Ilona-tiimi – Naisten Pankin hyväksi 10 v

Kun Naisten Pankin ensimmäinen sivukonttori perustettiin Tampereelle 2008, toimin ensimmäiset 10 kuukautta yhden naisten talkooryhmänä. Tampereen Joulutorille piti saada myytävää. Naisten Pankin kahvin lisäksi haluttiin jotain käsitöitä.

Värkkäsin tyttäreni Tiina Huhtinen-Siistosen suunnittelemia heijastinkukkia joulumyyntiin. Kukat vietiin käsistä. Ne loppuivat heti ensimmäisenä päivänä ja tilauksia sateli. Minä tein päivät ja illat lisää heijastinkukkia, ja kiikutin ne aamusella myyntikojulle. Iltapäivällä tuli yleensä soitto, että huomiseksi tarvittaisiin niin ja niin monta lisää. Ja minähän tein. Laskin, että pelkillä heijastinkukilla olemme tienanneet noin 10 000 €. Se tarkoittaa kilometrin veran heijastinnauhaa. Kesämyyntiin tein kierrerannerenkaita satamäärin.

Heinäkuussa 2009 keksin, että tarvitaan talkooporukka tekemään tuotteita. Alkuun pyysin tuttuja mukaan ja myöhemmin metsästettiin myyntikeikoilla uusia talkoolaisia.

Alkuun käytimme nimeä Naisten Pankin talkooryhmä. Emoyhdistys Tampereen Yrittäjänaiset ry avasi erillisen tilin, johon minä sain käyttöoikeudet. Toimitilana on alusta asti ollut upea yrittäjänaisten huoneisto Tampereen ydinkeskustassa.

Talkooporukka eriytyi vuonna 2010 omaksi itsenäiseksi toimintayksikökseen. Kaikki muu Naisten Pankin toiminta siirtyi Kehitysmaiden naisyrittäjyydenkannatusyhdistyksen alle, joka toimii ulospäin nimellä Naisten Pankki Tampere. Talkooryhmän toiminta jäi edelleen yrittäjänaisten siipien suojaan. Muutamaa vuotta myöhemmin otimme nimeksemme Ilona-tiimi – Naisten Pankin hyväksi.  Yrittäjänaiset valitsivat meidät 2014 Vuoden Ilonaksi.

Ilona-tiimin tuotevalikoima on lisääntynyt pikkuhiljaa. Yksi huipputuotteemme on edelleen huivihelmet. Idean äiti on Tarja Kolu.  Yhdessä kehittelimme mallia. Alkuun teimme huiveja mustasta trikoosta ja helminä oli NP -värihelmet. Vähitellen lisättiin värejä ja nyt on todella monennäköisiä huiveja myynnissä. Uusi malli on nyt juuri kehitteillä.

Heijastinvalikoimassa on tällä hetkellä kymmenkunta erilaista mallia, joista myydyin on tupsuheijastin. Brodeeratun NP -logon teettäminen oli tärkeä oivallus. Merkillä koristettuja erilaisia laukkutuotteita on tehty ja myyty satoja. Idea kehyslaukkujen valmistamiseen tuli Riitta Järventieltä, joka oli käynyt kehyslaukkukurssin.

Ilona-tiimi on saanut paljon materiaalilahjoituksia. Kangasvarasto on melkoinen ja nyt keskitymme sen hyödyntämiseen. Tuotannossa on ostoskasseja, pussukoita, erikoislaukkuja, narureppuja ja muita, paljon kangasta vieviä artikkeleita – uusimpana kauralla täytetyt lämpötyynyt, saunatyynyt ja laudeliinat. Ilona-tiimillä on koko ajan ollut kaksi mallistoa. Toinen erityisesti naistenpankkilaisille suunnattu NP -merkillä koristeltu valikoima ja toinen yleiseen myyntiin sopiva.

Ilona-tiimi kokoontuu viikon – kahden välein. Nautimme talkoilun lomassa teet/kahvit pienen purtavan kera. Paikalla on yleensä 6-8  talkoilijaa. Yhdessäolo on varsin rattoisaa. Ahkeroidessa on mukava jutella niitä näitä. Naurua on paljon ja uskon, että hyvä energia siirtyy tuotteisiimme. Talkoissa leikataan kehyskukkaroiden aihioita ja huivihelmitrikoita, kootaan helminauhoja, tehdään hihnoja, leikataan heijastimen osia, ommellaan pikkuhelmiä koristeiksi heijastimiin ja kootaan tupsuheijastimia. Kaikki koneella ommeltava jää minun tehtäväkseni. Talkoissa valmiit osat yhdistellään myytäviksi tuotteiksi.

Ilona-tiimin tuotemyyntiä tapahtuu sekä Tampereella että Valkeakoskella. Osallistumme erilaisiin tapahtumiin, markkinoihin ja myyjäisiin, varaamme myyntipaikkoja kauppakes-kusten ja kauppojen auloista, käymme työpaikoilla ja muissa yhteisöissä myyntikeikoilla ja kauppaamme tuotteita tutuille, ystäville ja naapureille. Saamme paljon kehuja värikkäästä myyntipöydästä. Myyntiä tapahtuu myös facebookissa mainostamalla.

Huivihelmiämme oli myynnissä Mäntän Serlachiuksen museokaupassa ja Uniikit putiikissa. Tampere-talon kanssa teimme taannoin sukkadiilin ja kudoimme heille ja kahdelle muulle kaupungin organisaatiolle 200 paria sukkia asiakaslahjoiksi. Dubrovnikin suurlähetystöön on toimitettu isompi erä kehyslaukkuja ja narureppuja. Yksi Danske Bankenin konttori tilasi parikymmentä kehyslaukkua työntekijöilleen.

Ilona-tiimi tekee yhteistyötä muiden Naisten Pankin paikallisryhmien kanssa. Tuotteista on tullut yhteistilauksia. Joku ryhmän jäsen tekee kootusti tilaukset ja hoitaa jakelun ja maksut. Hämeenlinnalaisten kanssa on ollut yhteisiä myyntipöytiä. Kuopion Naisten Pankki osti hiljattain isomman erän tuotteita -20 % alennuksella. Olemme osallistuneet Helsingin kävelytapahtumaan ja joulumyyntiin. Olimme mukana myös Naisten Pankin 10 -vuotis juhlissa Helsingissä ja Turussa.

Huippuvuotenamme pidimme 22 talkoot ja meillä oli 27 myyntitapahtumaa. Hurja ahkerointi tuotti 300 ammattia kehittyvien maiden naisille. Kaiken kaikkiaan Ilona-tiimi on näiden 10 vuoden aikana tukenut melkein 2000 naisen ja heidän perheidensä toimeentuloa. Ilolla jatkamme edelleen toimintaamme uusia tuotteita ja myyntikanavia kehittäen.

Bosslady Pirkko Huhtinen

(Talkoolaisten antama nimi.)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilona-tiimissä riittää virtaa

Ilona-tiimin ’äiti’, Pirkko Huhtinen kertoo toiminnan alkaneen vuonna 2009. Aluksi tehtiin pienellä porukalla heijastimia ja kierrerannekoruja, vuosien myötä joukko on kasvanut ja mukaan on liittynyt uusia ja innokkaita tekijöitä. Ilona-tiimi...

Lue lisää