Mitä tänään koulussa opit?

Naisten Pankin Varsinais-Suomen aluesolu juhlisti viisivuotista taivaltaan IhaNaisen illan merkeissä Suomen Joutsenella maaliskuun 12. päivä. Illan juhlapuhujaksi oli kutsuttu toimittaja Katja Hedberg, joka kertoi kokemuksistaan Kongosta ja siitä, miten maailmaa voi parantaa.

Naisten asema Kongon demokraattisessa tasavallassa on vaikea, mutta työ, jota siellä tehdään naisten ja lasten olojen parantamiseksi on merkittävää ja kauaskantoista. Koulujen perustaminen ja koulutuksen antaminen naisille ovat konkreettisia tekoja, joilla suurempi merkitys kuin mitä voimme ymmärtäkään. Koulujen perustamisella on monenlaisia vaikutuksia, eikä vähäisempänä ole se, että eri heimojen lapset tutustuvat toisiinsa jo koulussa, mikä osaltaan auttaa heimosotien loppumisessa.

Vaikuttavampaa kuitenkin on se, että koulutus on pääomaa. Erään kongolaisen naisen sanoin: ” Koulutus on jotain sellaista, mitä heiltä ei voida ottaa pois”. Epävakaissa oloissa, jossa vapaus voidaan riistää, jossa oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen ei ole, on kuitenkin jotain sellaista, mitä ei voida viedä. Miten sykähdyttävä ajatus. Siis sellaiselle, jolle koulutus on itsestäänselvyys.

Katjan puheen jälkeen mielessäni alkoi soida Pelle Miljoona & Avoimet ovet -yhtyeen kappaleMitä tänään koulussa opit? , jossa lauletaan näin: ”Enkä olisi halunnut oppia, että maailmassa on niin paljon sotia, miljoonat lapset ilman kotia ja kansakunnat opetetaan vihamaan toisiaan.”

Katja Hedbergin pitämä puhe IhaNaisessa illassa oli koskettava ja sisälsi paljon asioita naisten asemasta Kongossa, joita en olisi halunnut oppia, mutta toisaalta, miten voimme muuttaa maailmaa, jos emme halua nähdä pimeyttä?

 

Kirjoittaja: Nina Kurki, Naisten Pankki Varsinais-Suomi, viestintätiimi