Suuri ByMarja-designvaatelahjoitus Naisten Pankin Pop Up -myyntiin Espoossa

Laadukas ja yksilöllinen asu on vastuullisen kuluttajan valinta.
-Hyvä vaate on sellainen, joka korostaa kantajansa persoonallisuutta – ja jonka voi pukeutumisen jälkeen unohtaa, muotitaiteilija Marja Urpanen sanoo.
Marja Urpanen on lahjoittanut suuren määrän ByMarja-designvaatteita Naisten Pankin Pop Up -myyntiin Espoossa.

Marja Urpasen suunnittelemia asuja on nähty itsenäisyyspäivän juhlissa, huippukokouksissa, valtiovierailuilla ja kulttuuritapahtumissa – niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Yhteistä ByMarja –asuille on niiden väri-iloittelu, aistikkuus, naisellisuutta korostavat leikkaukset ja laadukkaat kangaskuosit.

– Haluaisin kannustaa suomalaisia naisia kokeilemaan rohkeasti uusia värejä, malleja ja kuoseja – ja panostamaan vaatevalinnoissaan erityisesti laatuun,Urpanen toteaa.

– Usein olemme itseämme kohtaan turhan kriittisiä ja arkailemme korostaa myönteisiä piirteitämme.

Kaunis vaate luo hohtoa sekä arkeen että juhlaan

Naisellisuutta ei kannattaisi peitellä.

-Käyn Pariisissa säännöllisesti ja siellä ilokseni huomaan kuinka ranskatar haluaa pukeutua aistillisesti ja klassisen tyylikkäästi ura-asemastaan tai iästään riippumatta.

Laatuvaate antaa itsevarmuutta, piristää – sekä itseä että lähimmäisiä –  ja viestittää  kauneudentajusta. Arjen kiireessä huoliteltu ja elegantti asuvalinta voimaannuttaa. Juhlapukeutumisessa jo kimmeltävän kankaan kauneus virittää tunnelmaan.

Vaatemuodin ammattilainen näkee usein  jo ensisilmäyksellä  minkälainen asu asiakkaalle sopii; minkälainen värisävy ja leikkaus pukevat häntä parhaiten  – ja mikä tärkeintä – korostavat asiakkaan omaa persoonallisuutta.

-Työssäni minulle on kehittynyt hyvä ihmistuntemus, sillä jo ensimmäiset asuneuvottelut ovat hyvin henkilökohtaisia tapaamisia, joissa luottamus, avoimuus ja hienotunteisuus korostuvat, Urpanen toteaa.

-Suunnittelijana olen aina asiakkaan palvelija: hänen on oltava täydellisen tyytyväinen lopputulokseen. Asiantuntijana voin auttaa valinnoissa ja esitellä erilaisia vaihtoehtoja.

Luottamukselliset asiakasuhteet ovat luoneet  Urpaselle laajat verkostot.

– Usein asiakkaani on suositellut minua kollegalleen ja ystävälleen. Näin  asiakaskunta on kasvanut  kuin itsestään.

Ruotsalaiset naisvaikuttajat suomalaissuunnittelijan luottoasiakkaiksi

Marja Urpaselle ura muotialan yrittäjänä on ollut hyvin luontevaa.

– Olen onnekas – ja myös hyvin kiitollinen siitä, että  olen saanut työskennellä unelma-ammatissani, hän hymyilee.

– Seurasin 60-luvulla nuorena tyttösenä kuinka äitini ja tätini suunnittelivat tyylikkäitä muotiluomuksia ja loihtivat kotiompelimossamme itselleen laadukkaista kankaista erilaisia asuja.Huomasin, että itsekin pidän ompelemisesta –ja varsinkin vaatteiden suunnittelusta.   Koulun jälkeen lähdinkin Tukholmaan opiskelemaan vaatesuunnittelua,  kotiuduin hyvin kaupunkiin ja tukholmalaiseen elämänmenoon.

Ensimmäinen  ByMarja –liike avattiin vuonna 1983 Slussenille.

-Profiloiduimme alusta alkaen suomalaisena yrityksenä, mikä herätti myönteistä huomiota  ja vaikutti varmasti paljon menestymiseemme.

Suunnittelin  juhla-asuja ruotsalaisille poliitikoille ja yritysjohtajille – kuten myös poliitikkojen puolisoille, joiden julkiset esiintymiset ja edustustilaisuudet edellyttivät eleganttia pukeutumista – ja jotka useinkaan eivät olleet lainkaan kiinnostuneita muodista ja vaatetrendeistä.  Heidän kohdallaan oli antoisaa huomata, kuinka paljon he lopulta nauttivat tyylikkäästä  asusta, joka oli yksilöllisesti suunniteltu – ja joka antoi uutta hehkua heidän olemukseensa.

Suunnittelutyö  jatkuu

Suomessa By Marja –liikkeitä on ollut Helsingin ja  Lahden lisäksi Tampereella. Myös Savonlinnassa oli kesäkauppa muutamana suvena.

Kuluva syksy on poikennut edellisistä.
– Nautin tällä hetkellä uudesta elämäntilanteesta, Urpanen kertoo. -Päätin liikkeiden lopettamisen jälkeen keskittyä elämän leppoistamiseen. En kuitenkaan osaa luopua suunnittelutyöstä kokonaan, joten suunnittelen Lahden työhuoneella yksittäisiä asuja    – ja samalla voin nauttia rauhallisemmasta  arjesta ilman yrittäjyyden aikatauluja  ja kiirettä.

Syystorilla myynnissä olevien silkkiasujen  tuotto Naisten Pankille

Marja Urpasen suunnittelemia ByMarja –asuja oli myynnissä ensi kertaa Naisten Pankin Espoon yhdistyksen Syystorilla Tapiolan Heikintorilla lokakuussa 2019 ja niitä on myynnissä myös vuoden 2020 tapahtumissa.
– Vaatteiden materiaalina on silkki, joka on minulle erittäin mieluinen materiaali: pidän silkin kosketuksesta iholla; sen ilmavuudesta ja viileydestä. Silkki on myös kestävän kehityksen kannalta järkevä materiaali, sillä hyvin hoidettuna silkkivaate säilyy laadukkaana vuosien ajan.
– Kriittinen ja ympäristötietoinen kuluttaja voi nauttia silkkivaatteensa kauneudesta pitkään  – ja kuormittamatta ympäristöä lyhytikäisillä tekokuituvaatteilla, Urpanen korostaa.

ByMarja –asut sopivat hyvin yhteen Naisten Pankin filosofian kanssa, sillä onhan niiden taustalla sisukas ja määrätietoinen naisyrittäjä, jonka lahjakkuus ja omaperäinen designtaituruus ovat johtaneet menestykselliseen yritystoimintaan  ja kanssasisarien työllistymiseen alihankintaverkostossa.

– Olen erittäin iloinen, että voin nyt aloittaa  yhteistyön Naisten Pankin kanssa, Marja Urpanen sanoo.

– Pystyn näin omalta osaltani auttamaan kehitysmaiden naisia kouluttautumaan ja rohkaisemaan heitä yrittäjyyteen – kuten vaikkapa omien ompelimojen perustamiseen.  Mielenkiintoista onkin pohtia, minkälaista yhteistyötä voimme tehdä jatkossa, ja kuinka voin jakaa omia kokemuksiani ja osaamistani tukien kaukaisia kanssasisaria.

Teksti: Leena Jokiranta