Huhtikuun Lukevat Leidit

Huhtikuun kirja on Anneli Kanto: Rottien pyhimys.

Lukupiirin keskustelun pohjaksi muutamia kysymyksiä:

  • Mitä ajatuksia kirja herätti sinussa?
  • Mikä oli päällimmäinen tunne kirjan lukemisen jälkeen?
  • Kuka on sinulle kirjan lempihahmo?

Jos haluat mukaan lukupiirin postituslistalle, ilmoita siitä Niirasen Seijalle seija.niiranen@pp1.inet.fi tai puh. 0500 679 454.

Tervetuloa mukaan!

**************

Lukupiirin vetäjä Seija Niirasen yhteenveto:

Kevään viimeisessä lukupiirin tapaamisessa tiistaina 26.4. kirjana oli Anneli Kannon kirjoittama Rottien pyhimys. Kirja oli ollut antoisa lukukokemus ja sitä luonnehdittiin hienoksi kirjaksi. Arviona kirja sai 4,8 (asteikolla 1-5).

Kirjasta tuotiin lukemisen jälkeen päällimmäisinä tunteina esiin ilo, hämmästys ja ihailu. Miten voi kirjoittaa näin paljon kirkon maalaamisesta? Kirjailija on onnistunut kuvaamaan hyvin henkilöt ja kokonaisuus on historiallisesti tarkka. Kirjaan on saatu jännitystä, rakkautta sekä tuotu esiin yhteiskunnan kerroksellisuus. Kirjailija on joutunut tekemään todella paljon taustatyötä ja ottamaan selvää asioista. Yhdelle Hattulasta kotoisin olevalle lukijalle tuli tunne kuin hän olisi seurustellut kirjan kanssa. Joku totesi myös, että harmitti kun kirja loppui. Kirjan keskeisen henkilön Pelliinan puolesta oltiin helpottuneita ja ilahtuneita. Kirjan tarina puhutteli, vei mukanaan ja piti otteessaan.

Rottien pyhimystä voi pitää myös tietokirjana ja varsin perusteellisena. Kirkon maalareiden ja maalaamisen myötä saa tietoa väreistä, värien tekemisestä, maalaamisesta ja siinä käytetyistä tekniikoista ja välineistä. Kirjan mukana pääsi keskiajan ihmisten maailmaan, miten elettiin, millaista ruokaa syötiin. Myös kankaita ja pukeutumista kuvaillaan tarkasti. Kirja on hyvin kirjoitettu ja varsinkin haukkumasanat saavat kielenkin liittymään keskiaikaan.

Kirja herättämistä ajatuksia ja tunteita oli esimerkiksi se, että miksi koko ajan ihmisten välillä oli kilpailua? Onko maailma nykyisin sopuisampi vai onko kilpailu tyypillistä ihmisyhteisöille? Myös taiteen merkityksen pohdintaan kirja toi ajatuksia. Taide on ihmiselle ominaista. Onko nykyinen nuorten tuntema pahoinvointi lähtöisin siitä ettei heillä ole mahdollisuuksia tehdä omaa taidetta? Taide on itseilmaisua, luovuutta, leikkiä. Ihmiskunta ymmärtää toisten rotujen taidetta yli rajojen. Taiteen pitää välittä myös tunnetta. Jokainen tulkitsee taidetta oman kokemuksensa mukaan. Ja kuten maalari Andreas Pictor sanoo ”…valmiissa kuvassa voi olla merkitys, joka on toinen kuin mitä maalari on tarkoittanut ja että katsojistakin toinen näkee eri merkityksen kuin toinen.” (s.372).

Rottien pyhimys kuvaa mielenkiintoisesti monia tapahtumia yhden kesän aikana Hurttalan kylässä. Pääaihe on Hattulan Pyhän Ristin kirkon kuvien maalaaminen. Kuviteltu Andreas Pictor toteaa: ”Tätä ihmettä ihmiset katsovat ja liikuttuvat vielä sadan ja kahdensadan ja viidensadan vuoden kuluttua.”(s.393)

Kirjan myötä vierailut ja tutustumiset kuviin paikan päällä kirkossa ovat lisääntyneet. Videoesittelyn voi katsoa YuoTubessa: Anneli Kanto Hattulan Pyhän Ristin kirkko.

Kirjailija Anneli Kanto sai romaanistaan Rottien pyhimys kirja-alan ammattilaisten Kiitos kirjasta -palkinnon tämän vuoden kirjan ja ruusun päivänä 23.4.2022. Palkintonsa kirjailija on kyllä hyvin ansainnut. Tämän hienon kirjan ansiosta heräsi mielenkiinto myös muita Anneli Kannon kirjoittamia kirjoja kohtaan.

****************

Lukupiirin syksyn kirjoiksi valittiin seuraavat kirjat:

30.8.2022 Varis Tuulaliina: Sattunut syntymään

27.9.2022 Joenpelto Eeva: Tuomari Müller, hieno mies

25.10.2022 Wallenius Viola: Koti Keniassa

29.11.2022 Gilbert Elizabeth: Tämä kokonainen maailma