Next Generation – uusi valtakunnallinen ryhmä nuorille!

Next Generationin tiiminvetäjä Lotta Fors kertoo uuden valtakunnallisen ryhmän mahdollisuuksista ja haasteista.

Lahjoita

euroa

Hyppäsin Next Generationin puikkoihin yhdessä ryhmän toisen tiiminvetäjän Iina Hämäläisen kanssa vajaa pari vuotta sitten. Meillä molemmilla oli tunne siitä, että voisimme tehdä Naisten Pankin eteen enemmän ja näimme ryhmän potentiaalin. Next Generation toimi silloin Helsingin paikallisryhmän yhteydessä. Edustimme ryhmäämme paikallisryhmän kokouksissa ja toimme sieltä ideoita ja ajatuksia Next Generatioinin omiin kokouksiin. Hoidimme myös varainkeruutapahtumia, joiden kohderyhmä oli Helsingin paikallisryhmän perinteistä kohderyhmää nuorempi.

Syntyi idea digitaalisista tapahtumista

Yksi silloisia ajatuksiamme oli, että halusimme levittää tietoa Naisten Pankista myös nuoremmalle kohdeyleisölle. Halusimme myös tuoda digitaalisuuden mukaan toimintaamme ja sitä kautta levittää toimintaamme myös Helsingin ulkopuolelle.

Päätimme alkaa järjestää vaihtuvateemaisia luentoiltoja, joihin jokaiseen kutsuisimme mukaan muutaman mielenkiintoisen puhujan. Ideaan tapahtumakonseptista vaikutti varmasti myös se, että me molemmat tiiminvetäjät työskentelimme vielä siihen aikaan koulutuksia järjestävässä organisaatiossa. Work with what you’ve got, eikö niin?

Päätimme myös kunnianhimoisesti, että striimaisimme ensimmäisen tapahtuman kokonaan Facebook-livenä Helsingin paikallisryhmän sivuilta, ja pyytäisimme vapaaehtoisen osallistumismaksun myös etäosallistujilta. Ensimmäiseltä tapahtumalta toivoimme lähinnä sitä, että paikalle saapuisi tarpeeksi väkeä, että puhujien olisi mukavampi esiintyä. Tapahtuma ylitti kuitenkin kaikki odotukset! Paikalle saapui niin paljon väkeä, että lämpötila kohosi tammikuun pakkasissa sisätiloissa lähes hikisiin olosuhteisiin. Saimme availla ovia ja ikkunoita ja kantaa lisää tuoleja paikalle. Paikalle saapui yli 50 ihmistä ja toiset 50 seurasi tilaisuutta Facebookin välityksellä. Puheet olivat mielenkiintoisia ja kysymyksiä sateli sekä paikan päällä että Facebookin välityksellä niin paljon, että moderaattorina toiminut YLE:n Inkeri Alatalo sai harjoittaa ammattitaitoaan ja joutui jopa rajoittamaan kysymyksiin ja keskusteluun käytettyä aikaa.

Tapahtuman jälkeen huokasimme helpotuksesta ja päätimme, että tällä linjalla haluamme jatkaa! Myöhemmin olemme järjestäneet pari muutakin luentoiltaa. Nekin ovat herättäneet mielenkiintoa ja keränneet hyvin ammatteja kehittyvien maiden naisille.

Kohti ääretöntä ja sen yli – vai?

Pian ensimmäisen luentoillan jälkeen Naisten Pankin johtoryhmä kutsui meidät Next Generationin edustajina mukaan johtoryhmään. Johtoryhmä oli myös sitä mieltä, että Naisten Pankilla on potentiaalia kasvattaa tietoisuutta toiminnastaan nuorten aikuisten keskuudessa. Emme voineet olla enempää samaa mieltä! Kun pääsimme syvemmälle johtoryhmän toimintaan mukaan, päätimme yhteistoimin valtakunnallistaa ryhmämme, jotta voisimme paremmin laajentaa toimintaamme ja ujuttaa lonkeroitamme eri kaupunkeihin. Laadimme vetäjäparini Iinan kanssa meille lyhyen ja pitkän aikavälin toimintasuunnitelmat, koska ne auttavat huomattavasti toiminnan kehittämisessä.

Vuoden 2020 tavoitteemme on luoda luentoiltojen lisäksi muutama muu toimiva tapahtumakonsepti, joita on helppo monistaa ja toteuttaa paikkakunnasta riippumatta. Lisäksi toimintaamme liittyy edelleen oleellisesti se, että kuukausikokouksiimme sekä muihin tapahtumiin (riippuen tapahtuman luonteesta) voi osallistua sekä paikan päällä että etänä Skypen tai striimin välityksellä. Tämän vuoden loppuun mennessä toivomme toimintasuunnitelmamme mukaisesti, että meillä olisi paikallisryhmien yhteydessä toimivia Next Generation -kaksoisagentteja ainakin suurimmissa opiskelukaupungeissa. Tähän mennessä olemmekin saaneet yhteydenottoja mm. Oulusta, Kuopiosta, Jyväskylästä, Turusta ja Lahdesta. Kuopiossa järjestettiin tammikuussa ryhmämme ensimmäinen Helsingin ulkopuolinen tapahtuma, Tanssi Naiselle Ammatti.

Pidemmän aikavälin tavoitteenamme on, että Next Generationilla on suurimmissa opiskelijakaupungeissa omat toimivat ryhmänsä. Ryhmät tekisivät edelleenkin yhteistyötä paikallisryhmän kanssa, mutta pystyisivät myös toimimaan itsenäisesti niin, että valtakunnallisessa Next Generationissa olisi edustus joka paikkakunnalta. Kehittelemme juuri tarkempaa suunnitelmaa tästä, ja suunnitelmaan liittyy myös korkeakoulu- ja yliopistoyhteistyön kehittäminen ja paikallisryhmien kanssa pelisäännöistä sopiminen. Tämän vuoden kevätpäivillä meillä tulee olemaan ideahautomo siitä, miten Next Generationin ja paikallisryhmien yhteistyötä voisi parantaa ympäri Suomen. Ja kehittämistyötä uuden ryhmän valtakunnallistaminen kyllä vaatii!

Haasteena sitouttaminen ja laajentuminen

Vaikka meillä on paljon erilaisia mahdollisuuksia kasvattaa toimintaa ja vapaaehtoisverkostoa nuorten aikuisten parissa, täytyy tunnustaa, että on meillä myös haasteita (osa myös positiivisia sellaisia). Kuluneen puolen vuoden aikana olemme saaneet uusia jäseniä eri paikkakunnilta, mutta Helsingin vetovoima koulutettujen nuorten aikuisten parissa on toiminut magneetin lailla. Useampi muualla aloittanut nextgenerationilainen on jo tänä aikana muuttanut töiden perässä Helsinkiin.

Vapaaehtoistoimintaan sitouttamisessa on aina haasteita, mutta sitä taitaa olla nuorten aikuisten kanssa tavanomaista enemmän. Kun opinnot, työpaikat ja paikkakunnat (sekä maat) vaihtuvat, saattaa olla vaikeaa sitoutua vapaaehtoistoimintaan kovinkaan suurilla viikko- tai kuukausituntimäärillä. Meillä on tällä hetkellä joukossamme noin parikymmentä mahtavaa, kyvykästä ja aktiivista toimijaa, mutta myös paljon henkilöitä, jotka ovat kadonneet yhtä nopeasti kuin ovat ilmestyneetkin. Miten saisimme pidettyä heidät joukoissamme, vaikka juuri tällä hetkellä ei olisikaan antaa aikaa vapaaehtoistoiminnalle?

Toinen suurimmista haasteistamme on jo aiemmin mainittu muille paikkakunnille ujuttautuminen. Naisten Pankin verkkosivujen analytiikan mukaan iso osa sivuilla vierailleista on 25-35-vuotiaita naisia ympäri Suomen. Nyt pitäisi vain keksiä keinoja, joilla houkutella heitä joko vapaaehtoisiksi tai lahjoittajiksi! Toivomme kovasti, että paikallisryhmät lähtisivät kanssamme yhteistyöhön, sillä vaikka kokouksiimme voi osallistua etänä paikasta riippumatta, on yksin satelliittijäsenenä toimiminen yksinäistä ja haasteellista hommaa. Miksi lähteä kasvattamaan jotain täysin tyhjästä, kun suurimmassa osassa paikoista Naisten Pankilla on jo toimiva ja aktiivinen paikallisryhmä?

Meillä on paljon hyviä ideoita ja ajatuksia ryhmämme kasvattamisesta, mutta myös paljon työtä tehtävänä. Toivomme, että paikallisryhmät ovat meihin rohkeasti yhteyksissä, ja me lupaamme viestiä myös paikallisryhmiin päin. Naisten Pankin brändi on niin tunnettu, vaikuttava ja hyvä, että se takaa kaikelle toiminnallemme erinomaisen pohjan. Nyt täytyy vain päästä tuumasta toimiin!

Terveisin,
Lotta
Tiiminvetäjä
Naisten Pankki Next Generation

Ps. Ja hei, käykäähän ottamassa seurantaamme Facebook- ja Instagram-tilimme! Sitä kautta voitte helposti tutustua toimintaamme ja seurata vaikka kotisohvalta jotain tilaisuuttamme.

Pps. Haastamme seuraavaksi blogia kirjoittamaan Jyväskylän paikallisryhmän. Meidän porukassamme on erityisen monta jäsentä, jotka ovat kiinnostuneet Naisten Pankista Jyväskylässä asuessaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yrittäjyystapahtuma – Next Generation x Women of Aalto

Naisten Pankin Next Generation -tiimi ja Women of Aalto järjestävät yhdessä yrittäjyystapahtuman tiistaina 16.5. kello 18.00 alkaen. Aika: tiistai 16.5.2023 klo 18.00 Paikka: A Grid, Otakaari 5, 02150 Espoo Tapahtuman...

Lue lisää

Next Generation -ryhmän kuukausikokous tiistaina 2.5.2023

Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Ryhmän valtakunnallistamisen myötä työtä ja tehtävää riittää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19.00....

Lue lisää

Next Generation -ryhmän kuukausikokous tiistaina 4.4.2023

Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Ryhmän valtakunnallistamisen myötä työtä ja tehtävää riittää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19.00....

Lue lisää

Next Generation -ryhmän kuukausikokous tiistaina 7.3.2023

Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Ryhmän valtakunnallistamisen myötä työtä ja tehtävää riittää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19.00....

Lue lisää

Next Generation -ryhmän kuukausikokous tiistaina 7.2.2023

Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Ryhmän valtakunnallistamisen myötä työtä ja tehtävää riittää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19.00....

Lue lisää

Kierrätystapahtuma second hand -liikkeessä

Naisten Pankki Next Generation -tiimi järjestää Urbaani Legenda second hand -liikkeen kanssa ’Kierrätä Naiselle Ammatti’ -yhteistyötapahtuman. Olet lämpimästi tervetullut mukaan! Aika: Lauantaina 10.12.22 klo 11-14 Paikka: Urbaani Legenda Second Hand,...

Lue lisää

Next Generation -ryhmän kuukausikokous keskiviikkona 5.10.2022

Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Valtakunnallisen nuorten aikuisten ryhmässä riittää isompaa ja pienempää tehtävää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona...

Lue lisää

Next Generation -ryhmän kuukausikokous keskiviikkona 7.9.2022

Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Ryhmän valtakunnallistamisen myötä työtä ja tehtävää riittää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo. 19.00....

Lue lisää

Tasa-arvo, feminismi ja naisen työ talouswebinaarin keskiössä

Naisten Pankki Next generationin webinaarissa keskusteltiin feministisestä sekä tasa-arvoisesta taloudesta ja päästiin tutustumaan Naisten Pankin työhön tasa-arvon edistämiseksi. Asiantuntijat Anni Marttinen ja Matleena Inget toivat esille paljon näkemyksiä tulevaisuuden talouspolitiikasta...

Lue lisää

Talouslukutaito-webinaarin parhaat palat

Naisten Pankki Next Generationin ja Ambitious Africa -järjestön yhteinen webinaari 23.3. oli suunnattu nuorille ja erityisesti naisille, jotka haluavat oppia talouslukutaitojen merkityksestä sekä sijoittamisesta sekä sen lainalaisuuksista. Tärkeimmät nostot webinaarista...

Lue lisää

Naisten yrittäjyyden ja urakehityksen kannustamisella muutetaan maailmaa

Career girl on naisten yrittäjyyttä ja urakehitystä edesauttava yhteisö. Yhteisön nimi viittaa intohimoiseen omaan uraansa panostavaan naiseen, joka sallii menestyksen niin itselleen kuin muille. Yhteisön perustaneen Mariannen mukaan, kuka vain...

Lue lisää

Naisten Pankki Next Generation hakee tiiminvetäjää

Tiiminvetäjänä olet vastuussa tiimin toiminnasta yhdessä Next Generationin toisen tiiminvetäjän Iina Hämäläisen kanssa. Next Generation on valtakunnallinen ryhmä, joka toimii omana tiiminään virtuaalisesti ympäri Suomen mutta myös aktiivisesti yhteistyössä Naisten...

Lue lisää

Vapaaehtoisrekry: Some-osaaja / Naisten Pankki Helsinki

Miksi työmme on tärkeää? Naisten Pankin unelma on alusta lähtien ollut, että yhä useampi kehitysmaiden nainen saa mahdollisuuden nousta köyhyydestä, yhä useampi perhe saa leivän, yhä useampi kylä voi paremmin...

Lue lisää