Naisten Pankki Valkeakoski – Kirjallisuusilta

Hämeenlinnalainen kirjailija Riitta Jalonen kertoo tuotannostaan kirjasto Valon ja Naisten Pankin Lue Naiselle Ammatti -lukupiirin kirjailijavieraana.

Hämeenlinnalainen kirjailija Riitta Jalonen on kirjoittanut useita romaaneja ja lastenkirjoja vuodesta 1990 alkaen. Romaaneista Kuvittele itsellesi mies sai Runeberg-palkinnon vuonna 2006, ja vuonna 2016 ilmestynyt Kirkkaus oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Lastenkirjoista Tyttö ja naakkapuu voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2004. Esikoisteos Enkeliyöt voitti 1990 nuortenkirjakilpailun ja Topelius-palkinnon.

Jalonen opiskeli Tampereen yliopistossa kirjallisuutta ja tiedotusoppia ja valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1978. Jalonen on ollut toimittajana sanomalehdissä, toiminut Suomen Tietotoimiston kirjeenvaihtajana ja kirjoittanut aikakauslehtiin. Nykyisin hän on vapaa kirjailija. Taiteilijaprofessorina Riitta Jalonen on ollut vuosina 2012‒2016.

Riitta Jalosen tuorein romaani Omat kuvat piirtää kirkkaan näkymän kirjailijan sielunmaisemaan. Se kertoo siitä, miten pysäyttävät elämänkohdat ja tunteet käynnistävät kirjoittamista ja saavat fiktion muodon.

Kuva: Marjaana Malkamäki, Tammi