Lukupiiri Lukevat Leidit

Tammikuun kirja on Britt Bennett: Mikä meidät erottaa

Kokoontumispaikka on Joensuun pääkirjasto ja siellä ryhmätyöhuone Opinpesä, jonne on käynti lukusalin kautta.

Kirjastossa noudatetaan korona-ajan kokoontumisohjeita.

Jos haluat mukaan lukupiirin postituslistalle, ilmoita siitä Niirasen Seijalle seija.niiranen@pp1.inet.fi tai puh. 0500 679 454.

Seuraava tapaaminen on ti 22.2.2022. Keskusteltava kirja on Ljudmila Ulitskaja: Sielun ruumis.

Tervetuloa mukaan!

***********

Lukupiirin kokoontumisen jälkeen lukupiirin vetäjä Seija Niiranen koosti yhteenvedon illan keskustelusta:

Kirjasta pidettiin paljon, helppolukuinen, ei kuitenkaan mikään kevyt kirja.

Kirja on monitahoinen, se on sukupolviromaani ja rakkausromaani. Se käsittelee kumppanuutta, yksilöiden erilaisuutta sekä sukupuolen merkitystä. Se kuvaa läheisen ihmisen menettämistä, äiti-tytär suhdetta ja ystävyyssuhteita sekä tuo esille henkilön elämässään tekemien valintojen vaikutuksia. Yksi keskusteluun osallistujista tiivisti osuvasti kirjan käsittelevän kiintymystä, rakkautta ja hylkäämistä.

Ennen kaikkea tämä on kirja ihonväristä ja identiteetistä ja toisaalta perheestä, valehtelusta ja valheessa elämisestä. Ihmetystä meissä herätti se, miten musta henkilö voi olla niin valkoinen että käy täysin valkoisesta? Myös sitä mietimme, miten Amerikassa edelleen ihmisen ihonväri vaikuttaa niin paljon asioihin. Kirja tuo hyvin esille, miltä tuntuu kun syrjitään. Ihminen kuitenkin kaipaa toisen ihmisen hyväksyvää katsetta.

Kirjan henkilöiden kuvauksia pidettiin mielenkiintoisina, tosin kummankin kaksosen aviopuolisot olivat hyvin stereotyyppisiä. Kirjan yhtenä ansiona on uskottava transsukupuolisuuden käsittely. Ja Stellan kohdalla pohdintaa saa tehdä siitä miten identiteetti syntyy, miten hänestä tulee ”valhevalkoinen” ja kuinka hän kohtaa muut mustat ihmiset.

Kirjan aiheen tiimoilta käytiin keskustelua neekeri sanasta. Sanoja voi kokea sen neutraalina, mutta sanan merkitys on myös siinä miten kuulija kokee sen. Entä musta, onko soveliasta käyttää sitä kuvaamaan henkilön ihonväriä?

Kokonaisuudessaan kirja on sujuvasti kirjoitettu. Se ei etene kronologisesti tapahtumien järjestyksessä, vaan poukkoilee kertoen eri henkilöiden kautta tapahtumia. Tarinan taustat ja yksityiskohdat paljastuvat pikku hiljaa lukemisen edistyessä. Kirjan loppu koettiin erilailla, toinen piti sitä onnellisena, toisesta se tuntui laimealta.

Kirja sai asteikolla 1 – 5 erittäin hyvät numeroarvioinnit välillä 4 – 5, keskiarvoksi tuli 4,6.

Tässä vielä ei paikalle päässeiden kommentteja kirjasta:

Ulla S: Käsiteltävä kirja kerrassaan hyvä. Tarjosi uusia ja yllättaviä näkökulmia ja kerronta oli väkevää. Jos kenellä on Netflix niin kannattaa katsoa kirjan aihetta sivuava elokuva Passing.

Riitta S: Kuuntelin kirjan ja pidin siitä. Ajankohtaista ja historiaa, perheen ja suvun tarinaa. Monta aikatasoa, monenlaisia kohtaloita. Sujuvaa ja mielenkiintoista kerrontaa.