Riskinotto kannatti

Ugandalainen Justina Nuwahereza elättää perheensä viljelemällä maata.
Justina Nuwahereza päätti ottaa lainan ja teki suuren kertainvestoinnin, vaikka hyppy uuteen pelotti.

Älä unelmoi. Ryhdy toimeen ja lahjoita nyt >>

Suurin osa Kamwengen asukkaista elättää perheensä viljelemällä maata. Elinkeino on täysin riippuvainen sääolosuhteista, mikä tekee perheiden taloudesta epävarmaa. Pienikin muutos ilmastossa tai ylimääräinen kuluerä voivat olla kohtalokkaita. Perheenjäsenen sairastuessa sato pitää myydä ennenaikaisesti, jotta lääkkeisiin on varaa.

–Kauppiaat maksavat puolikypsästä maissikilosta vain 200 shillinkiä, vaikka käypä hinta olisi nelinkertainen, huokaisee Justina Nuwahereza, 36.

Justina on kuuden lapsen äiti ja maanviljelijä. Lasten vatsojen täyttäminen aamuin ja illoin on kovan työn takana.

Justina pohti pitkään, miten pystyisi parantamaan suuren perheensä toimeentuloa. Hän päätti liittyä paikkakuntansa naisten säästöryhmään ja ottaa lainan, vaikka rahan lainaaminen epäilytti. Maanviljelijän pitkällä kokemuksellaan Justina tuumi, että kyntöhärkien hankinta voisi tehdä viljelystä tehokkaampaa. Päätös ostaa kaksi suurta eläintä ja aura oli paikkakunnalla naiselta poikkeuksellinen, mutta sijoitus kannatti.

–Ennen jouduin tekemään kaiken käsin, mutta nykyään härät kyntävät pellon puolestani. Se helpottaa suuresti työtaakkaani. Vuokraan härkiäni myös naapuripelloille, mikä tuo lisätuloja.

Justina on pystynyt laajentamaan viljelmiensä pinta-alaa.

–Pystyn kasvattamaan paljon enemmän maissia kuin aikaisemmin. Perheelläni on varaa syödä jopa kolme ateriaa päivässä, ja lapseni pääsevät kouluun, hän kertoo.

–Lisäksi voin lainata ryhmältä rahaa äkillisiin tarpeisiin eikä minun enää tarvitse myydä satoani välikäsille pilkkahintaan.

Justina on käynyt koulua vain neljä luokkaa. Isä kuoli Justinan ollessa lapsi, eikä yksinhuoltajaäidillä ollut varaa pitää tyttöä koulussa. Omat lapsensa Justina haluaa kouluttaa mahdollisuuksien mukaan jopa yliopistoon saakka. Hän haaveilee perustavansa oman kaupan, jossa myydä ainakin sokeria, saippuaa ja tietenkin omasta sadosta jauhettua maissijauhoa.