Lukevat Leidit lokakuussa

Lukupiiri Lukevat Leidit kokoontuu pääkirjaston Opinpesä-ryhmähuoneessa kuukauden viimeisenä tiistaina klo 17.30-19.

Lokakuun tapaamisessa keskustellaan Viola Walleniuksen kirjasta Koti Keniassa. Tässä muutama kysymys keskustelun pohjaksi:

– Mitä ajatuksia kirja herätti?

– Mikä olo oli kirjan lukemisen jälkeen?

– Mikä kirjassa oli parasta?

Seuraavalla kerralla marraskuussa päätetään kevään kirjoista. Laita ehdotuksia, jos sinulla on mielessä kirjoja, jotka sopisivat meille lukupiiriin.

Jos haluat lukupiirin postituslistalle, lähetä viesti seija.niiranen@pp1.inet.fi.

Tervetuloa!

*********

17.11.2022 Seija Niirasen yhteenveto lukupiirin keskustelusta:

Terveiset lokakuun lopun lukupiirin tapaamisesta, jossa kirjana oli Viola Walleniuksen kirja Koti Keniassa. Sitä voi pitää tietokirjana ja elämäkertana, vaikka kirjoittaja onkin nuori. Kirjasta pidettiin, etenkin sen takia että tarinat perustuvat tositapahtumiin.

Koti Keniassa -kirja herätti ajatusten ohella voimakkaita tunteita. Yksi lukijoista kertoi olleensa raivoissaan siitä, miten haavoittuvaisia naiset ovat Afrikassa. Myös ihmisten olosuhteet elämässä ovat hyvin vaikeita. Kenia ei ole Afrikan köyhimpiä maita, mutta siellä on edelleen isot luokkaerot. Kirjassa on paljon seikkaperäistä kuvausta kurjista elinympäristöistä sekä epäinhimillisiä elämäntarinoita, joiden lukeminen on haastavaa. Keskustelussa tuli esille, että toiset hyppäävät vaikeaksi kokemansa kohdan yli ja toiset pystyvät etäännyttämään sen.

Osalla kirjan lukemisen jälkeen oli epäuskoinen, hämmentynyt olo. Miksi maailma on näin epäoikeudenmukainen, miksi miesten ylivalta voi määrätä menettelytavat? Kirja on hyvä muistutus siitä, että kaikilla asiat eivät ole yhtä hyvin kuin meillä. Myös oman kuluttamisen miettiminen ja tavaroiden hankkimisen tarpeellisuus tuli tarkemman pohtimisen kohteeksi. Tarvitsenko todella kaikkea sitä, mitä meille on tarjolla.

Kirjan parhaimpina kohtina pidettiin kuvauksia perheen adoptoidusta sisarussarjasta, jossa huolehditaan toisistaan. Myös oman toiminnan ja tekemisen kuvaaminen, miettiminen miten kannattaa edetä, mikä on kestävää ja oikeasti vaikuttavaa toimintaa sekä kuvaukset tekemisestä ja toimimisesta paikallisten henkilöiden kanssa valaisevat hyvin tapahtumia.

Viola on rohkea, hän on sisukas ja päämäärätietoinen. Hän on saanut paljon aikaan etenemällä pienillä askelilla. Tulevaisuus näyttää, miten Violan perustama järjestö tulee kehittymään ja kuinka hän itse jaksaa jatkaa työtään auttajana, kun ympärillä tuntuu olevan rajattomasti autettavia.

Yksi lukija toi esille ajatuksen vertauksen muodossa. Hänen mielestä Koti Keniassa -kirja tuo esille sen, että kun nuotio on sytytetty, se lämmittää, valaisee ja loistaa ympäristöönsä. Muutos asioihin tulee koulutuksen kautta, vaikka se saattaa tapahtua hitaasti ja vähitellen.

Arvioksi asteikolla 5 (tykkäsin) – 1 (en) kirja sai keskiarvon 4,1.