”Parasta on oppiminen ja apu perheelle”

Fatu Porte on 44-vuotias ja hän on ollut Naisten Pankin tukeman Bensonvillen äitien kerhossa viisi vuotta. Fatulla on aviomies ja kuusi lasta, vanhin heistä on 23-vuotias ja nuorin 4-vuotias.

”Suunnitelmani on ansaita tarpeeksi rahaa, jotta voin avata oman ompelimon. Ennen tätä koulutusta työskentelin maanviljelyksen parissa.”

Fatu Porten suunnitelma on avata oma ompelimo, kunhan rahaa on kasassa tarpeeksi. Kuva: Jaana Hirsikangas

Fatu Porten suunnitelma on avata oma ompelimo, kunhan rahaa on kasassa tarpeeksi. Kuva: Jaana Hirsikangas

”Parasta on oppiminen, uuden tiedon saaminen ja se, että voin auttaa perhettäni. Aiemmin meillä ei ollut pääsyä tällaisen tiedon äärelle, eikä mahdollisuutta kouluttautua ammattiin ja yrittäjyyden taitoihin”, hän kertoo.

Naisten Pankin tukemissa äitien kerhoissa eri puolilla Liberiaa naiset saavat lukutaito- ja ammattiopetusta. Yhdessä opetellaan myös säästämistä, ja kerho myöntää kylän naisille pieniä lainoja. Tärkeää on myös yhteisestä tekemisestä syntyvä ystävyys ja yhteys.

Liberiaa ravistellut ebolaepidemia saatiin tartutettua 2015. Tunnelma maassa on palautunut normaaliksi. Mutta Liberian lähihistoria on synkkä ilman ebolaakin. Yhteensä 10 vuotta kestäneiden sisällissotien aikana kokonaiset ikäluokat jäivät ilman peruskoulutusta. Nykyisistä 18–35-vuotiaista valtaosalla ei ole ollut mahdollisuutta käydä koulua.

Äitien kerhossa Fatu on oppinut taitoja, jotka hyödyttävät koko perhettä. Hän on saanut myös tukea lasten kouluttamiseen. Kaikki lapset käyvätkin koulua.

”Puolisoni tukee minua ja osallistumistani tähän koulutukseen. Minulla ei ole ongelmia ajan puitteissa osallistua koulutuksiin.”

”Toivon, että äitien kerho voi jatkaa entiseen tapaan. Ja minä haluan elättää itseni ja perheeni omalla työlläni. Haluan tehdä elämässäni jotain hyvää.”