keskiviikkoiltana Hämeenlinnan Hätilän kirkon kahviotiloissa leivottiin urakalla kermarahkahedelmähyytelökakkuja Naisten Pankin toiminnan tukemiseksi – ja samalla toki myös omaksi ja lähipiirien iloksi. Kakkupajan osallistumismaksu lahjoitettiin lyhentämättömänä Naisten Pankille. Kakkupaja kerrytti lähes 20 ammattia!

Hämeenlinnan Naisten Pankki tempaisi vaihteeksi leipomisen merkeissä.  Järjestimme ke 26.3.14 Kakkupajan. Idean äiti oli aluesolumme ohjausryhmän vetäjä Päivi Aikasalo, jolla on vankka kokemus hyytelökakkujen valmistuksesta. Hän onkin pyörittänyt jo yli vuoden ajan suuren suosion – ja hyvän tuloksen saavuttanutta – Kirkon Ulkomaanavun  omakampanjaa ”Leivon Naisille Ammatteja”.

Innokkaat leipurit saapuivat kakkupajaan mukanaan kulho, sähkövatkain, irtopohjavuoka sekä tietysti esiliina ja ilman muuta iloista mieltä. Osallistujajoukko oli naisvaltainen ja ikähaitariltaan laaja. Osallistujien joukossa oli ystävyksiä sekä toisilleen ventovieraita, oli äiti-tytär-  ja mummo-lapsenlapsi  – tiimejä sekä yksi yhdistysryhmäkin. Kaikkia yhdisti leipomisen halu – ja mahdollisuus tukea hyvää Naisten Pankin asiaa.

”Päivi-ope” ohjasi kakun valmistuksen vaihe vaiheelta kuin yläasteen kotitaloustunnilla konsanaan.  Aloitettiin leivinpaperin asettelusta irtopohjavuoan reunoille, jatkettiin tarveaineiden keräilyllä, keksien murskaamisella, pohjarasvan sekoittamisella ja kermarahkatäytteen valmistamisella sekä kakun vuokaan kokoamisella. Lopuksi, kun kakut olivat valmiina odottamaan kotijääkaappiin hyytymään viemistä, Päivi näytti hedelmäpäällisen valmistuksen hyytelösokerin kera aamulla kotonaan leipomiensa mallikakkujen päälle. Tässä loppuhuipennuksessa myös pajan nuorimmat osallistujat pääsivät luovasti koristelemaan yhden kakun.

Kakkupajassa oli leppoisa tunnelma, edes kermanvatkausvaiheessa ei vatkainten meteli ollut häiritsevää.  Illan päätteeksi vielä herkuteltiin kahdella koristellulla kakulla kahvin tai teen kera.  Iloiset osallistujat lähtivät kotiin kakkuineen kotiläksynään tehdä illan mittaan hyytyvän kakkupohjan päälle aamulla hedelmäinen päällystekerros.  Mukaan heille oli pakattu hedelmät ja hyytelösokeri sekä tietysti kirjallinen ohje.

Kakkupajan järjestäminen toki vaatii jonkin verran käytännön järjestelyjä.  Sen lisäksi, että Päivi opetti kotitalousopettajamaisesti kakun valmistuksen vaihe vaiheelta ja leipoi kotonaan pari kakkua, hän organisoi koko illan: varasi tilan, laati lehdistötiedotteen, kirjoitti reseptin ja hankki leipomistarvikkeet.  Toimijoita tarvittiin myös kahviotilan järjestelyissä – aina jatkojohtojen kiinnittelyistä leipomistarpeiden esilleasetteluun  ja rasvan sulatuksessa liedellä,  tiskauksessa, kahvinkeitossa sekä loppusiivouksessa.  Olikin oikein hieno jälleen kerran huomata, kuinka sujuvasti kaikki tarvittava tuli hoidettua; kun aktiivisia naisia kokoontuu paljon paikalle, aina löytyy omaehtoisia, avuliaita tiskaajia ja kahvinkeittäjiä! Tällä kertaa oheistoimintojen hoitamisesta kiitos Eilalle, Kyllikille, Liisalle ja Marjatalle.

Mukavaa oli, että aluesolulle ei tullut pajan järjestämisestä juurikaan kuluja, koska paikallinen K-Supermarket Hätilä oli innostunut sponsoroimaan kakkupajaa lahjoittamalla leivontatarpeet eli erilaisia hedelmiä, rahkaa, kermaa, kermaviiliä, sokeria, hyytelösokeria, aprikoosihilloa, liivatelehtiä, voita, Digestive-keksejä ja leivinpaperia.  Kakkupajan päätteeksi kyseiseen kauppaan toimitettiinkin kiitokseksi kakkupajalaisten allekirjoittama kortti tekstillä ”Naisten Pankki kiittää” sekä yksi pajassa koristelluista kakuista. Kiitos myös Hämeenlinna-Vanajan seurakunnalle, joka suhtautuu suopeasti Naisten Pankin vapaaehtoistyöhön ja jälleen luovutti tilan Naisten Pankin toiminnalle.
Suosittelen lämpimästi vastaavanlaisen toiminnan toteuttamista muissakin aluesoluissa. Omat vahvuudet vain käyttöön ja leipomaan!

Taija Pihlajaniemi
3-vuotiaan Hämeenlinnan aluesolun aktiivinen ohjausryhmäläinen ja puuhanainen

Kuva: Taija Pihlajaniemi