Mikkelin paikallisryhmä harrastaa ahkerasti

Mikkelin Naisten Pankin paikallisryhmä yhdistää mukavan harrastamisen ja kehitysmaiden naisten auttamisen.

Neulomista, askartelua, letunpaistoa, lukemista. Naisten Pankin paikallisryhmässä Mikkelissä toimivat Leena Vallenius ja Eeva Ikonen ovat onnistuneet yhdistämään omat harrastuksensa ja kehitysmaiden naisten auttamisen.

Leena Vallenius lähti mukaan Naisten Pankin toimintaan reilut kolme vuotta sitten lehtijutun innostamana.

– Luin Naisten Pankista jostakin lehdestä ja kysyin Mikkelin toiminnasta tuttavaltani. Lähdin mukaan koulutukseen ja nyt osallistun toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen paikallisryhmän ohjausryhmän jäsenenä, Leena Vallenius kertoo.

Eeva Ikonen liittyi Naisten Pankin Mikkelin paikallisryhmään ystävänsä pyynnöstä.

– Eläkkeelle jäätyäni minulla on enemmän aikaa erilaisille harrastuksille. Olen paikallisryhmän ohjausryhmässä toista vuotta, ja teen erilaisia käsitöitä ja askartelujuttuja. Olen myös mukana myyjäisissä ja Naisten Pankin hyväntekeväisyyspäivällisen toteutuksessa, hän sanoo.

Käsitöitä tilaustyönä

Leena Vallenius ja Eeva Ikonen kuuluvat seurakuntansa Toivekäsityö-ryhmään, jossa noin 30 käsityön harrastajaa tekee vapaaehtoistyönä käsitöitä tilaajan toiveiden perusteella. Suosituimpia käsityötoiveita ovat sukat, lapaset, huivit, pipot ja erilaiset lasten vaatteet. Työn tilaaja maksaa käsityöhön tarvittavat materiaalit ja tekee ryhmän kautta lahjoituksen valitsemalleen kohteelle, kuten Naisten Pankille. Isojen tilausten jakamisesta useammalle tekijälle sovitaan diakonissan johdolla ryhmän kokoontuessa kerran kuussa. Samalla opetellaan uusia käden taitoja.

Lovikka-lapanen

Leena Valleniuksen suunnittelemassa Lovikka-lapasessa on Naisten Pankin värit.

 

– Minulle mieleisin puuha Toivekäsitöissä on sukkien neulominen, kun sitä voi tehdä TV:tä katsoessakin. Olen myös innokas hoitamaan korujen järjestelemistä. Meillä on koru- ja huivikirppis pari kertaa vuodessa. Ihmiset lahjoittavat meille koruja, ja me järjestelemme ne esille laitettaviin laatikoihin. Koruista, jotka eivät mene kaupaksi, askartelemme jotain uutta. Esimerkiksi itse olen tehnyt heijastin-sudenkorentoja, Ikonen kertoo.

Leena Vallenius on oppinut, että joskus käsitöiden tekemistä kannattaa hieman säännöstellä.

– Muutama vuosi sitten innostuin neulomaan niin ahkerasti, että sain tenniskyynärpään. Siitä viisastuneena teen nykyään monipuolisemmin erilaisia käsitöitä: neulon, virkkaan, huovutan ja teen mosaiikkiesineitä. On mielenkiintoista suunnitella ja opetella jotakin ihan uutta, hän sanoo.

Naisten Pankki nivoutuu myös Leena Valleniuksen toiseen harrastukseen, lukemiseen. Hän osallistuu kerran kuussa kokoontuvaan Naisten Pankin lukupiiriin.

– Näin minulla on mahdollisuus tutustua mielenkiintoisiin, naisten asemaa koskeviin kirjoihin hiukan omaa lukemista syvällisemmin. Samalla kokoamme pieniä avustussummia Naisten Pankin toimintaan. Pääsen kertomaan Naisten Pankin toiminnasta myös martoille, sillä olen piirimme vapaaehtoinen kansainvälinen martta, jonka tehtävänä on käydä marttailloissa kertomassa Marttaliiton kehitysyhteistyöstä, Vallenius kertoo.

Hyvää mieltä ja hienoja kokemuksia

Vapaaehtoistyö Naisten Pankissa ja Toivekäsityö-ryhmässä on hieno keino käyttää omaa aikaa ja osaamista kehitysmaiden naisten toimeentulon tukemiseen. Mutta vapaaehtoistyö antaa paljon iloa ja uusia kokemuksia myös tekijöille itselleen.

– Tietoni naisten asemasta eri puolilla maailmaa on lisääntynyt. Ajattelen, että jos osaltani voin hiukankin auttaa kehitysmaiden naisia kehittymään niin ammatillisesti kuin kodinhoidon alalla, autan myös perheitä ja erityisesti tyttöjä paremman elämän alkuun, Leena Vallenius pohtii.

Vallenius on oppinut paljon uutta Naisten Pankin koulutuksissa. Hänestä on myös mukavaa tavata mielenkiintoisia ihmisiä ja suunnitella ja toteuttaa erilaisia käsitöitä.

– Kun käsityöt tehdään ”tilaustyönä”, ne eivät jää pyörimään mukana myyjäisistä toiseen, vaan päätyvät suoraan käyttäjälle. Yksittäinen ahaa-elämys oli, kun ohjausryhmän ideakokouksessa keksin, että voin suunnitella Naisten Pankin väreissä Lovikka-lapasen ja tehdä niitä myyntiin, hän sanoo.

Eeva Ikonen on samoilla linjoilla vapaaehtoistyön hyödyistä.

– Nautin kaikista iloisista ihmisistä, jotka ovat toiminnassa mukana. Saan myös iloa käsillä tekemisestä. Ja se, että saamme auttaa kehitysmaiden naisille ammatteja, on suuri asia, hän sanoo.

Ikoselle mieleenpainuvin kokemus liittyy kuitenkin viime kesänä ravintolapäivän yhteydessä Mikkelin Kirkkopuistossa pidettyyn lettubaariin.

– Kun tavaroita piti kuljettaa pois, meillä ei ollut sellaista autoa, mihin tarvitsemamme pöytä olisi mahtunut. Tomerina naisina meistä kolme kuljetti pöydän pyörän päällä läpi kaupungin. Minä ohjasin ja kaksi muuta piti sitä tarakalla. Hiki tuli taluttaessa ja nauraessa meidän erikoiselle kuljetukselle, Eeva Ikonen muistelee.

Teksti: Heidi Jääskeläinen
Kuvat: Leena Vallenius ja Eeva Ikonen

——

Yläkuva: Leena Vallenius (vas.) ja Eeva Ikonen ovat aktiivisia käsityöihmisiä ja Naisten Pankin vapaaehtoisia.