Naisten Pankin vapaaehtoiset käynnistivät juhlavuoden

Perinteiseen tapaan iloisissa tunnelmissa ja vilkkaalla keskustelulla käynnistyivät tämänvuotiset Naisten Pankin Kevätpäivät tammikuun viimeisenä lauantaina. Yli sadan naisen voimin ehdittiin päivän aikana käydä läpi kuluvan vuoden tapahtumia, kerrata viime vuotta ja iloita yhdessä tekemisestä.

Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen käynnisti Kevätpäivät 2017 riemukkaalla yhteislaululla.
Tervetulopuheessaan Meriläinen muistutti viime vuoden olleen ennätysvuosi; kaikkiaan Naisten Pankki keräsi kehitysmaan naisille 1 558 290 euroa. Naisten Pankki on työnsä kautta tuonut noin 41 800 naista toimeentulon piiriin ja välillisesti Naisten Pankin hankkeista on hyötynyt jo noin 200 000 ihmistä kehitysmaissa.

– Kerätystä summasta yli neljännes tulee teidän vapaaehtoisten työn kautta, Reetta Meriläinen korosti.

Hän muistutti myös Naisten Pankin olevan paitsi naisten yhteisö myös arvoyhteisö.

– Arvomme näkyvät kaikessa työssämme ja niistä pidämme kiinni. Tehkäämme tätä työtä tosissaan mutta iloisina, hän kannusti.

Skills donation kuulumisia Kambodzasta

Vapaaehtoinen Heli Isohookana vietti kuukauden Kambodzassa kehittämässä Naisten Pankin hanketta.

Skills donation on Naisten Pankin uusin toimintamuoto, jonka kautta vapaaehtoiset voivat viedä omaa asiantuntemustaan kehitysmaihin Naisten Pankin hankkeiden hyväksi. Kouluttaja Heli Isohookana vietti joulukuun Kambodzassa, jossa hän
tapasi Naisten Pankin hankkeissa mukana olevia yrittäjänaisia, kartoitti heidän tarpeitaan ja laatii havaintojensa ja haastattelujensa perusteella kehittämisehdotuksia ja ohjeistusta.

-Haasteita ja työtä riittää, mutta myös intoa oppia ja kehittää omaa toimintaansa. Skills donation on loistava tapa viedä osaamista ruohonjuuritasolle asti, Heli Isohookana hehkutti.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Satu Mehtälä ja Päivi Sihvola muistelivat 10 vuoden takaista matkaansa Liberiaan. Tuolla matkalla syntyi Naisten Pankki.

Naisten Pankin kiehtovaa alkutarinaa Kevätpäivillä olivat muistelemassa perustajajäsenet Satu

Mehtälä ja Päivi Sihvola. Vauhdikkaaseen ja mukaansatempaavaan tapaansa naiset kuvailivat, miten suurella innolla yhteisen Liberian matkan jälkeen toiminta lähti nopeaan kasvuun.

-Naisten Pankki on paitsi tunteen, myös järjen tarina. Sen työllä on iso merkitys ja nämä 10 vuotta ovat osoittaneet, että työ on tuottanut tähän mennessä jo ison tuloksen, Mehtälä tuumasi.

Tänä vuonna juhlitaan

Kuluva vuosi on Naisten Pankille juhlavuosi, ja 10-vuotisjuhlavuoteen liittyy paljon tapahtumia eri puolella Suomea. Juhlatiimin vetäjä ja Naisten Pankin johtoryhmän jäsen Mia Nygård esitteli Kevätpäivillä juhlavuoden viestintäsuunnitelman, jonka pääviesti on ’Hyvä kasvaa unelmasta’. Vinkkejä juhlavuoden tapahtumiin kertoivat Joensuun ja Turun paikallisryhmäläiset. Erilaisia juhlavuoteen liittyviä varainhankintaideoita mietittiin myös pienissä ryhmissä, ja esiin nousi villejäkin ideoita. Lisää vinkkejä, ideoita ja muuta apua juhlavuoden suunnitteluun löytyy jatkuvasti päivitettävästä Naisten Pankin Aineistopankista.

Tapahtumista ei ole pulaa tänäkään vuonna. Jo perinteisten Kävele Naiselle, Golfaa Naiselle ja Lue Naiselle –Ammatti-tapahtumien lisäksi uutena tapahtumana on FinnWalk –yhden naisen kävely, joka starttaa kesäkuussa. Yrittäjä Jaana Villanen kävelee Suomen halki ja tavoitteena on kerätä jokaisella kilometrillä kehitysmaan naisille Ammatti. Kilometrejä matkalle kertyy 1500.

– Olen paikallisryhmien käytettävissä niillä paikkakunnilla, jonne reittini osuu, Jaana Villanen muistutti.

Naisten Pankki saa juhlalangan!

Yritysyhteistyökumppaneista Kevätpäivillä esittäytyi Novita, jonka kaupallinen johtaja Marita Halonen kertoi Novitan kehittäneen Naisten Pankille oman langan. Naisten Pankin väreihin suunniteltu ’villasukkalanka’ tulee vähittäiskauppoihin elokuussa ja verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Jokaisesta myydystä lankakerästä lahjoitetaan Naisten Pankille 50 senttiä.

Pitkä, asiapitoinen ja iloinen ja päivä jatkui iltajuhlassa, joka järjestettiin Storyssa, Helsingin Vanhan Kauppahallin tiloissa. Pulppuileva keskustelu jatkui hyvän ruoan ja musiikin lomassa pitkälle iltaan.

Teksti: Tiina Toivakka
Kuvat: Adriana Dobrin ja Naisten Pankki