Naisten Pankki kerännyt jo lähes kahdeksan miljoonaa euroa

Naisten Pankin tukemat ja Kirkon Ulkomaanavun toteuttamat hankkeet Liberiassa käynnistyvät uudelleen ebolan aiheuttaman tauon jälkeen. Toiminta laajentui viime vuonna uuteen maahan, Myanmariin. Vapaaehtoisverkosto Suomessa jatkaa kasvuaan. Varoja Naisten Pankki on tähän mennessä kerännyt lähes kahdeksan miljoonaa euroa.

Viime kesänä, kun ebolan leviäminen Länsi-Afrikassa kiihtyi, Liberian hallitus määräsi kokoontumiskiellon tartuntojen välttämiseksi. Myös Naisten Pankin hankkeet joutuivat tauolle. Nyt  toiminta on käynnistymässä uudelleen ja naiset ovat vähitellen palaamassa mukaan ryhmien toimintaan.

Tammikuussa avasivat ovensa äitien kerhot, Mother’s Clubit, ja kymmeniä äitejä on tullut takaisin toimintaan. Ryhmässä opetellaan säästämistä, ja yhteisistä säästöistä myönnetään kerholaisille pieniä lainoja. Heikossa asemassa oleville naisille opetetaan kampaamotaitoja, leivontaa, säilömistä, pesuaineiden valmistusta ja käsitöitä. Uusien taitojen avulla he voivat pyörittää omaa pienyritystä.

”On todella hienoa, että ebolan koettelemilla alueilla päästään taas töihin. Liberiassa ja Sierra Leonessa on saavutettu hyviä tuloksia niin ammattikoulutuksessa kuin yrittäjyyden tukemisessakin. Uusi alku on mahdollisuus vielä parempaan”, sanoo Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen.


Naisten Pankki laajeni Myanmariin

Ensimmäiset Naisten Pankin laina- ja säästöryhmät käynnistyivät Myanmarissa 2014. Ryhmiä on 12, kuudessa kylässä Pyaponin kaupungin ympäristössä suistoalueella. Vuoden 2014 loppuun mennessä ne olivat tuplanneet pääomansa. Ensimmäistä kertaa Naisten Pankin historiassa lainaryhmä on pystynyt lainaamaan toiselle aloittavalle ryhmälle pääomaa.

Vuonna 2014 Naisten Pankki tuki hankkeita 12 eri maassa: Guatema­lassa, Haitissa, Liberiassa, Sierra Leonessa, Kongossa, Ugandassa, Angolassa, Palestiinalaisalueilla, Ko­sovossa, Nepalissa, Kambodžassa ja Myanmarissa. Naisten Pankin keräämillä rahoilla on tuettu yli 16 000 naista.

Naisten Pankki toimii vuonna 2015 kahdeksassa maassa, kolmessa maanosassa sekä Suomessa. Hankkeissa keskitytään Naisten Pankin toiminnan perusajatuksiin: kyläpankkeihin, osuuskuntiin sekä yrittäjyystaitojen ja ammattikoulutuksen tukemiseen. Kansalaistaidot ja oikeustietoisuus kulkevat aina mukana koulutuksissa.


Kahdeksan miljoonaa euroa

Naisten Pankki on helmikuun 2015 loppuun mennessä kerännyt jo lähes kahdeksan miljoonaa. Viime vuonna Naisten Pankki keräsi 1,3 miljoonaa euroa.

”Tulos on erinomainen, kun otetaan huomioon ankeat talousajat ja keräysten tiukka kilpailutilanne. Kiitos tuloksesta kuuluu kaikille lahjoittajille, Kirkon Ulkomaanavulle sekä Naisten Pankin uutterille ja kekseliäille vapaaehtoisille, ” sanoo Meriläinen.


Naisten Pankki 2014 Suomessa

  • Lähes 1,3 miljoonaa euroa kerät­tyjä varoja.
  • 1 465 Naisten Pankin osakasta
  • Lähes 3 000 Naisten Pankin bisnesenkeliä eli säännöllistä lahjoittajaa
  • Paikallisryhmätoimintaa on 33 paikkakunnalla
  • yli 500 tapahtumaa ympäri Suomen.

 

Lisätietoja:
Reetta Meriläinen, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja, p. 040 464 220
Jaana Hirsikangas, Naisten Pankin koordinaattori, Kirkon Ulkomaanapu, p. 040 704 6726

Kuva:
Kebbeh Habah on opiskellut äitien kerhossa ompelijaksi ja perustanut oman ompelimon. Helmikuussa 2015 hän on tullut taas mukaan kerhon toimintaan.