Soppaa ja kirpputoripöytiä Saksassa

image

Suomalaisen kirkollisen työn keskus on seurakuntiensa kautta sitoutunut kannattamaan Naisten Pankin työtä taloudellisesti vuodesta 2013 alkaen. Suomalaista kirkollista työtä Saksassa tehdään 17 seurakunnan puitteissa, joilla on yhteensä n. 8000 jäsentä. Yhteistyöelimekseen seurakunnat ovat muodostaneet rekisteröidyn yhdistyksen, Suomalaisen kirkollisen työn keskus ry:n.

Suuren osan toimintarahastaan suomalaiset seurakunnat keräävät vuosittaisilla joulumyyjäisillä, jotka kokoavat suurimmilla paikkakunnilla tuhansia kävijöitä. Monet seurakunnat lahjoittavat osan myyjäistuotosta lähetystyölle. Näin on esim. Frankfurt am Mainissa tehty jo yli 30 vuotta. Joulumyyjäisten tuotto jaetaan tänä vuonna tasan kahden eri kohteen kesken, joista toinen on Naisten Pankki. Myyjäisten lisäksi frankfurtilaiset keräävät tukea Naisten Pankille myyntikojulla Frankfurtin keskustassa Ekumeenisen helluntaimaanantai -tapahtuman yhteydessä ja syyslounaalla.

”Osallistujien joukossa on myös seurakunnan toiminnassa vähemmän kiinteästi mukana olevia suomalaisia. Monet tulevat paikalle ystäviensä kanssa, saksalaisten tai muunmaalaisten, mikä osaltaan rikastuttaa seurakuntaa ja tekee sitä tunnetuksi”, kertoo seurakunnan lähetysyhteyshenkilö Elina Oldenbourg.

Suomalaisista seurakunnista pienimmällä Dresdenissä on vain n. 70 jäsentä. He tukevat Naisten Pankkia kirpputorimyynnillä. ”Ajatus lähti siitä, että seurakunnan tili oli ihan tyhjä ja halusimme tehdä jotain kivaa yhdessä”, muistelee seurakunnan kirkkoraadin puheenjohtaja Annaliisa Kühn toiminnan alkua. ”Keksimme, että ylipursuavat kaapit, hyllyt, ullakot ja kellarit ovat ehtymätön luonnonvara ja suuntasimme yhtenä lauantaina Elbe-joen rannalla säännöllisesti järjestettävälle kirpputorille.”

Düsseldorfissa asuva Tuija Marttinen-Grote on puolestaan jo 14 vuotta keittänyt lohi- ja vihanneskeittoa lähetyksen hyväksi. Tempaus alkoi seurakunnan nimissä ihan kokeilumielessä. Pidemmän päälle oli vaikea saada pysyviä avustajia. Niinpä Tuija jatkoi ensin yksin ja sitten miehensä avustamana. ”Keittoa on myyty 5 – 6 kertaa vuodessa saksalaisen yhteistyöseurakuntamme tiloissa, usein jopa 150 annosta. Suurin osa kanta-asiakkaistani on saksalaisia”, Tuija Marttinen-Grote kertoo.

Saksan suomalaisten kannatus Naisten Pankille kerätään vuoden mittaan monista pienistä puroista. Vapaaehtoisten toimijoiden motivaation kiteyttää Elina Oldenbourg: ”Seurakunnassamme on haluttu olla avokätisiä ja antaa rahaa muille, huonommassa asemassa oleville.”

Ritva Prinz

Kuva: Myös Berliinin suomalaisten marraskuisissa myyjäisissä kerättiin tukea Naisten Pankille.

Kuvaaja: Kosti Heiskanen