Lukevat Leidit helmikuussa 2023

Lukupiiri Lukevat Leidit jatkaa pääkirjastolla kuukauden viimeisenä tiistaina klo 17.30-19.

Helmikuun kirja on Sally Salminen: Katrina

Keskustelun pohjaksi muutamia kysymyksiä:

  • Mikä päällimmäinen tunne kirjasta jäi, kun olit lukenut sen?
  • Mistä sinun mielestäsi johtuu tämän kirjan lumo, niin että siitä otetaan uusia painoksia yhä edelleen?
  • Mitä mieleen jääviä kohtia kirjassa oli?
  • Oliko jotain asioita, jotka ovat samanlaisia edelleen tänä päivänä?

Tervetuloa mukaan!

********

Seija Niirasen yhteenveto 7.3.2023

Viime tiistain lukupiirin tapaamisessa oli kirjana Sally Salmisen Katrina. Kirja, josta on otettu uusintapainoksia runsaasti, ruotsiksi 1978, 1983, 2010 ja 2020 sekä suomeksi 1952, 1959, 1971, 1994 ja Juha Hurmeen uusi suomennos 2018. Kirja on siis tavallaan klassikko, vaikka ei ole yltänyt samanlaiseen maineeseen kuin Täällä Pohjantähden alla tai Tuntematon sotilas, johtuneeko siitä että kirjoittaja on nainen ja kirja kertoo tarinansa naisen kautta? Kirja toi kyllä ilmestyessään 1936 kirjailijalle mainetta ja oli myös taloudellisesti niin tuottoisa, että hän pystyi rakentamaan oman talon Ahvenanmaalle.

Tuntemukset kirjan lukemisen jälkeen olivat vaihtelevia. Itse olin vähän hämmentynyt. Etukäteen minulla ei juuri ollut ennakko-odotuksia, lähinnä mielenkiinto siihen että millainen kirja oikein on. Lukemisen jälkeen tuntui kuitenkin että kirja oli ihan erilainen mitä olin odottanut, ai tällainen kirja, tarkkaa kuvausta ajasta ja etenkin Katrinasta.

Lukupiiriläisten tuntemukset vaihtelivat lukemisen jälkeen onnellisesta olosta ahdistukseen. Sitä kommentoitiin muun muassa seuraavasti: pidin kovasti, tykkäsin, jäi hyvä olo, kirja kosketti, kirja antoi positiivista voimaa, loppu liikutti mutta myös surullinen, ei missään mielessä mukava kirja, ei mistään kotoisin sekä hyvä, että tuli luettua vaikka ei yllä kovin korkealle kaunokirjallisesti.

Katriina oli saanut Katrina kirjan aikanaan lahjaksi äidiltään ja yhtä lukijaa kirja oli aikanaan koskettanut niin paljon, että hänen tytär sai nimekseen Katriina. Joukossa oli myös lukija, joka oli lukenut kirjan 4 kertaa, eri ikäisenä kirjaa lukee eri lailla.

Kirjan lumoon löytyi useampi syitä. Siinä on todentuntuisia henkilöitä ja tarkkaa tunnetilojen kuvausta niin hyvinä kuin huonoina hetkinä. Kirja on puhutteleva, kronologisesti etenevä sukutarina, jossa kuvataan elämän oloja, joita harva on itse kohdannut. Kirjan aihepiiri saaristolaiselämä Ahvenanmaalla on mielenkiintoinen. Vertailun vuoksi TV-sarja Myrskyluodon Maija oli aikanaan varsin suosittu. Kirja on helppolukuinen, etenee nopeasti, siinä on suoraa kerrontaa, jolla kuvataan hienosti ihmisiä ja tunteita sekä kuvataan tarkasti mitä ja miten tapahtuu.

Itse Katrina on uskomaton nainen, pohjanmaalainen, joka joutuu kärsimään uskottuaan merimies Johanin kertomukset. He menevät pikaisesti naimisiin ja Katrina muuttaa Ahvenanmaalle. Tässä toteutuu sanonta: mies on naiselle kohtalo tai myös naiset rakastuvat renttuihin, paitsi ettei Johan oikeastaan ole renttu vaan pikemminkin ressukka, vaikeiden kasvuolosuhteiden uhri. Ylpeys estää Katrinaa palaamasta takaisin kotiseudulle. Hän on supersankari, joka ei katkea koskaan, ihminen jolla on vain hyveitä. Mutta onhan kirja myös rakkaustarina, Johan palvoo Katrinaa ja Katrina kiintyy ennenpitkää Johaniin. Kirjassa on värikäs maailma, runsaasti tarinoita ja tapahtumia. Ulrika Gustafsson toteaa kirjassaan Valoisa Kaupunkini Sally Salmisen elämä ja teokset (2021) että Katrinan juoni muistuttaa satua.

Kirja sai arvioita 3,5 – 5, keskiarvoksi tuli 4,2 (asteikko 1 huono – 5 erinomainen)

Seija Niirasen lisäys 21.3.

Kirjan pohjalta on dramatisoitu näytelmä, jota esitetään Tampereen Työväen Teatterissa. Kantaesitys on ollut 11.1.2023. Esityksiä on nyt keväällä huhtikuussa vielä viisi näytöstä ja ne jatkuvat syksyllä edelleen syyskuussa.