Puhumalla naisten parhaaksi

Elina Hiltusen perustama Nice Speakers -puhujatoimisto parantaa maailmaa puhe kerrallaan. Toimisto lahjoittaa jokaisesta puhujavälityspalkkiostaan kehitysmaan naiselle ammatin Naisten Pankin kautta.

Futuristinakin työskentelevä Elina Hiltunen uskoo, että yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa positiivisesti tulevaisuuteen on naisten aseman parantaminen koulutuksen kautta. Siksi hän on valinnut juuri Naisten Pankin hyväntekeväisyyskohteekseen.

Naisten koulutus on Hiltuselle henkilökohtaisestikin sydäntä lähellä.

– Meillä Suomessa asiat naisten koulutuksessa ovat nykyään hyvin, mutta aina näin ei ole ollut. 1940-luvulla syntynyt ja jo edesmennyt äitini oli fiksu nainen, mutta hän ei saanut mahdollisuutta kouluttaa itseään niin pitkälle kuin olisi toivonut vähäisen varallisuuden ja asenteiden takia, Elina Hiltunen kuvaa.

Uskalla heittäytyä!

Kesällä 2015 Nice Speakersin perustanut Elina Hiltunen on itsekin kokenut puhuja, mutta hän paljastaa jännittäneensä nuorempana esiintymistä valtavasti. Jännityksestä hän pääsi eroon osallistumalla työväenopiston esiintymiskursseille ja näyttelemällä harrastelijateatterissa.

– Opin nauttimaan esilläolosta ja huomasin, että esiintyminen on itse asiassa todella hauskaa!

Esiintymistilanteita kannattaa Hiltunen mukaan harjoitella ennemmin ilolla kuin liialla vakavuudella.

– En itse esimerkiksi ymmärrä esiintymiskoulutuksia, joissa videokuvataan esiintymistä ja sitten käydään analyyttisesti läpi maneereja ja parannuskohteita. Tällaisen puimisen jälkeen kynnys esiintymiseen vain kasvaa, hän pohtii.

Elina Hiltunen uskoo voimakkaasti tarinoihin ja kuviin. Lisäksi hän kannustaa omakohtaisuuteen ja oman persoonan likoon laittamiseen.

– Yleisön edessä pitää uskaltaa heittäytyä – niin esityksen alussa, lopussa kuin keskelläkin, Hiltunen rohkaisee.

Tutustu Nice Speakersin toimintaan ja sen välittämiin inspiroiviin puhujiin: http://nicespeakers.net

Teksti Mari Kankaanranta
Kuva Nice Speakers

Elinan kolme vinkkiä hyvään esitykseen:

1) Jos käytät kalvoja, unohda tekstit – anna kuvien puhua puolestasi.
2) Luota itseesi: riittää kuin olet lavalla läsnä kaikkine hyvine ja huonoine puolinesi.
3) Kerro tarina! Se löytää parhaiten tiensä ihmisten sydämiin.

nicespeakers2