Srey Ny jakaa lukemisen iloa ja haluaa kirjailijaksi

Nuori nepalilainen opiskelijatyttö Srey Ny katsoo kameraan huoneessaan.

Tue tyttöjen koulutusta – hanki Stipendi tytölle  >>

Kambozalainen Srey Ny, 19, käy lukion viimeistä luokkaa. Hän asuu Kralanhin kylässä, 55 kilometrin päässä Siem Reapin kaupungista ja maailmankuululta Angkor Watin temppeliltä.

Srey Ny rakastaa lukemista, ja hän myös kirjoittaa itse. Tulevaisuudessa hän haluaa kirjailijaksi. Naisten Pankin kautta saamallaan stipendituella Srey Ny voi viedä lukio-opintonsa loppuun.

Srey Nyn koulunkäynti uhkasi katketa yhdeksännellä luokalla, sillä tytön vanhemmilla ei ollut varaa tukea tämän koulutusta. Myös koulumatka oli pitkä, perhe asui 25 kilometrin päässä koulusta ja matkustaminen oli hankalaa.

Naisten Pankin Promoting Women’s Entrepreneurship -hanke muutti Srey Nyn tilanteen. Hankkeen myötä hauraimmassa asemassa olevat tytöt saavat mahdollisuuden unelmiensa
koulutukseen lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Myös vanhempia ohjataan tukemaan tyttäriensä koulutusta. Tytöt ovat usein kotoisin syrjäkylistä ja köyhistä perheistä. Ilman stipendiä monen koulu jäisi kesken. Srey Ny alkoi saada stipenditukea vuonna 2017, ja hän valmistuu lukiosta vuonna 2020. Hän asuu Tyttöjen talossa, joka sijaitsee noin puolen kilometrin päässä koulusta. Vanhempiaan hän tapaa noin kahden viikon välein.

Srey Ny rakastaa lukemista ja haaveilee kirjailijan ammatista.

Hän jakaa lukemisen iloa myös muille – hän opettaa vapaaehtoisena englantia 7–8-vuotiaille ja yrittää löytää oppilaille kiinnostavia englanninkielisiä kirjoja, jotka kannustaisivat heitä lukemaan. Srey Ny on ollut mukana myös Naisten Pankin hankkeen tukemassa ”liikkuvassa kirjastossa”. Liikkuva kirjasto kiertää koulujen lomien aikaan alueilla, joissa kirjastoja ei ole. Liikkuvan kirjaston mukana kiertäessään Srey Ny on kannustanut muita nuoria lukemaan ja jakanut lempikirjojaan myös muille.

Srey Ny haluaisi opiskella lukion jälkeen yliopistossa filosofiaa. Tällä hetkellä hän etsii stipendejä yliopistoon, jotta opiskelu olisi mahdollista. Kun Srey Nyltä kysytään, miten hän aikoo juhlistaa valmistumistaan, hän hymähtää. Koulussa ei järjestetä valmistujaisjuhlaa, mutta se ei haittaa. Tärkeintä on se, että pian hän valmistuu.

Tue tyttöjen koulutusta – hanki Stipendi tytölle  >>