Naistenpankkilaiset innostuivat Mikkelissä

Yli 30 mikkeliläisnaista kokoontui syyskuun alussa Mikkeliin Naisten Pankin yhteiseen iltaan. Kiinnostusta herättivät erityisesti Naisten Pankin koordinaattorin Jaana Hirsikankaan kuulumiset tuoreelta Guatemalan-matkalta.

Nordea Pankin tiloissa järjestetty iltatilaisuus käynnistyi tiiviillä tietopaketilla pankin uusimmista palveluista. Nordea Pankki on myös yksi Naisten Pankin yhteistyökumppaneista. Konkreettisimmillaan yhteistyö näkyy Naisten Pankin logolla varustetuissa pankkikorteissa, jollaisen Nordean asiakas voi itselleen hankkia.

Mikkelin paikallisryhmän vetäjä Marketta Koskinen johdatti osallistujat illan teemaan kertomalla Mikkelin ryhmän toiminnan käynnistyneen nelisen vuotta sitten. Naisten Pankki on järjestänyt paikkakunnalla muun muassa kirpputoreja ja varainkeruuillallisia sekä osallistunut ravintolapäivään.

Naisten Pankin koordinaattori Jaana Hirsikangas palautti kuulijoiden mieliin, miten vapaaehtoisverkoston toiminta sai alkunsa lähes yhdeksän vuotta sitten suomalaisten yrittäjänaisten matkasta Liberiaan tammikuussa 2007.

”Matkalla kuullut tarinat ja naisten elämänkokemukset synnyttivät halun tukea kehitysmaiden naisten omaehtoista yrittäjyyttä. Homma lähti nopeasti liikkeelle, ja toukokuussa pidettiin Naisten Pankin perustamiskokous.”

Hirsikangas muistutti, kuinka pitkälle alkuajoista on päästy: ”Tähän mennessä rahaa on kerätty yli 8 miljoonaa euroa, säännöllisiä kuukausilahjoittajia on yli 3 000, ja 750 euron arvoisen osakkeen omistajia yli 1 400.”

Hän oli vastikään palannut Guatemalasta, jossa hän kävi tutustumassa paikalliseen Naisten Pankin rahoittamaan nelivuotiseen hankkeeseen. Sen tavoitteena on lisätä naisten yrittäjyysosaamista ja oikeustietoutta.

”Suuri osa naisista on lukutaidottomia, joten hankkeeseen sisältyy myös lukutaitokoulutusta.”

Hankkeessa mukana olleet naiset kertoivat hyötyneensä paljon saamastaan koulutuksesta. Ammattitaidon kohentumisen lisäksi naiset oppivat ottamaan vastuuta yhteisöstään ja osallistumaan päätöksentekoon. Perheen hyvinvointi kasvoi, kun toimeentulon parantuessa perheillä oli varaa kustantaa myös lasten koulunkäynti. Hankkeesta hyötyy suoraan 552 naista.

”Luottamus Naisten Pankin työhön kasvoi matkan aikana; nyt on entistä helpompaa kannustaa ihmisiä mukaan tähän tärkeään työhön”, Hirsikangas totesi.

Mikkeli_kuvitus

Teksti: Tiina Toivakka

Kuvat: Jaana Hirsikangas