Suunnitelmana oma ompelimo

Liberialainen Tenneh Singbe, 43, on ollut mukana Bensonvillen äitien kerhossa jo monta vuotta. Naisten Pankin pitkään tukemien kerhojen ideana on opettaa naisille ammatti- ja yrittäjyystaitoja, joiden avulla he voivat pyörittää omaa yritystoimintaa.

”Olen oppinut äitien kerhossa ompelua, yrittäjyystaitoja ja sitä, kuinka saan rahat riittämään. Kerho on rohkaissut minua monin tavoin,” Tenneh Singbe kertoo.

Äitien kerhossa Tenneh ompelee perinteisiä tilkkutäkkejä. Yhtä peittoa tekee kerrallaan kolme naista noin viikon ajan. Arvokkaita, värikylläisiä peittoja myydään varakkaille ihmisille muun muassa häälahjoiksi. 

”Suunnitelmani on ansaita tarpeeksi rahaa, jotta voin avata oman ompelimon”, hän sanoo.

”Toivon, että voisin joskus rakentaa oman talon omalle tontille.”

Tennehillä on viisi lasta, neljä poikaa ja yksi tytär. Vanhin lapsista on 27-vuotias ja nuorin on 12. Tennehin perheeseen kuuluu myös aviopuoliso ja tämän poika sekä Tennehin sisaren tytär. Lapset ovat koulussa.

Tenneh itse on käynyt kuusi vuotta koulua. Hän elättää nyt perhettä ompelemalla. Äitien kerhosta Tenneh on saanut lainan, jolla hän on ostanut materiaalia ompeluun.

Tennehillä ei ole autoa eikä polkupyörää, joten matka äitien kerhoon kävellen vie päivittäin puolitoista tuntia suuntaansa. Jatkossa hän toivookin voivansa työskennellä kotoa käsin.

Toistaiseksi kodin arkiaskareisiin kuluu paljon aikaa, sillä hänen asuinalueeltaan puuttuvat sekä sähköt että juokseva vesi. Ruoanlaittoon tarvittava kana on kynittävä ja vihannekset haettava pellolta. Ruoka valmistetaan avotulella, pyykki pestään käsin ja vesi kannetaan kaivosta.

Liberiaa ravistellut ebolaepidemia saatiin taltutettua 2015. Tunnelma maassa on palautunut normaaliksi. Mutta Liberian lähihistoria on synkkä ilman ebolaakin. Yhteensä 10 vuotta kestäneiden sisällissotien aikana kokonaiset ikäluokat jäivät ilman peruskoulutusta.

”Toivon, että äitien kerho voi jatkaa entiseen tapaan. Ja minä haluan elättää itseni ja perheeni omalla työlläni. Haluan tehdä elämässäni jotain hyvää”, Tenneh sanoo.

Teksti: Tiina Toivakka
Tiina Toivakka oli mukana Naisten Pankin vapaaehtoisten Liberian-matkalla syksyllä 2015.

KATSO VIDEO!