Lukevat Leidit tammikuussa 2023

Sinipaitainen nainen katsoo suoraan kameraan. Kuvan päällä on teksti manifesti naisten työ muuttaa maailmaa.
Ennakkotiedoista poiketen lukupiiri kokoontuu edelleen Joensuun kirjastolla paikassa Opinpesä (ei Kokoustila 2).

Lukupiiri Lukevat Leidit jatkaa pääkirjastolla kuukauden viimeisenä tiistaina klo 17.30-19.

Tammikuun kirja on Abdulzarak Gurnah: Loppuelämät.

Keskustelun pohjaksi muutama kysymys:

  • Miltä kirjan alku tuntui?
  • Mikä olo oli kirjan lukemisen jälkeen?
  • Mikä kirjassa oli parasta?

Lukupiirin kirja-arpajaisten kirjat ovat tällä kertaa

  • Anna Soudakova: Varjele varjoani
  • Maria Vainio-Kurtakko: Sovelias liitto. Kohtauksia Ellan de la Chapellen ja Albert Edelfeltin elämästä

Kirjat on lahjoittanut Anne Ikonen. Lämmin kiitos hienoista kirjoista Annelle.

**************************

3.2.2023 Seija Niirasen kooste tammikuun lukupiirin tapaamisesta:

Tiistain tapaamisessa keskustelimme nobelkirjailija Abdulrazak Gurnahin kirjasta Loppuelämät.

Afrikasta kertova kirja sijoittuu mielessä usein viidakkoon. Tässä kirjassa ollaan myös meren rannalla ja kaupungissa, liikutaan kaduilla ja taloissa. Kirja on kyllä yhtä kaoottinen kuin Afrikan historia. Kirjassa tuodaan esille kolonialismin hirveyksiä, joissa alistettuina ja kärsijöinä ovat paikalliset asukkaat.

Kirjasta sekä pidettiin että ei. Sitä kuvattiin upeaksi kirjaksi, täydelliseksi kirjaksi, vaikuttavaksi kirjaksi mutta se oli koettu myös tylsäksi kirjaksi. Itse koin kirjan alun tahmeaksi ja hankalaksi, se ei imaissut mukaansa vaan vaati ponnistelua. Samaa kokemusta oli useampia, mutta raskaan alun jälkeen kerronta vei mukanaan, niin kuin yksi lukija totesi: ”Vaikean alun jälkeen tyytyväisyys, että jaksoi kahlata alun läpi.”

Kirjassa on laaja ajanjakson kaari, vuosisadan vaihteesta 1960-luvulle. Siinä ajassa ehtii vaihtua sukupolvi. Kirjan henkilökuvauksista pidettiin, ne olivat kirjan ansiokkainta osuutta ja saivat paljon kiitosta mm: Ihan hieno kokonaisuus, kiinnostavaa kerrontaa henkilöiden osalta. Ihan kiva lukea, hyvin kuvattu asiat. Ihmisten elämän kuvaamisessa kerronta vei mukanaan. Kuvaukset ihmisten elämästä olivat hienoja. Tarkkaa kuvausta joka päiväisestä elämästä. Ihmisten sitkeys kurjissakin oloissa. Näissä oloissa elettävä, ei lannistuta missään kohtaa, ollaan tyytyväisiä siitä mitä on.

Järkyttävien sodan julmuuksien kuvauksien lisäksi kirjassa on paljon hyvää. Parasta tässä kirjassa oli yhden lukijan mielestä se että se tuo perspektiiviä omaan olemiseen. Muita kommentteja kirjan hyvistä kohdista oli mm. Hyvää tässä kirjassa oli pienen ihmisen elämän kuvaaminen. Erityisesti viehätti arjen tapojen kuvaus. Ilahdutti, että ihminen voi ahkeruudella menestyä. Rakkaus eli kurjuudessakin. Yksi hyvä kappale, jossa tuotiin esiin kolonialismi.

Kirjan lopussa tuntui tulevan kiire, se vaikutti hätäiseltä. Aika nopeasti lopussa vedettiin lankoja yhteen. Tällä ratkaisulla kirjailija sai sidottua kokonaisuuden. Näin tuli selväksi kuinka henkilöille kävi, lukijan uteliaisuus sai tyydytyksen.

Yksi lukijoista toi esille, että olisi ollut mukava, jos kirjassa olisi ollut kartta mukana. Se olisi selkiyttänyt, missä kulloinkin liikuttiin. Yksi lukijoista koki, että Loppuelämät oli yhtä kuin Täällä pohjantähden alla afrikkalaisittain.

Loppuelämät kirja on mielenkiintoinen, se antaa tietoa historiasta. Kirjaa voi pitää sekä tietokirjana, faktat pitävät paikkansa, että kaunokirjana. Niin kuin yksi lukjia totesi hyvä kirja vie lukijan muihin maailmoihin ja antaa uusia näkökulmia.

Kirjan lukemisen jälkeen mieleeni tuli ajatus, onko kirjailija saanut Nobelin kaunokirjallisilla ansioilla vai yhtenä eurooppalaisena anteeksipyyntönä kolonialismin hirveyksien johdosta. Voittajaa julkistaessaan akatemian Mats Malm on sanonut:”Kirjallisuuden Nobel-palkinto 2021 myönnetään kirjailija Abdulrazak Gurnahille hänen tinkimättömästä ja myötätuntoisesta läpileikkauksesta kolonialismin vaikutuksista ja pakolaisten kohtaloista kulttuurien ja maanosien välillä” (yle.fi 7.10.2021).

Kirja sai arvioksi 4,0. Vaihteluväli arvioilla oli kolmosesta viitoseen (asteikko 1 huono – 5 erinomainen).

**************************

Muut kevätkauden lukupiirit ja niissä käsiteltävät kirjat ovat

  • 28.2. Sally Salminen: Katrina
  • 28.3. Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia
  • 25.4. Paula Nivukoski: Kerran valo katoaa

Jos haluat lukupiirin postituslistalle, lähetä viesti seija.niiranen@pp1.inet.fi.

Tervetuloa!