Lenita Toivakka mukana luomassa naisille Ammatteja

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka osallistui sunnuntaina 13.9.2015 Naisten Pankin Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaan Helsingissä. Töölönlahden ympäri kulkeneen reitin kruunasivat upea auringonpaiste ja satojen kanssakävelijöiden seura.

Hyvää tekevä lenkki

Toivakka osallistui Naisten Pankin Kävelylle tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Hän käveli pidemmän eli 3,5 kilometrin pituisen lenkin yhdessä Naisten Pankin ohjausryhmän johtajan Reetta Meriläisen ja Kirkon ulkomaanavun johtajan Jouni Hembergin kanssa.

“Olen seurannut Naisten Pankin toimintaa ja ihailen sen aktiivisuutta.” Toivakka kertoi reippaan ulkoilun jälkeen, “Nyt kehitysministerinä koen erityisen tärkeäksi, että pääsin osallistumaan Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaan. Halusin tukea tapahtumaa ja kuulla lisää hyvästä toiminnasta.”

Kävelystä jäi innostunut mieli: “Ajankohtaisten keskustelujen lisäksi matkan varrella näkyi taiteilijoita, kuului musiikkia ja värikkäät ilmapallot loivat iloista tunnelmaa. Myös kävelyn etkot oli upeasti järjestetty, ja monikulttuurisuuden tärkeä sanoma tuli hienolla tavalla esille.”

Naisten ja tyttöjen tukeminen tärkeää

Toivakka kertoo miettivänsä omassa työssään paljon sitä, miten valtion budjetin kautta voidaan auttaa kehitysmaissa. Koska kehitysapu on teemana laaja ja moniulotteinen, tarvitaan myös paljon erilaisia avustusmuotoja.

Naisten Pankin toiminnassa Toivakka kertoo arvostavansa etenkin sitä, että konkreettinen apu viedään perille tehokkaasti ja ilman ylimääräisiä välikäsiä.

Toivakan mielestä naisten ja tyttöjen osaamisen ja yrittäjyyden tukemisella on ensiarvoisen tärkeä rooli kehittyvien maiden menestyksen tukemisessa: “Naisten ja tyttöjen oman toimeentulon vakiintuminen luo tasa-arvoa ja vahvistaa heidän asemaansa yhteiskunnassa. Naisilla on myös valtavasti osaamista ja voimaa, jota meillä ei ole varaa jättää käyttämättä. Talous vahvistuu, jos naiset ovat täysivaltaisesti mukana rakentamassa yhteiskuntaa.”

Yhteistyöstä uusia mahdollisuuksia

Toivakka pohtii, miten suomalaisia yrityksiä voisi saada laajemmin mukaan erilaisiin kehitysyhteistyöhankkeisin.

“Järjestämme keskiviikkona ulkoministeriössä tilaisuuden, joka kokoaa yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajat etsimään tapoja tehdä yhteistyötä. Monet yritykset haluavat toimia vastuullisesti ja miettivät miten voivat osallistua ja auttaa.”

Keskiviikkoinen tapaaminen on vasta alkua uudenlaisia yhteistyömuotoja luotsaavalle tapaamisten sarjalle. Jatkossa tavoitteena on saada muun muassa opiskelijat ja yliopistot mukaan ideoimaan yhdessä, miten kehitysmaita voidaan parhaiten tukea oman kestävän talouden ja valtion rakentamiseksi.

Teksti: Jaana Kokkonen

LenitaToivakka_ReettaM

Lenita Toivakka (vas.) Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hembergin ja Naisten Pankin Reetta Meriläisen seurassa. Kuva: Jane Moisio