Varkauden eläkeläisnaiset keräävät Naisten Pankille yhden Ammatin joka kuukausi  

Varkaudessa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton paikallisyhdistyksen eläkeläiskerho kerää joka kuukausi rahaa Naisten Pankille. Ryhmä kokoontuu kaksi kertaa kuussa yhdistyksen toimistolle kahvittelemaan. Mukana on yleensä noin kaksitoista naista, joskus muutama mieskin. Kahvihetken lomassa puhutaan arjesta, politiikasta tai vaikka lastenlasten hoidosta.

Vuonna 2011 ryhmä alkoi kerätä rahaa Naisten Pankille.

”Mietimme, mitä konkreettista voisimme tehdä muiden ihmisten, ja erityisesti kehitysmaiden naisten ja lasten hyväksi”, kertoo ryhmää vetävä Sirkka Alanen.

Kerhon jäsenet ovat tehneet työuransa kunnan naisvaltaisissa, matalapalkkaisissa tehtävissä – keittiöissä, siivoojina ja toimistotyössä.

”Vaikka meillä naisilla on pienet eläkkeet annamme heille joilla on vielä vähemmän. Tiedämme, millaista on tulla toimeen vähällä rahalla”, Alanen sanoo.

”Pohdimme aluksi myös kummilapsitoimintaa, mutta valitsimme Naisten Pankin. Sen kautta apu ei mene vain yhdelle lapselle, vaan koko kyläyhteisölle.”

Kerholaiset lähtevät siitä, että yksi nainen saa joka kuukausi Ammatin. He maksavat kuukausittain kolme euroa yhteiseen kassaan, josta rahat tilitetään eteenpäin Naisten Pankille. Neljän vuoden aikana kerho on kerännyt jo 48 ammattia.

”Se on aika iso määrä. Naiset kysyvät aina tunnollisesti, että joko on pankkimaksun aika, vaikka vapaaehtoisuuteen maksu meilläkin perustuu”, kertoo Alanen.

Sirkka Alanen kävi kertomassa Naisten Pankista myös paikallisyhdistyksen hallitukselle, ja koko osasto lähti mukaan osakkaaksi. Alanen toivoo, että muutkin ammattiyhdistykset lähtisivät tukemaan Naisten Pankkia.

”Olisin valmis haastamaan Suomen kaikki ammattiyhdistykset mukaan. Ammattiyhdistystoiminnan yhtenä periaatteena on huolehtia jäsenten toimeentulosta työssäoloaikana”, sanoo ay-aktiivina vuodesta 1972 toiminut Alanen. Hän jäi eläkkeelle työstä päiväkodin keittiöstä.

”Täällä ihmiset valittavat, jos joutuvat odottamaan tunnin lääkäriä terveyskeskuksessa. Kehitysmaissa jotkut eivät ole päässeet koskaan lääkäriin”, Sirkka Alanen sanoo.

 

Onko sinulla lukupiiri, tyttöporukka, vauvakerho, ompeluseura tai muu nais- tai miesyhteisö, jonne voisit viedä tietoa Naisten Pankista? Mitä jos ryhtyisitte yhdessä kuukausilahjoittajiksi?

 

Kuvateksti:
JHL:n eläkekerholaiset ryhmäkuvassa.Eturivi vasemmalta oikealle. Anni Tirkkonen, Sirkka Alanen, Anneli Pakarinen, Saija Tuovinen. Takarivi vasemmalta oikealle Ritva Eronen, Raija Janhunen, Liisa Huovinen, Arja Kosunen ja Eeva Jordan. Takana Raija Hänninen.

 

 

Teksti: Kaisa Viljanen
Kuva: Pekka Vallenius