Tutustu Naisten Pankin voimanaisiin

Historian sivut ovat täynnä tuttuja ja uskomattomia voimanaisia, kuten Simone de Beauvoir, Minna Canth ja Rosa Parks, joiden rohkeiden tekojen ansiosta naiset ympäri maailman ovat voineet ansaita elantonsa, kouluttaa lapsensa ja nostaneet äänensä kuuluville. Entä tunnetko nämä kaksi Naisten Pankin voimanaista, jotka omalla työllään parantavat naisten asemaa ja tuovat muutosta koko yhteisöön?

Sairaanhoitaja Anitah Owaruhangan klinikka yhteisön palveluksessa

Ugandalainen sairaanhoitaja Anitah Owaruhanga, 27, on nuoresta iästään huolimatta saanut jo paljon aikaan. Oman klinikan pyörittämisen lisäksi hänellä on kahdet kaksoset.

–Olen aina tiennyt, että minun pitää tehdä paljon töitä pärjätäkseni elämässä, Anitah sanoo.

Alle vuoden jälkeen Anitah joutui kuitenkin sulkemaan klinikan, koska hänellä ei ollut enää rahaa ostaa lääkkeitä.

–Se oli valtava pettymys. Minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa, koska mieheni palasi opiskelemaan.

Naisten Pankin säästöryhmään liittyminen muutti tilanteen. Anitah sai ryhmältä lainan, jonka turvin hän avasi klinikan ovet uudelleen. Klinikan myötä Anitahista tuli tärkeä jäsen yhteisössä. Nyt hän suunnittelee tulevaisuutta, johon kuuluu oma talo ja sen yhteydessä oleva isompi klinikka.

Maanviljelijä Sunita Thapa haluaa menestyä

Nepalilainen Sunita Thapa on maanviljelijä ja Naisten Pankin tukeman osuuskunnan sihteeri, joka suunnittelee osuuskunnan järjestämiä koulutuksia ja tukee muita kylän naisia.

– Osuuskunnan jäsenenä olen itsenäisempi ja rohkeampi kuin aikaisemmin. Naisryhmällä on ollut iso vaikutus elämääni, olen oppinut monia asioita enkä ole enää niin riippuvainen miehestäni kuin aikaisemmin.

– Osuuskunnan kautta voimme säästää ja saada lainaa itsellemme, tehdä myös omia ratkaisuja, investoida omaan bisnekseen.

Sunitan unelmana on olla yksi osuuskunnan menestyneimpiä naisia ja taata lapsilleen parempi ja turvallisempi tulevaisuus.

– Haluan laajentaa viljelyksiäni ja olla jatkossakin mukana naisten hyväksi tehtävässä työssä. Naiset pystyvät siihen mihin miehetkin, mutta siihen tarvitsemme toisiamme. Siksi ryhmään kuuluminen on minulle tärkeää.

Kriisi uhkaa naisten toimeentuloa

Naisten Pankki tukee Anitahin ja Sunitan kaltaisia naisia pääsemään kiinni toimeentuloon koulutuksen ja osuuskuntien sekä yrittäjyystuen kautta. Juuri nyt maailman naisten yrittäjyys ja toimeentulo ovat kuitenkin vaakalaudalla.

Maataloudesta, käsitöistä ja palveluista elantonsa saavien naisten tulot putoavat välittömästi asiakkaiden kadottua. Hauraissa maissa naisilta puuttuu valtion tukiverkko. Säästöt syödään ja köyhyys ja nälkä uhkaavat koko perhettä.