Maaria Märkälän teoksia Naistenpäivän tapahtumassa 7.-8.3. Espoon Ainoassa

Taide puhuttelee nykyihmistä taianomaisella voimalla.

- Rakastan sitä iltapäivän hetkeä, kun päivänvalo on juuri haihtumaisillaan, katuvalot syttymäisillään. Nopeasti ohikiitävässä hetkessä on ainutkertaista kauneutta, taidemaalari Maaria Märkälä sanoo.

Hän uskoo, että taiteella on voima vaikuttaa nykyihmisen tunteisiin syvällisesti – taide lohduttaa, rauhoittaa, riemastuttaa ja voimannuttaa.

-Elämä on hurmioitumisen arvoinen, Märkälä toteaa.

-Siksi toivon voivani maalauksillani välittää katsojalle edes häivähdyksen elämän kauneudesta ja hetkeen tarttumisen merkityksellisyydestä.

-Taiteella on ainutlaatuinen taito koskettaa alitajuntaamme, Maaria Märkälä uskoo.

-Kiehtovaa on, että taide puhuttelee meitä kaikkia, mutta hyvin eri tavoin: joitakin voimallisesti, joitakin huomaamattomammin, Märkälä arvelee.

Tämän hetken arvostetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluva Märkälä saa inspiraatiota arkielämän tilanteista, ohikiitävästä maisemasta, luonnosta, vuodenaikojen vaihtelusta.

Märkälän öljyvärimaalauksille on tunnusomaista vahva koloristisuus ja ekspressiivisyys. Yltäkylläinen maalausjälki kertoo palavahenkisestä keskittymisestä ja intohimoisesta luomisvoimasta.

-Tapani maalata on kehittynyt vuosien mittaan, hän kertoo.

Espoolainen Märkälä tekee työmatkat usein pyörällä.

-Fillaroidessani Lintuvaarasta Ruoholahteen Kaapelitehtaalle reitilleni osuu niin kehätietä kuin merenrantaakin, ja näen auringonnousuja ja  –laskuja, jotka tallennan muistiini  myöhemmin maalattaviksi.

Kaapelitehtaan työhuoneella Märkälä keskittyy maalaamiseen.

-Olen luonteeltani hyvin ahkera – ja pidän siitä, että minulla on erilaisia asioita työn alla, Märkälä hymyilee. – Opettaminenkin on antoisaa, mutta eniten nautin, kun voin täysin rauhassa keskittyä maalaamiseen. Silloin tunnen onnea: kiire, deadlinet, huolet ja paineet unohtuvat täysin.

Kanssasisarien rohkaiseminen motivoi.

– Olen henkilökohtaisesti kokenut sen kuinka tärkeää on hankkia ammatti, jolla on suuri merkitys oman  hyvinvoinnin kannalta.

Perheen, tyttärien ja parisuhteiden rinnalla Märkälä on määrätietoisesti halunnut panostaa taidemaalarin uraan.

-Siksi ymmärrän hyvin, kuinka tärkeää on tukea kehitysmaiden naisten asemaa – ja rohkaista heitä kouluttautumaan omaan, mieluisaan ammattiin ja auttaa heitä menestymään elämässään.

– Olen taistelijaluonne: haluan auttaa hädässä olevia ja heikompia kanssakulkijoita – kuten kehitysmaiden naisia ja lapsia. Halu kehitysmaiden auttamiseen taitaa olla  geeneissä: vanhempani ovat aikoinaan tukeneen vuosia Sri Lankan orpolapsia.

Maaria Märkälä on lahjoittanut NaistenPankin Espoon paikallisyhdistykselle kaksi ihanaa taulua siten, että teosten myyntituloista Maaria lahjoittaa  45 ammattia kehitysmaiden  naisille á 30 €!
Carpenter’s Daughter 61×41 cm hinta 2.000 €
Vaaleanpunaista shamppanjaa 61×61 cm hinta 2.500 €
Matrikkelitaiteilija Maaria Märkälän CV (5 sivua):
CV_Maaria_Markala

Taulut ovat esillä NaistenPankin Naistenpäivän tapahtumassa 7.-8.3.Tapiolan Kauppakeskus Ainoassa.

Tervetuloa paikanpäälle tutustumaan teoksiin, hankkimaan korkealaatuista taidetta joko kotiin tai työpaikalle – ja samalla tukemaan Naisten Pankkia.

Teksti: Leena Jokiranta