Wanhanajan kahvisalongissa ja kevätillan wohvelibaarissa

Julkaistu: 29.5.2013

Hämeenlinnan Naisten Pankki tempaisi jälleen toukokuisena Ravintolapäivänä 18.05.2013. Minulla oli ilo osallistua kahteen eri ravintolaan: iltapäivän vietin Hämeenlinnan kirkon tornissa Wanhanajan kahvisalongissa perinteisenä tarjoilijattarena, ja ilta kului Sairionrannan paviljongissa Wohvelibaarissa ”Wohvelitaxia” polkevana tarjoilijattarena. Molemmat tapahtumat olivat oikein onnistuneita!

Kolmatta kertaa järjestetyssä, perinteikkäässä kahvisalongissamme tarjoiltiin suolaisia piirakoita, kahvikakkuja ja pullaa kahvin tai teen kera. Kahvimansellina toimi tällä kerralla Tuula, joka organisoi kahvilan järjestämisen – sopi tilojen käytöstä, hankki astiat, kukat ja muut sisustuselementit. Lisäksi hän rekrytoi tarjoilijattaret, kahvinkeittäjän, kassaneidin, pianonsoittajan, tiskaajat ja kaikki leipurit.

Pop up-kahvilan organisointi vaatii kahvimamsellilta monta suunnitteluajatusta, käytännön toteutustuntia sekä ennen kaikkea innostusta ja energiaa hyvän asian puolesta. Hämeenlinnan Naisten Pankin aluesolu saa olla kiitollinen toimeliaista kahvimamselleistaan, toki väheksymättä kahvisalongin muuta henkilökuntaa, johon tällä kertaa kuuluivat Marja, Auli, Tytti, Varpu, Virpi, Tuula ja Ritva-Liisa. Kahvilan tunnelman sinetöi Sibeliusakatemian opiskelija Alina taitavalla pianonsoitollaan.

Edes korkealla kellotornissa sijaitsevan salongin lämpötilan nousu ei pahemmin haitannut menoa. Myöskään haastavat portaat eivät karistaneet huonommin liikkuvia ikäihmisiäkään pois, vaan urheasti he kiipesivät monta kerrosta maistuvien leivonnaisten ja virvokkeiden ääreen. Naisten Pankin rahastoon kertyi mukavasti valuuttaa jaettavaksi kaukaisille sisarillemme. Varsinaisesti Naisten Pankin asia oli kahvilassa esillä infopöydässä portaiden varrella, ja jollei muuta, varmasti monen mieleen jäi ”Naisten Pankki kiittää” –toivotus.

Iltani kruunasi Wohvelitaxilla kruisailu Sairionrannassa. Järjestimme ensimmäistä kertaa enemmän lapsiperheille suunnatun Wohvelibaarin Hämeenlinnan Sairionrannan kaupunginosassa sievässä pitsipaviljongissa suositun leikkipuiston ääressä. Tämän kahvilan toteutukseen tarvittiin kassaneiti Aulikki, vohvelien tarjoilijatar Päivi, wohvelitaxin kuski sekä reippaat wohvelinpaistajat Eila ja Kyllikki. Tarjolla oli makeita ja suolaisia täytteitä, joita olimme edellisenä iltana valmistaneet. Ajan henkeen sopivasti perinteisellä kaunokirjoituksella kirjoitetun menun mukaan täytevaihtoehtoina oli mansikka- ja mustaherukkahilloa, omenasosetta, puolukkarahkaa ja hedelmäsalaattia sekä oliivitahnaa, katkarapusalaattia ja sillihöystöä – ja tietysti sopivan rapeita wohveleita.

Tämä uusin pop up-ravintolamme tuntui niin ikään saavuttavan suuren suosion; ihmisiä suorastaan virtasi neljää eri polkua pitkin paviljongille. Jonottaminenkaan ei tunnelmaa latistanut, päinvastoin se loi suuremmankin yleisötapahtuman henkeä. Illan ohjelmallisuudesta huolehtivat taitava haitarinsoittaja Malena ja innokas laulaja Ilona apujoukkoineen. Tunnelma oli mitä mainioin; ihmiset olivat iloisia, harmonikka soi ja laulu raikasi, vohvelit maistuivat ja kesäinen sääkin suosi meitä.

Aamuni alkoi korkkiruuvikiharoiden teolla klo 9; kahvisalongin tarjoilijattarellahan suotaneen olla asianmukainen asustus eli musta mekko, valkoinen hilkka ja pitsiesiliina sekä nuttura/kiharahampaus (hiusten pituudesta riippuen). Päivä päättyi illalla klo 23 – wohvelibaarin mainosten pois keräilyllä ihanassa kesäillan hämyssä. Tein siis ihan kunnon täyden työpäivän, mutta hyvällä mielellä.

Kerryttämällä rahaa Naisten Pankin rahastoon koin tehneeni jotain todella merkityksellistä – ja olen vakuuttanut, että kohdemaittemme naiset ovat aidosti kiitollisia kaikesta saamastaan ohjauksesta ja alkupääomasta ynnä muusta , jonka mahdollistamme tällaisella luovalla vapaaehtoistyöllä. Tämänpäiväisissä ravintoloissa oli myös ilo kohdata ihmisiä, jotka halusivat laittaa hyvän kiertämään ja antaa omasta hyvästään vähemmän etuoikeutetuille. Tervetuloa seuraavaan kahvilaamme!

Taija Pihlajaniemi, 2-vuotiaan Hämeenlinnan aluesolun aktiivinen ohjausryhmäläinen ja puuhanainen