Lukupiiri Lukevat Leidit helmikuussa

Helmikuun kirja on Ljudmila Ulitskaja: Sielun ruumis

Kokoontumispaikka on Joensuun pääkirjasto ja siellä ryhmätyöhuone Opinpesä, jonne on käynti lukusalin kautta.

Jos haluat mukaan lukupiirin postituslistalle, ilmoita siitä Niirasen Seijalle seija.niiranen@pp1.inet.fi tai puh. 0500 679 454.

Tervetuloa mukaan!

********************

28.2.2022 Lukupiirin vetäjä Seija Niirasen yhteenveto:

Viikko sitten tiistain tapaamisessa 22.2.2022 oli kirjana venäläisen Ljudmila Ulitskajan kirja Sielun ruumis. Kukapa olisi silloin aavistanut tai uskonut mitä tapahtuu muutama päivä siitä eteenpäin. Nyt olemme joutuneet päivittäin seuraamaan Ukrainan sotaa.

Ljudmila Ulitskajan kirjasta pidettiin hyvin paljon. Seuraavassa mainintoja mitä kirjasta sanottiin:

-Hurmaava kirja, todellinen helmi

-Kiteyttää ihmisen elämää

-Lempeä, vaikka käsitteli vaikeita asioita

-Yksi parhaista kirjoista. Hyvä kirja on sellainen, joka nyrjäyttää aivot uuteen asentoon ja tämä kirja todella tekee sen

Sielun ruumis kirjaa pidettiin huippuna sekä kirjallisuuden osalta että kääntämisen suhteen. Suomennos (Arja Pikkupeura) on osattu tehdä niin että teksti henkii venäläisyyttä. Henkilöiden ajatustapaan ei ole välttämättä helppo samaistua. Teksti koettiin huikeana ja kuvaus realistisena. Kirjassa on kunnioittava suhtautuminen ihmiseen.

Kirjan kansikuvaa toi erilaisia tulkintoja. Se voi kuvata elämän kiertokulkua tai tuoda esille sen kun sielu lähtee niin kuori jää. Vai onko se osa Aqua allegoria novellin perhoskoteloa?

Mieleisenä, koskettavana tai puhuttelevana novellina tuli esille useampi. Kirjassa on yhteensä 11 kertomusta, joista tässä yhteydessä tulivat mainituiksi:

– Mies vuoristomaisemassa, poika, josta tuli valokuvaaja

– Ulkomaalainen, äiti, joka naittaa tyttärensä ulkomaalaiselle opiskelijalle

– Alisa kuolemankaupoilla, nainen, joka suunnittelee miten järjestää kuolemansa, mutta hänestä tuleekin vauvan huoltaja

– Serpentiinitie, nainen, joka menettää muistinsa

Ljudmila Ulitskajalla on erinomainen mielikuvitus, kun hän luo tarinoita. Ikääntyminen antaa pitkän perspektiivin elämään ja tuo mukanaan ajatuksia, mitä on kuoleman jälkeen. Jokaisella on oma paratiisi. Vanheneminen on väistämätöntä ja se tulee hyväksyä.

Sielun ruumis kirjassa on vanhuuden kuvausta arvostavasti. Mietimme keskustelussa, mikä on vanhusten asema eri kulttuureissa. USA:ssa on iäkkäitä henkilöitä mukana näkyvissä asemissa työelämässä, mutta köyhät iäkkäät joutuvat pärjäämään kadulla. Venäjällä babuskat, isoäidit hoitavat lapsenlapsia ja köyhät ovat sukulaisten luona.

Kirjan esimmäinen runo Teitä en vaihda kuvaa naisten solidaarisuutta. Tämä toi mieleen suomalaisesta kirjailijoista Anja Porion ja Irja Askolan. Myös novelleista löytyi yhtymäkohta, Alisaa voisi verrata Sirkkaan, nainen, joka tiesi mitä tahtoi tai varsinkin mitä ei tahtonut ja kummankin elämään tulee mukaan vauva.

Sielun ruumis – henkisyys – ainoa ihmisyys. Kirjaa luonnehdittiin nykyaikaan sijoittuvana ikiaikaisena venäläisyytenä. Venäläisen kulttuurin kuvausta, tolkuttomuuden ja kauneuden yhdistelmää.

Ljudmila Ulitskajan muita suomennettuja teoksia: Iloiset hautajaiset 2002, Naisten valheet 2011, Medeia ja hänen lapsensa 2012, Vihreän teltan alla 2014, Tyttölapsia 2015, Daniel Stein 2016, Meidän tsaarimme väkeä 2018, Köyhiä sukulaisia 2019

Seuraava tapaaminen on 29.3.2022 ja kirjana on Nellie Bly: Maailman ympäri 72 päivässä

Toivotaan, että Ukrainan tilanne on rauhoittunut, kun tapaamme seuraavan kerran kuukauden kuluttua.