Esraa leipoo itsellensä ja perheellensä tulevaisuuden

Esraa Al-Sehaiti seisoo keittiössä ja pitelee pellillistä herkkuja.

Lahjoita

euroa


Syyrian sotaa Jordaniaan paennut Esraa Al-Sehaiti perusti Naisten Pankin tuella oman leivontayrityksen. Tuloilla hän pystyy elättämään perheensä.

Sweet burger eli hampurilainen, jonka välissä on suklaapihvi ja hedelmiä. Sushia, jossa merilevän ja kalan korvaavatkin suklaa ja hedelmäviipaleet. Muun muassa tällaisia erikoisuuksia myy Arabiscuit – syyrialaisen Esraa Al-Sehaitin yritys.

Näiden lisäksi yritys tarjoaa laajan valikoiman muita itämaisia ja länsimaisia leivonnaisia.

Arabiscuit toimii Jordaniassa, minne nyt 24-vuotias Esraa pakeni sukulaistensa kanssa Syyrian sotaa vuonna 2013. Hänen miehensä kuoli Syyriassa, joten Esraa on 7-vuotiaan poikansa yksinhuoltaja.

Vaikeuksien keskellä Esraata on vienyt eteenpäin voimalause, jota hän pyörittelee usein mielessään.

– Mikään ei ole mahdotonta. Kun olen sinnikäs ja päättäväinen, mikään ei estä minua toteuttamasta unelmiani.

Hän kuvaa itseään rauhalliseksi henkilöksi, joka ei anna periksi, ennen kuin löytää ratkaisun eteen tulleeseen ongelmaan.

Esimerkiksi kun hän ei taloudellisista syistä voinut opiskella yliopistossa, päätti hän rakentaa toimeentulonsa leivonnaisista, joita hän oli jo vuosien ajan tehnyt omaksi ja lähipiirinsä iloksi. Koska hän ei myöskään voinut osallistua maksullisiin leivontakoulutuksiin, Esraa kehitti taitojaan katsomalla Youtube-videoita.

Varsinaisen yritystoiminnan viimeisenä esteenä oli se, ettei Esraalla ollut rahoitusta tarvittaviin laitteisiin. Sattumalta hän näki mainoksen Naisten Pankin Jordanian hankkeen järjestämästä yrittäjyyskoulutuksesta ja haki mukaan.

Starttirahalla uusi alku

Naisten Pankin Social and Economic Empowerment of Women -hankkeessa tuetaan yrittäjyyden alkuun sekä jordanialaisia naisia että maassa asuvia syyrialaisia pakolaisnaisia. Naisyrittäjät saavat yrittäjyyskoulutuksen lisäksi starttirahaa ja mentorointia yrityksen alkumetreillä.

Saamallani starttirahalla ostin tarvittavat välineet. Koulutuksessa olen oppinut paljon hyödyllisiä taitoja erityisesti markkinoinnista ja taloushallinnosta, joista minulla ei ollut aiemmin osaamista.

Esraa on luonut yritykselleen Facebook-sivut, joiden avulla hän markkinoi tuotteitaan muun muassa kuvaamalla sinne videoita. Hän seuraa aktiivisesti kilpailijoiden sivuja pysyäkseen mukana alan kehityksessä.

Aluksi myin tuotteitani lähipiirille ja naapureille, mutta nyt toimitan tuotteitani myös lähialueen kauppoihin ja kahviloihin.

Tällä hetkellä Esraa valmistaa tuotteensa kotonaan. Seuraavana tavoitteena hänellä on rekisteröidä yritys ja avata oma myymälä, jota varten hän säästää tällä hetkellä rahaa.

– Haluaisin vielä lisäkoulutusta rahoituksesta. Haluaisin myös oppia ajattelemaan “out of the box” eli luomaan uusia ideoita ja tavoittamaan yritykselleni uusia kohderyhmiä.

Sinnikästä ja päättäväistä naista ei pysäytä mikään.

Kirjoittanut: Kaisa Majava

Kuva: Osama Nabeel

Lahjoita

euroa