Naisten Pankki juhli iloisissa tunnelmissa

Satapäinen joukko naistenpankkilaisia kokoontui juhlistamaan verkoston 16-vuotista taivalta Helsingin Paasitorniin keväisenä toukokuun iltana. Tunnelma Lahjoittajaillassa oli pirskahtelevan iloinen.

Naisten Pankki täyttää tänä vuonna 16 vuotta ja syytä juhlaan on edelleen. Verkoston varainkeruu on sujunut jopa odotuksia paremmin epävarmoista ajoista huolimatta. Vuodesta 2007 Naisten Pankki on kerännyt 22 miljoonaa euroa naisten työn ja yrittäjyyden tukemiseen kehittyvissä maissa.

Juhlan juontaja, euroviisuista tutuksi tullut Mikko Silvennoinen totesi olevansa vaikuttunut tutustuttuaan paremmin Naisten Pankin toimintaan.

– Minusta on tullut Naisten Pankin suuri fani. Olen oppinut, miten pienellä tuella voi olla suuri vaikutus, hän hehkutti.

Ohjausryhmän puheenjohtaja Saara Lehmuskoski korosti omassa puheenvuorossaan, että Naisten Pankin työn vaikuttavuus ei ole vain konkreettista kouluttamista ja yrittäjyyden tukemista.

– Omissa ryhmissä toimiminen kasvattaa naisten uskallusta ryhtyä aktiivisesti pitämään puoliaan myös yhteisön jäsenenä.

nainen seisoo ja puhuu yleisön edessä

Ohjausryhmän puheenjohtaja Saara Lehmuskoski kiitti puheessaan kaikkia vapaaehtoisia, lahjoittajia ja Naisten Pankin työssä mukana olleita. Toivo on todellakin muuttunut todeksi yhdessä tekemällä.

Mies seisoo yleisön edessä ja puhuu

Mikko Silvennoinen juonsi Naisten Pankin Lahjoittajaillan lennokkaaseen ja rentoon tyyliinsä.

kome naista seisoo Naisten Pankin standin edessä ja katsoo iloisena kameraan.

Next Generationin iloiset naiset Emma (vas.), Patricia ja Iida muistuttavat että muutoksella on naisen kasvot.

Naisten työ tuottaa hyvinvointia kaikille

Lahjoittajailtaa vietettiin perinteikkäässä Paasitornissa, jonka pitkää historiaa valotti toimitusjohtaja Osku Pajamäki. Vuosina 1917-1918 talo toimi vuosien sisällissodan näyttämönä.

– Sodan traagisina vuosina naisten rooli perheessä ja yhteiskunnassa muuttui ja vahvistui. Samalla lailla Naisten Pankki tekee nyt työtä naisen taloudellisen vallan ja itsenäisyyden puolesta kehittyvissä maissa.

Työelämän kehittäjä Aku Varamäki muistutti, että hyvinvointia kasvattavat muun muassa ihmisten kanssa tekeminen, uusien asioiden oppiminen ja autonomia eli mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihin.

– Naisten Pankki tekee tärkeää työtä sen eteen, että kehittyvien maiden naiset pääsisivät palkkatyöhön ja sitä kautta nauttimaan hyvinvoinnin hyödyistä.

Varamäki totesi myös vapaaehtoistyön tutkitusti lisäävän ihmisen hyvinvointia.

nainen seisoo yleisän edessä ja puhuu

Yhdessä tekeminen ja oppiminen lisäävät sekä vapaaehtoisten että Naisten Pankin työstä hyötyvien naisten elämää, muistutti työelämän kehittäjä Aku Varamäki.

Ihmisiä istuu isossa salissa pitkien pöytien äärellä ja katsoo kohti lavaa.

Naisten Pankin lahjoittajat ja vapaaehtoiset kokoontuivat toukokuun 24. päivänä juhlistamaan hyvin sujunutta vuotta ja nauttimaan yhdessäolosta.

Kolme naista hymyilee ja katsoo kameraan.

Perustajajäsenistä mukaan ehtivät Anni Vepsäläinen (vas.), Marianne Heikkilä ja Reetta Meriläinen.

Yrittäjyys ja osaaminen yhdistää naisia

Illan yhteistyökumppanivieraana tutustuttiin toimitusjohtaja Victoria Nuottaseen, jonka Kahvi Charlotta -yritys tuottaa Naisten Pankin kahvit ja teet.

Hän kertoi omasta yrittäjäpolustaan, jonka taustalla oli jo teinityttönä syntynyt halu perustaa oma ravintola. Unelma toteutui sitkeällä työllä ja halulla näyttää pärjäävänsä.

Naisten Pankin kanssa hän lähti yhteistyöhön heti kun tilaisuus tarjoutui.

– Naisten Pankin tarina sytytti, ja naisyrittäjänä koen tärkeäksi olla mukana tukemassa meitä heikommassa asemassa olevien naisten yrittäjyyttä.

Naisten Pankin kahvit paahtava Victoria Nuottanen kertoi tarinansa yrittäjäksi sekä vastuullisen kahvin tuotannosta.

Naisten Pankin tuotteet tekivät Lahjoittajaillassa hyvin kauppansa.

Nuorta energiaa Lahjoittajaillassa edusti Trio Tvintti (Martta Murdvee, Katri Mettänen ja Venus Kurki), jonka musisointi kirvoitti yleisöltä isot ablodit.

Lahjoittajailta järjestettiin tänä vuonna Helsingin Paasitornissa. Toimitusjohtaja Osku Palomäki kertoi talon historiaan liittyvän myös paljon dramaattisia vaiheita.

Naisia tarvitaan rakentamaan kestävää rauhaa

Kirkon ulkomaanavun tervehdyksen tilaisuuteen toi KUA:n varatoiminnanjohtaja Ikali Karvinen. Hän muistutti naisten koulutuksen merkitystä myös rauhan työssä.

– Naisten osallisuus rauhan prosesseissa lisää tutkitusti prosessin onnistumisen mahdollisuutta.

Karvinen myös mainitsi vapaaehtoistyön merkityksen kasvavan jatkossa, kun odotettavissa on Ulkoministeriön ohjelma- ja hanketyöhön myönnettävän rahan väheneminen tulevina vuosina.

Illan musiikista vastasivat saksofonisti Johannes Salomaa ja Trio Tvintti, joka soitti yleisölle sikermän skandinaavista kansanmusiikkia.

Kirjoittanut: Tiina Toivakka
Kuvat: Naisten Pankin vapaaehtoiset

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Naisten Pankki Oulun vapaaehtoisten ilta 4.3.2024

Maaliskuun tapaaminen järjestetään maanantaina 4. maaliskuuta klo 17.30 Sofia seurakuntakeskuksen Apila-kabinetissa, 2. krs. Vaihdetaan kuulumisia ja jatketaan kevään varainkeruutapahtumien suunnittelua! Merkkaathan kalenteriisi kevään tapaamisten päivämäärät: 8.4. ja 6.5.2024. Muutokset mahdollisia....

Lue lisää

Vapaaehtoisten kuulumisia: Varainhankintaa koronan aikaan

Helsingin paikallisryhmä järjestää paljon tapahtumia. On teematilaisuuksia, kävelykierroksia, tyyli-iltoja, näyttelyopastuksia ja teatteriesityksiä. Unohtamatta taloudellisesti merkittävintä, joulutoria ja valtakunnallisesti koordinoituja tempauksia. Viime vuoden keväällä korona pani meidät miettimään. Opimme nopeasti pitämään...

Lue lisää

Naisten Pankin matkalla – tietoa ja kokemuksia -webinaari 5.5.

Naisten Pankki Helsinki järjestää keskiviikkona 5. toukokuuta klo 17-18.30 verkossa tilaisuuden, jonka aiheina ovat Naisten Pankin hankkeet ja vapaeehtoisten matkat hankekohteisiin. Matkoille osallistuneet vievät meitä ainakin Kambodzaan, Myanmariin ja Nepaliin....

Lue lisää

Koronavuosi oli Kotkassa täynnä toimintaa

Mitä voisi koronakevään aikana tehdä kotona, mutta samalla yhteisöllisesti, yhdessä muiden kanssa? – Voisimme virkata kukkia, joista tehdään perhosia, keksi Naisten Pankki Kotkan puheenjohtaja Lea Makkonen maaliskuussa. Samalla voitaisiin tuoda...

Lue lisää

Naisten Pankin sydämenä lahjoittajat ja vapaaehtoisryhmät

Naisten Pankin toimintaa tukee säännöllisesti 3 400 aktiivista kuukausilahjoittajaa. Yli kolmasosa Naisten Pankin vuosittaisista lahjoitusvaroista tulee kuukausilahjoituksista. Säännöllinen lahjoittaminen on helppo ja vaivaton tapa tukea hauraassa asemassa eläviä naisia. –...

Lue lisää

Syyspäivillä iloittiin onnistumisista ja suunniteltiin tulevia

Lokakuun 5. päivänä järjestetyille päiville osallistui tänä vuonna yli 60 naistenpankkilaista eri puolelta Suomea. Päivä käynnistyi ohjausryhmän puheenjohtaja Anni Vepsäläisen videotervehdyksellä, jossa hän totesi Naisten Pankin kasvaneen ja kehittyneen pienestä...

Lue lisää

Teetupa-illoista tuli Kangasniemellä kestosuosikki

  Ensimmäinen Teetupa-ilta järjestettiin vuonna 2013, jolloin kangasniemeläinen opettaja Mirjami Saastamoinen kertoi kirjoittamastaan kirjasta Taivaan tuvan tarinoita. Illan tuotto lahjoitettiin Naisten Pankille, kuten myös koko omakustanteisen kirjan  tuotto. – Heräsi...

Lue lisää

Aurinkorannikolla tehdään vapaaehtoistyötä ilon kautta

Fuengirolan alueella Espanjassa on vuodesta 2015 saakka toiminut ensimmäinen Suomen rajojen ulkopuolelle perustettu Naisten Pankin paikallisryhmä. Tapahtumia järjestetään niin talviasukkaille kuin turisteillekin ja rentoon porukkaan voi tutustua vaikka lomamatkallaan. –...

Lue lisää

Jokainen voi parantaa maailmaa – Antti Reenpää

Antti Reenpää, 60, Helsinki  ”Seurasin Naisten Pankin alkutaivalta läheltä, koska vaimoni (Leena Majander) on yksi Naisten Pankin perustajajäsenistä. Oli helppo tulla mukaan, kun sitä ehdotettiin. Olen Naisten Pankin ohjausryhmän jäsen....

Lue lisää

Jokainen voi parantaa maailmaa – Anna Litewka-Anttolainen

Anna Litewka-Anttolainen, 40, Oulu  ”Olen kotoisin Puolasta. Muutin Suomeen rakkauden perässä. Olen asunut Oulussa neljä ja puoli vuotta. Opiskelen parhaillaan Oulun ammattikorkeakoulussa kulttuurituottamista. Puolasta minulla on filologian maisterin tutkinto. Tulin...

Lue lisää

Jokainen voi parantaa maailmaa – Liisa Kapanen

Liisa Kapanen, 66, Helsinki  ”Olin päättänyt lähteä mukaan johonkin vapaaehtoistoimintaan heti, kun jään pois työelämästä. Tulin mukaan Naisten Pankin toimintaan tammikuussa 2013. Aloitin valtakunnallisessa yritysvarainhankintaryhmässä, jossa yhä toimin – nyt...

Lue lisää

Tervetuloa Talvipäiville!

– Kotkaan kannattaa tulla 27.-28.1.2018 hakemaan voimaa omaan vapaaehtoistehtäväänsä. Kohdemaiden kuulumiset ja vertaistuen voima on valtava voimavara. Ja samalla voi tutustua merikaupunki Kotkaan ja kotkalaiseen kulttuuriin, kertoo Tarja Käckman, joka...

Lue lisää