Muutoksen kasvot: Adah Tukahirwa

Adah Tukahirwa on naisten säästöryhmän puheenjohtaja.

Lahjoita

euroa


Sanotaan, että köyhyydellä on naisen kasvot, mutta niin on muutoksellakin. Naisten Pankin yrittäjyyskoulutuksen ja säästöryhmätoiminnan myötä hauraasta asemasta ponnistavat, sinnikkäät ja määrätietoiset naiset ovat nousseet omatoimisiksi yrittäjiksi ja alansa ammattilaisiksi. Tämä on Adah Tukahirwan, 33, tarina.

Adah ei olisi halunnut vielä lapsia. Nuoren naisen toiveissa oli elää elämää ensin itseä varten, opiskella ja tienata omaa rahaa. Saatavilla oleva ehkäisymenetelmä kuitenkin petti, ja pian hän huomasi olevansa raskaana tuoreelle aviomiehelleen. Sittemmin lapsia tuli joka vuosi, ja nyt heitä on jo seitsemän.

−Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin keskittyä huolehtimaan perheestäni ja luopua omista unelmistani. Nykyään kaikki toiveeni koskevat lapsiani, Adah sanoo.

Hän toivoo pysyvänsä terveenä ja elävänsä niin pitkään, että pystyy huolehtimaan siitä, että lapset käyvät koulunsa loppuun – ja ettei hän tulisi enää raskaaksi.

Viime vuonna Adah valittiin kylässään toimivan Naisten Pankin säästöryhmän puheenjohtajaksi. Se on arvostettu luottamustehtävä.

−Minut tekee onnelliseksi, että 30 ihmistä luottaa minuun ja on valinnut minut ryhmän johtajaksi.

Puheenjohtajana Adahin tehtävä on varmistaa, että lainoja myönnetään takaisinmaksukykyisille jäsenille. Vastuu on suuri, mutta Adahin mukaan sopiva.

Säästöryhmän kokouksia vetäessään Adah on elementissään. Itsevarmuus loistaa Adahin kirkkaista kasvoista ja määrätietoisesta otteesta, jolla hän luotsaa tapaamista.

Mikä on menestyksen salaisuus?

−Kasvoin perheessä, joka painotti lähimmäisenrakkautta. Vanhempani kehottivat toivomaan toiselle ihmiselle samaa kuin, mitä toivot itsellesi. Ovet olivat aina auki vieraille. Niillä opeilla olen päässyt tähän asemaan.

Naiset, joilla on mahdollisuus hankkia koulutusta ja oma toimeentulo, voivat nostaa perheensä köyhyydestä ja laittaa tyttärensä kouluun, jotta seuraava sukupolvi voi nauttia tasa-arvoisemmista mahdollisuuksista ja pärjätä elämässä. Naisten Pankin toiminnassa mukana olevat naiset ovat toiminnallaan muuttaneet kokonaisten yhteisöjen ja kylien asenteita naisia kohtaan ja vahvistaneet naisten asemaa yhteiskunnassa. Muuta maailmaa kanssamme: lahjoita täällä.

Lahjoita

euroa