7 usein kysyttyä kysymystä testamenttilahjoittamisesta
Vaikka testamentin tekeminen ei ole vaikeaa, tulee sen täyttää tietyt muotovaatimukset, jotta sen tekijän toiveet toteutuvat. Ohessa seitsemän kysymystä ja vastausta aiheista, jotka ovat usein askarruttaneet ihmisiä.
1. Voinko testamentata omaisuuteni kenelle haluan?
Jos sinulla ei ole rintaperillisiä eli lapsia tai lapsenlapsia, voit testamentata omaisuutesi vapaasti valitsemallesi taholle. Mikäli sinulla on rintaperillisiä, heillä on lähtökohtaisesti oikeus saada puolet omaisuudestasi riippumatta siitä, mitä testamenttiisi kirjoitat.
2. Mitä omaisuudelleni tapahtuu, jos en tee testamenttia?
Suomen lainsäädännön mukaan ensisijaiset lakimääräiset perilliset ovat lapset ja lapsenlapset. Jos heitä ei ole, perintö menee aviopuolisolle. Jos sinulla ei ole rintaperillisiä etkä ole naimisissa, perintösi menee vanhemmillesi ja sisaruksillesi sekä edelleen heidän lapsilleen. Jos heitä ei ole, perintö menee isovanhemmille ja viimesijaisesti heidän lapsilleen.
Jos läheisiä sukulaisia ei ole, päätyy omaisuus valtiolle.
3. Kenen kannattaa tehdä testamentti?
Jokaisen ihmisen kannattaa tehdä testamentti, jos haluaa poiketa lain määräämästä perimysjärjestyksestä tai sisällyttää testamenttiinsa esimerkiksi lahjoituksen omien arvojensa mukaiseen toimintaan.
4. Voiko testamentin tehdä itse?
Kyllä. Suosittelemme kuitenkin, että laadit testamenttisi yhdessä testamenttioikeuteen perehtyneen juristin kanssa tai annat juristin tarkistaa laatimasi testamentin. Pahimmillaan testamentin muotovirhe voi johtaa siihen, ettei testamenttia voida noudattaa.
5. Pitääkö perinnöstä maksaa veroa?
Suomen lainsäädännön mukaan 20 000 euron arvoisesta ja sitä arvokkaammasta perinnöstä pitää maksaa perintöveroa. Sen määrä riippuu perittävän omaisuuden arvosta, sekä perittävän ja perillisen tai testamentinsaajan välisestä suhteesta.
Tietyt yleishyödylliset tahot, kuten Kirkon Ulkomaanapu sr ja Naisten Pankki, on vapautettu verosta kokonaan. Eli testamenttilahjoituksesta ei peritä veroa.
6. Mitkä asiat voivat tehdä testamentista pätemättömän?
Testamenttia tai jotain sen määräystä ei voida noudattaa esimerkiksi silloin, jos todistajana on toiminut esteellinen henkilö. Esteellisyys voi aiheutua esimerkiksi siitä, jos testamentti on tehty todistajan itsensä tai hänen lähisukulaisensa hyväksi.
Testamentti voidaan myös moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi esimerkiksi silloin, jos testamentintekijä ei ole laatinut testamenttia omasta tahdostaan tai hän ei ole kyennyt ymmärtämään antamiensa määräysten merkitystä.
7. Voiko jo tehtyä testamenttia muuttaa?
Kyllä. Muutokset tulee toteuttaa laatimalla muotomääräykset täyttävä uusi testamentti. Testamenttia ei voi muuttaa siten, että esimerkiksi peittäisi alkuperäisestä asiakirjasta kohtia ja kirjoittaisi siihen uusia määräyksiä.

Kiinnostaako testamenttilahjoittaminen?
Kerromme mielellämme lisää testamenttilahjoituksesta!
Ota yhteyttä
Sari Kuusela
Projektipäällikkö
+358 50 304 5101
testamentit@kua.fi